[ vooraf ]
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
2 mei opening vernieuwde Grote Broek
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Verbindingen centraal bij René Donders
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Onbederf’lijk Versus voetbal: 2-0
Editie: november 2005

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---
Artikel:
„Als sportredactie waren we het buitenbeentje”
Editie: mei 2007

---

Fotovisie
--==Geïllustreerde column==--


Tekst en foto’s Max van Wel


1 april
Niemand kwam opdagen op de ‘perspresentatie’ van Nijmegens meest eigenwijze kunstenaar Jac. Splinter waarbij hij zich op de eerste april in de hal van het stadhuis beschikbaar stelde als wethouder voor Verkeer, Onderwijs en Cultuur (VOC). Met een speciaal gemaakt bord waarop een in de lucht gestoken wijsvinger prijkt, leverde hij een brief af bij de portier. Hierin nodigde hij de raadsleden uit voor een „pittig gesprek” over zijn visie op de drie thema’s. Als nadenkertje besloot Splinter met een citaat van de onbekende auteur Robert California:
„Dat politici, vaak enkel omdat ze een vreemd schilderij aan de muur hebben hangen, over kunst praten vindt niemand vreemd, als een kunstenaar over politiek een uitspraak doet, begint menigeen te lachen.” Al met al een 1 aprilgrap met een serieuze ondertoon, zoals het een nar betaamt. Want waar moeten de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar over gaan? Er spelen geen grote serieuze thema’s meer zoals acht jaar geleden toen het linkse college totstandkwam. CDA en VVD hebben in alle redelijkheid weinig alternatiefs te bieden tegenover het linkse stadsbestuur, het gaat slechts om een accentje hier en een accentje daar. En van D66 zit Nijmegen opgescheept met een mislukte minister als burgemeester. Het wordt daarom tijd voor meer humor in de politiek. Zoals Splinter in 2002 met de gemeenteraadsverkiezingen meedeed onder de naam Enige Echte Splinterpartij (E2SpP) en opriep niet op hem te stemmen. Want ten gevolge van het tot en met door de PvdA gepapegaaide rechtse gekrakee l van wilde Wilders en inhoudsloze Verdonk wordt er tegenwoordig veel te weinig gelachen.

Zie ook het in juli 2003 verschenen artikel:
Jac Splinter zit boordevol ideeën

Herfst in de lente
Onderhoud noemt filmtheater Carolus het: een stuk wegzagen uit de stam boven de wortels van prachtige klimplanten (zie inzet) en er zout op leggen. Ruim tien jaar fleurt daar verticaal groen de kale achtergevel op, vinden vogels er voedsel en soms schuilt er een hele zwerm spreeuwen. Terwijl de gemeente al meer dan een jaar druk doende is de stad op tal van plekken van meer groen te voorzien, molt Carolus dit groen waarvoor amper iets hoeft te worden gedaan. Daar sta je dan als stadsbestuur met je project ‘Groene Allure Binnenstad’ waarvoor GroenLinks-wethouder Jan van der Meer zich zo inspant.
Een medewerker van Carolus verklaarde dat de klimplanten de nooduitgangen belemmerden. Dat had met wat snoeien opgelost kunnen worden en is nog geen reden om de planten te mollen. Ja, maar die klimop is heel vies, zo bleek twee jaar terug bij de snoei, was het verweer. Dat komt niet van de klimop, maar het is fijnstof dat overal dwarrelt door de stad. Dit soort groen heeft juist een reinigende werking op de luchtkwaliteit door het fijnstof vast te houden waarna regen het wegspoelt in plaats van dat het in onze longen komt. Pure stompzinnigheid van deze commerciële onderneming die geen enkel besef heeft van milieu. En zo vallen de bladeren al in het voorjaar.
Antikraakverbouwing
Onlangs verdween boven modehuis Ter Horst van Geel op de Molenstraat 72 het bord „2 huurappartementen oplevering medio mei 2006” (zie foto) dat daar jarenlang de prachtige gevel ontsierde. De almaar voortdurende verbouwing door Bouwbedrijf Berghege uit Oss blijkt echter nog steeds niet te zijn afgerond, afgaande op het houten raamschot dat er nu zit. Het moet daar welhaast een paleisje worden, gezien de uitloop van nu alweer drie jaar. Of is Bouwbedrijf Berghege misschien een onderneming à la de firma Biereco uit de familie Doorzon die nooit iets voltooit? Dat is niet te hopen voor Winkelcentrum Dukenburg waar deze aannemer sinds september vorig jaar aan het verbouwen is. Het heeft er echter alle schijn van dat eigenaar Ter Horst afgelopen jaren een spelletje speelde om leegstand te verhullen en een herkraak van de ongebruikte woonruimte te voorkomen.
Vijf jaar terug kraakte namelijk een groep mensen op eerste paasdag via de ingang aan de Karrengas 68a de al tientallen jaren leegstaande bovenwoning, bestaande uit drie etages en acht kamers. Zij vonden dat de gemeente faalde in de aanpak van leegstaande woonruimte boven winkels. Nog geen drie maanden later volgde op 7 juli de spectaculaire ontruiming met een flinke politiemacht die tot diep in de nacht zoet was om de zichzelf vastgeketend hebbende krakers af te voeren. Misschien moet er ook maar eens zo'n politiemacht worden opgetrommeld om de eigenaar ertoe aan te zetten een eind te maken aan deze leegstand.

Zie ook het in april 2004 op onze site verschenen artikel:
Kraakactie tegen leegstand boven winkels

Zie ook het in april 2003 verschenen artikel:
„Waarom gaat het allemaal zo stroperig”

Memo 729
Pal na de Kerst vorig jaar viel het Israëlische leger de Gazastrook binnen, een gebied amper zo groot als Zuidelijk Flevoland met ongeveer twee keer zoveel inwoners als Amsterdam. In drie weken werd daar met buitensporig veel geweld huisgehouden. Vernield werden er ten minste 4000 woningen, 1500 fabrieken, 20 moskeeën, en 80 procent van het elektriciteitsnet. Volgens de Verenigde Naties kwamen er meer dan 400 Palestijnse kinderen om. Voorstanders van een vreedzame oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen ijveren al jaren voor een boycot van Israël, net zoals Zuid-Afrika werd geboycot tijdens het apartheidsregime. Maar onze regering durft het niet aan. In Nijmegen hebben vredesactivisten nu de spuitbus gehanteerd om het winkelend publiek op te roepen geen Israëlische producten te komen.
De tijd dat slordig snel even een tekst werd aangebracht, is blijkbaar voorbij. Zo staat op verschillende plekken rond de Albert Heijn aan de Van Schevichavenstraat met sjablonen in keurige letters aangebracht dat de streepjescode van Israëlische producten begint met de cijfers 729. Handig voor wie het vergeten was op het boodschappenlijstje te noteren of nog niet had uitgezocht.

Zie ook het in maart 2009 verschenen artikel
Nijmegen moet in actie komen voor Palestina

klik op de foto om deze te vergroten
Muurlectuur
Aangetroffen op diverse plekken in de stad, deze poëtische tekst van een illegale stadsdichter(es) met diepgang. Om over na te denken.

 

 

Webmaster: Joris Teepe