Mei 2005


[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
|Hap|
Belg schept het beste ijs van Nijmegen

---
|Lees|
Pluizenbollen langs de dijk

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Ter Horst niet 1 april, maar 1 januari al weg
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Juli 2006

Guerrilla gardening als groen verzet
In Vancouver noemen ze het sinds enkele jaren guerrilla gardening, het omtoveren van gemeentegrond in groententuintjes of bloemenweides. ‘Join us as we vandalise the city with nature’, roepen voorlopers daar hun stadsgenoten op. In Nijmegen grijpen al sinds jaar en dag groene vingers hun kans. De gemeente weet niet precies op hoeveel plaatsen bewoners eigenhandig openbaar groen aanleggen, maar dat het er tientallen zijn, staat volgens de wijkbeheerders buiten kijf.
Lees verder...
Ontmoeting centraal bij multiculturele Oase
Hét multiculturele podium tijdens de komende Vierdaagsefeesten is weer de Oase op het plein van het Kelfkensbos. Dit jaar richt het zich meer op gezelligheid en ontmoeting. „Want cultuur is het middel bij uitstek om integratie te bevorderen”, aldus de drijvende kracht Rien Groenewegen van de organiserende stichting Whaa. Voor jongeren breidt het festival daarom uit met extra activiteiten.
Lees verder...
Politieke avond geeft burger de ruimte
Inwoners van Nijmegen kunnen zich sinds 10 mei op een eenvoudige manier rechtstreeks met de gemeentepolitiek bemoeien. Die mogelijkheid biedt de tweewekelijkse ‘Politieke avond’, welke de plaats inneemt van de vroegere maandelijkse raadsvergadering. Niet meer eindeloos vergaderen, maar luisteren naar wat burgers naar voren brengen, vlot debatteren, en snel besluiten nemen is het devies.
Lees verder...
Op de voorkant een tafereeltje bij de perenboom ‘toffe peer’ in het tuintje aan de Oude Ubbergseweg, vastgelegd door fotografe Quinta Buma (52). Poëzie, eenvoud en tijdloosheid staan centraal in haar werk. Daarnaast geeft zij sinds 1990 in eigen beheer ansichtkaarten van steden uit, waarvan er in Nijmegen ruim 150 verschenen met een totale oplage van meer dan 300.000. Sinds mei is van haar bij de VVV en plaatselijke boekhandels een fotokalender van Nijmegen en de Ooijpolder verkrijgbaar waarop ook verjaardagen genoteerd kunnen worden. Binnenkort start ze haar eigen website www.quintabuma.nl.


Na Havana nu Walhalla aan de Waal
Het linkse college van Nijmegen blijkt succesvol genoeg om nog eens vier jaar linkse lentegevoelens aan te wakkeren. Maar zoals bij sport geldt: het is gemakkelijker om de top te bereiken dan er te blijven. Is de huidige coalitie daartoe in staat?
Lees verder...

Nederlands Sociaal Forum: een andere wereld is mogelijk
Eind mei vond in Nijmegen het tweede Nederlands Sociaal Forum (NSF) plaats. Onder de leus ‘Een andere wereld is mogelijk’ volgden duizenden bezoekers gedurende drie dagen meer dan 150 workshops en tientallen seminars met meer dan 300 binnen- en buitenlandse sprekers. Reden voor De Nijmeegse Stadskrant om haar blik te verruimen tot over de gemeentegrenzen met een verslag van vier bijeenkomsten waar internationale kwesties aan de orde kwamen.

Lees verder...


Nijmeegse Stadskrant informatie

Voor reacties kunt u e-mailen naar: nsk@antenna.nl.

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar nsk@antenna.nl .

 


De foto's die in De Nijmeegse Stadskrant worden gepubliceerd, zijn na te bestellen tegen een financiële vergoeding. Hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor.
Eten wat de krat schaft
Er is in Nederland een onderklasse van armen ontstaan die zo weinig geld heeft te besteden dat er vaak niet eens meer een warme maaltijd op tafel komt. Nijmegen vormt daarop geen uitzondering. Volgens de Armoedemonitor 2005 neemt onze stad de negende plaats in van steden waar veel armoede is. Zonder veel ophef probeert de Nijmeegse voedselbank armen te helpen met producten die elders anders worden verspild.
Lees verder...

Kauwgomkauwen voor kunst
Kopen, kauwen, uitspugen. Dat is wat de doorsnee-mens met kauwgom doet. Kunstenares Mireille Ligterink niet. Zij ziet een scala aan kleurrijke mogelijkheden om dit taaie goedje tot kunst te verheffen. Is dit vluchtige consumptieartikel na gebruik veelal op stoeptegels te ‘bewonderen’, nu leveren de verschillen in structuur en kleur onverwachte kunstzinnige creaties op.
Lees verder...

„Theater komt tegenwoordig van buiten de stad”
GroenLinks wil dat Nijmegen zich nomineert als Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Maar wat heeft Nijmegen op cultuurgebied in haar mars? De Nijmeegse Stadskrant laat in de komende nummers hierover personen uit cultureel Nijmegen aan het woord. Deze maand: Rob Hoozemans van het Secretariaat Amateur Theater (SAT) over de Nijmeegse theaterscene, die volgens hem erg pover is.
Lees verder...


Webmaster: Joris Teepe