Februari 2006


[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Die ándere club uit Hamburg
Editie: 2009

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Febrauri 2006

De folly van Nijmegen
Het huidige referendum over de donjon komt voort uit de voortdurende pogingen van de Valkhofvereniging om de complete Valkhofburcht te herbouwen. Als het rijk er geen stokje voor had gestoken, had er nu een compleet fantasiekasteel op het Valkhof gestaan.

    Lees verder...
Verkiezingsprogramma’s onder de loep
Het verkiezingsprogramma vormt vierjaarlijks het visitekaartje van een politieke partij. De ene partij is daarin zo compleet mogelijk, de andere houdt het simpel of alleen bij een website. De zelfgekozen presentatie geeft een beeld van hoe serieus een partij zichzelf en haar kiezers neemt.
Lees verder...
Kleine partijen op zeteljacht
De Nijmeegse politiek omvat meer dan de vijf grote partijen die in wisselend verband met elkaar het college vormen. Vier kleine partijen nemen nog altijd 7 van de 39 raadszetels in. De komende verkiezingsronde krijgen zij concurrentie van drie nieuwkomers. De kleine en nieuwe partijen zullen zich verdringen om het pluche. Maar wat is klein als er zelfs met één zetel nog altijd veel te bereiken blijkt?
Lees verder...
Niemand weet hoe de donjon van de Valkhofburcht eruitzag, zelfs de hoogte is onbekend. Oude afbeeldingen bieden geen uitkomst, zoals blijkt uit deze verzameling op de voorkant. Had de toren nu wel of geen kantelen? Was de boog eronder rond of met een punt? Waren er twee of drie verdiepingen met ramen? Tekenaars en schilders maakten gewoon hun eigen interpretatie en geen natuurgetrouwe weergave. Aan de randvoorwaarde dat de nieuwe donjon zo veel mogelijk moet lijken op het origineel is daarom onmogelijk te voldoen.


Promotiekandidaten
Om stemmen te trekken fleurt bijna elke partij haar kieslijst op met bekende personen die op onverkiesbare plaatsen staan. Het is zelfs een ereplaatsje om helemaal onderaan te staan. Zij zijn de zogeheten lijstduwers. Al bestaat er natuurlijk altijd het risico dat iemand zoveel voorkeurstemmen krijgt dat hij of zij alsnog een zetel mag innemen.
Lees verder...

Het Stadskrantlijsttrekkersdebat 1/3
Het eerste treffen tussen de lijsttrekkers van de vijf grote partijen vond plaats in het redactielokaal van de Nijmeegse Stadskrant. Het ging er fel aan toe en bij een vuistslag op de tafel vlogen zelfs de koekjes pardoes in het rond. Drie lijsttrekkers zaten vier jaar geleden aan dezelfde tafel. Alleen vormden Lenie Scholten (GroenLinks) en Hans van Hooft senior (SP) toen de oppositie en maken ze nu met collega Paul Depla (PvdA) deel uit van het enige linkse college van Nederland. De oppositie komt deze keer van nieuwkomers Rob Bloem (CDA) en Peter-Paul Leferink op Reinink (VVD). Elke lijsttrekker mocht zelf een onderwerp centraal stellen en kort toelichten. Daarna volgde een onderlinge discussie. Daarbij raakten de gemoederen soms danig verhit en tekende er zich een duidelijke haat-liefdeverhouding af van CDA en VVD met het succes van de linkse partijen.
Lees verder...


Nijmeegse Stadskrant informatie

Voor reacties kunt u e-mailen naar: nsk@antenna.nl.

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar nsk@antenna.nl .

 


De foto's die in De Nijmeegse Stadskrant worden gepubliceerd, zijn na te bestellen tegen een financiële vergoeding. Hiervoor kunt u contact opnemen met het kantoor.
Het Stadskrantlijsttrekkersdebat 2/3
Lees verder...

Het Stadskrantlijsttrekkersdebat 3/3
Lees verder...

25 jaar Pierson - Tanks in de stad
Op 23 februari 1981 lijkt het oorlog in Nijmegen. Marechaussee, ME, militairen en politie denderen met tanks en pantserwagens op de blokkades en barricades van krakers en sympathisanten af. Inzet van dit slagveld is de geplande bouw van een parkeergarage die er uiteindelijk nooit kwam. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat deze zwarte bladzijde in de Nijmeegse geschiedenis, beter bekend als de Zeigelhofaffaire of de Piersonrellen, geschreven werd.
Lees verder...Webmaster: Joris Teepe