Juli 2009


[ recensies ]
---
[hap]
Milieuverantwoord eten

---
[lees]
‘Of kom er gewoon bij’

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
oplevering Stadsbrug weer vertraagd
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: 20

---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---


Juli 2009

Kunstproject met dak- en thuislozen succesvol
Het Atelier van de Overlevingskunst is een laagdrempelig kunstproject voor en met dak- en thuislozen in de Titus Brandsma Kapel in het centrum. Begin juli opent het Atelier een tijdelijke extra locatie in de voormalige studentenkerk aan de Professor van Weliestraat. Dat wordt de Galerie van de Overlevingskunst waarin het gemaakte werk wordt tentoongesteld voor de verkoop.
Lees verder...
Krakers openen weggeefwinkel en fietsenstalling
Onder het motto ‘Wij doen het zelf wel’ betrok een groep krakers 16 mei het pand van de voormalige kledingwinkel van Hilckmann op Plein 1944. Daarin startten zij een weggeefwinkel waar mensen spullen kunnen halen die anderen niet meer gebruiken. Ook stelden de krakers de voormalige fietsenstalling aan het Scheidemakershof weer open om gratis de fiets te parkeren. Hiermee willen zij de zinloze leegstand rond het plein tegengaan.
Lees verder...
Openheid van zaken in afvalcontract
Betalen Nijmegenaren voor de afvalinzameling te veel waardoor de Dar in omliggende gemeenten als Cuijk onder de prijs kan werken? Dat is wat commerciële bedrijven zich afvragen. Voor exacte bedragen is inzage in de dienstverleningsovereenkomst nodig. En die inzage blijkt vooralsnog niet mogelijk met als reden ‘bedrijfsgevoelige informatie’. Openheid van zaken lijkt nu toch ophanden, belooft wethouder Hans van Hooft sr. aan De Nijmeegse Stadskrant.
Lees verder...
Gemeente wil meer greep op Dar
De Nijmeegse gemeenteraad gaf vorige maand zijn goedkeuring aan het collegevoorstel om afvalinzamelaar en reiniger Dar onderhands een nieuw contract voor tien jaar toe te spelen. De politiek wil tegelijk een stevig toezicht op dit bedrijf waarvan Nijmegen eigenaar is.
Lees verder...
Special
Galerieën in spijkerbroekstad
Nijmegen kent tal van kunstenaars en overweegt zich voor 2018 kandidaat te stellen als Europese Culturele Hoofdstad. Ondanks dat telt de stad slechts weinig galerieën die als zodanig zijn aan te merken.
Wat zijn de mogelijkheden voor Nijmegen als galeriestad? In hoeverre speelt de kredietcrisis parten? Hoe selecteren de Nijmeegse galerieën kunstenaars en in hoeverre spelen ze ook een museale rol? De Nijmeegse Stadskrant maakte een rondgang langs zes galerieën.


Lees verder...
Burgers op de bres voor beter milieu
De olievoorraden zijn eindig. De welvaart van de wereldbevolking staat onder druk. In Nijmegen wil een groep bezorgde burgers het tij keren door wat ze noemen lokaal te gaan. Een radicale omslag naar een plaatselijke economie is volgens Transition Towns goed voor de portemonnee en het milieu.
Lees verder...
Poëzieplakkaten
Lees verder...

Milieuverantwoord eten
Eetrecensie
Lees verder...
‘Of kom er gewoon bij’
Boekrecensie
Lees verder...
Vorige maand doken ze ineens op, gedrieën bij elkaar hangend op zeven plaatsen in het centrum: een flinke worm, een groot wit rechthoekig plakkaat met abstracte lijnen en een meisje in zuidwester of een van opzij weergegeven gezicht. Afkomstig van drie street-art-artiesten die anoniem willen blijven.
De worm blijkt een creatie te zijn van ‘Earworm’. Die liet hij een jaar geleden op stickers drukken in Duitsland. „Dit bevalt me beter dan graffiti en ik laat nu duizend stickers maken op vinyl.” Door uitwisseling via internet hangen zijn wormen op tal van plaatsen in de wereld. De grote wormen brengt hij tevoren aan met sjablonen en spuitbus op krantenpapier. „Het voordeel van street-art is dat je thuis eerst in alle rust iets moois kunt maken.”
De witte plakkaten zijn kunstwerken van ‘103’. Deze Nijmegenaar is ook de persoon achter de handgesneden stickers met een pijl waarin een andere pijl tegengesteld wijst. Zijn abstracte lijnenspel op blanco krantenpapier beschouwt hij als „graancirkels van verf” waarmee hij iets „raadselachtigs wil oproepen”. Tegelijk is het een protest tegen het weghalen van aanplakborden voor kunst, zoals bij de Graafseweg. „Ik heb net 100 doosjes behangplaksel besteld, onder het motto: 103 invading public property.”
‘iRule’ is het pseudoniem achter de poppetjes. Met zijn afbeeldingen wil hij iets mysterieus oproepen. Net als de anderen werkt hij op krantenpapier. „Het is goedkoop, weegt weinig en is moeilijker weg te halen doordat het dan scheurt.” Van het gezicht heeft hij ook zwart-witstickers laten drukken. Daarnaast schildert hij op canvas, dat te koop is.

Tekst en foto’s: Max van Wel, vormgeving: Rob Mols

Klik op het bovenstaande plaatje om het te vergroten.






Nijmeegse Stadskrant informatie

Voor reacties kunt u e-mailen naar: nsk@antenna.nl.

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar nsk@antenna.nl .

 


De foto's die in De Nijmeegse Stadskrant worden gepubliceerd, zijn na te bestellen tegen een financiële vergoeding. Hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor.
[Column] Dik Hout
Lees verder...
Nijmeegse Zaken
OPINIE
Lees verder...
Kort en Bondig
Lees verder...



Webmaster: Joris Teepe