Mei 2005


[ vooraf ]
---
Tegenstrijdige adviezen
---
Grootste Nijmegenaar
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Poëzie|
Naďef monster

---
|Uitgaan|
Nijmeegs bier in De Hemel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nieuw De maanlanding
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Verbindingen centraal bij René Donders
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Onbederf’lijk Versus voetbal: 2-0
Editie: november 2005

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---
Artikel:
„Als sportredactie waren we het buitenbeentje”
Editie: mei 2007

---


Mei 2005

Opdeling Lindenberg dreigt
Er hangen donkere wolken boven De Lindenberg. Het centrum voor kunstzinnige educatie dreigt zijn gebouw nabij het Valkhof te verliezen. Het college onderzoekt de mogelijkheid om kunst- en cultuureducatie verdeeld over de wijken aan te bieden. Volgens wethouder Hirdes worden zo meer mensen uit achterstandswijken bereikt.
Lees verder...
Bottendaal kan weer lenen
Op 1 juni heropent Openbare Bibliotheek Bottendaal officieel haar deuren. Met behulp van wijkbewoners en gemeentelijke subsidie bliezen medewerkers de wijkbieb nieuw leven in. De vestiging richt zich vooral op jeugd en allochtonen maar zoals in elke bibliotheek zijn ook volwassenen van harte welkom.
Lees verder...
Kunstzinnige graffiti met een boodschap
Werden politieke leuzen vroeger haastig met een kwast gekalkt of met een spuitbus snel gespoten, tegenwoordig uit het actiefront zich stijlvoller.
Lees verder...
Op de voorkant het schilderij ‘Between’ van kunstenares Els Crum (1957). De panelen bestaan uit spontane schetsen van modellen, vaak verweven met teksten of bedrukte ondergronden. Door haar werken volgens een eeuwenoude methode met warme was en pigmenten te conserveren, ontstaat een transparantie en verbindt ze beeld, tekst en kleurvlakken tot een geheel. Zie ook www.elscrum.tk
Ton Gelsing fotografeerde het doek.

“Een koud paradijs” op Bevrijdingsdag
Terwijl Nederland op 5 mei zestig jaar vrijheid vierde, werd in café De Foyer de bundel ‘Een Koud Paradijs’ gepresenteerd. Met deze bundel willen de samenstellers Taco Bakker en Theodora Kotsi enkele ‘Nijmeegse’ vluchtelingen uit de anonimiteit halen.
Lees verder...

Referendum:hoge opkomst gewenst
Op 1 juni vindt het referendum plaats over de Europese grondwet. In Nijmegen is hierover nog nauwelijks enige discussie losgebarsten. De meningen van wethouder Hans van Hooft van de SP en europarlementariër Maria Martens van het CDA staan lijnrecht tegenover elkaar.
Lees verder...

Mag ik van jou,deel 15
Jaarlijks verzorgt de Nijmeegse Stadskrant voor de nieuwe stadsbewoners een introductie van het leven in deze mooie stad. Voor hen is het handig om zo snel mogelijk te weten hoe de vork in welke steel zit, waar Moenen de mosterd haalt en waar Mariken beter niet kan komen. Sinds 2003 pakken we dat speelser aan met een exclusief kwartet dat ook door de huidige inwoners erg wordt gewaardeerd.
Lees verder...

Jasper komt thuis in Nijmegen
Nee, hij wil de wereld niet veranderen. En vernieuwend is ook geen predikaat dat op hem van toepassing is, vindt singer-songwriter Jasper (25) zelf. “Het bezorgt me kippenvel als ik na een optreden van mensen hoor dat mijn muziek iets bij hen teweeg heeft gebracht.”
Lees verder...

Merijn Hilte de eerste stadsdichter
Merijn Hilte is sinds de Koninginnenacht de eerste Nijmeegse stadsdichter. Tijdens de verkiezing in Doornroosje versloeg hij Guido Hogenbirk en de als derde geëindigde Marjolein Pieks. Pieks stond al bij voorbaat in de finale omdat ze in november 2004 het idee lanceerde. Floris Habets was een van de zeven genomineerden die zijn plaatsje moest bevechten. Samen met de andere genomineerden betreedt Habets de kleine zaal van poptempel Doornroosje. De zwartgeverfde muren en een wirwar aan kabels zijn weinig poëtisch. Het felle licht maakt de oranje banieren aan de wand flets en de muziek staat hard. Een handjevol mensen kijkt naar het klaarzetten van een microfoon en enkelen staren naar het grote videoscherm achter het katheder. Dat toont een man op een scootmobiel. Hij rijdt een telkens terugkerend parcours.
Lees verder...

Romeinen verslaan nieuwbouw
De oorspronkelijke nieuwbouwplannen van de Ubbergseveldweg gaan op de helling omdat daar een belangrijk Romeins legerkamp lag. Zij maken plaats voor een archeologisch park waar de gemeente met reconstructies het Romeinse verleden voor iedereen weer zichtbaar wil maken.
Lees verder...


Nijmeegse Stadskrant informatie

Voor reacties kunt u e-mailen naar: nsk@antenna.nl.

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar nsk@antenna.nl .

 


De foto's die in De Nijmeegse Stadskrant worden gepubliceerd, zijn na te bestellen tegen een financiële vergoeding. Hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor.

Webmaster: Joris Teepe