[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Steeds meer supermarkten op zondag open
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Merijn Hilte de eerste stadsdichter
Editie: mei 2005

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---

Kort & Bondig

Tot en met 26 april presenteert Museum Kasteel Wijchen de tentoonstelling ‘Ton sur ton’, abstracte aquarellen van kunstenares Leny van Elk. De laatste tien jaar heeft haar werk een ontwikkeling doorgemaakt van figuratief naar abstract. Het museum presenteert haar recente werk. Van Elk onderzoekt door vlakken en lijnen te combineren hoe kleuren en kleurnuances zich tot elkaar verhouden. Met haar kunst streeft ze naar een helderheid met een zo groot mogelijke eenvoud aan beeldende middelen. Voor meer informatie raadpleeg  www.museumwijchen.nl .

Voor elk wat wils: van 7 tot en met 27 maart is er het Global Village Festival 2009, een gratis toegankelijk lentefestival voor passie, inspiratie en ontmoeting. Met beeldende kunst, literatuur, dans, theater, zang en muziek, het kan niet op. Organisatie is in handen van Villa Lila, het COC Nijmegen en jongerengroep Dito!. Iedereen is welkom op dit unieke festival: hetero.s, homo.s, lesbo.s, bi.s, transgenders, autochtonen en allochtonen. Meer informatie over het programma staat op  www.GlobalVillageFestival.nl .

„Er is geen plek op Gods aarde buiten Stalingrad die zo verschroeid is”, schreef de Britse historicus George Blake over het gebied Niederrhein. Het is 64 jaar geleden dat hier het Rijnlandoffensief in de Tweede Wereldoorlog van start ging: de allesomvattende aanval van de geallieerden op het Rijnland vanuit het Nederlands-Duitse grensgebied. Hierover vertoont het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in februari en maart de Duitse filmklassieker ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beeldmateriaal van geallieerde oorlogscorrespondenten. Voor data, aanvangstijden en reserveringen zie  www.bevrijdingsmuseum.nl .

Een avondje lekker je hersenen laten kraken? Op dinsdag 3 maart is het om 20.00 uur weer tijd voor Filosofisch Café Nijmegen, ditmaal met als uitgangspunt de vraag: wat is privacy ons waard? Een hot item in deze tijd van chipkaart, cameratoezicht en elektronisch patiëntendossier. Over dit thema discussiëren gespreksleider Marcel Becker, filosofe Noëmi Manders-Huits (TU Delft) en het publiek; Jonne Hoek verzorgt een column. Filosofisch Café Nijmegen is er elke eerste dinsdag van de maand in Café Trianon, Berg en Dalseweg 33 te Nijmegen. Meer informatie is te vinden op  www.filosofisch-cafe.nl .

Opnieuw zijn experimentele kunst en performances te beleven in het voormalige HAN-gebouw aan de Van Schuijlenburgweg 3. Op 28 februari is om 20.00 uur de opening van Art-Crumbles editie #6: ‘Growing in the dark, over zin en waanzin.’ Hierin trekken 29 beeldende kunstenaars, multimediaperformers, theaterbeesten, onderzoekers, wetenschappers en anderen het publiek in hun eigenzinnige belevingswereld. Openingstijden zijn op de zaterdagavonden in maart van 19.00 tot 22.00 uur en op de zondagmiddagen in maart van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag 29 maart is de afsluiting met een veiling. Zie voor uitgebreide informatie over de performances en de meewerkende kunstenaars  www.art-crumbles.nl .

Het Nijmeegs Boekenfeest staat weer op stapel! Op zaterdag 14 maart verandert Concertgebouw De Vereeniging vanaf 20.15 uur in een literaire beestenboel. Het Boekenfeest valt namelijk in de boekenweek, die dit jaar als thema heeft: ‘Tjielp Tjielp . de literaire zoo.’ Een greep uit het rijkgevulde programma: Jan Siebelink vertelt over zijn fascinatie voor windhonden, filosofe Stine Jensen weet waarom vrouwen van apen houden en Herman Koch (Jiskefet) en Arjen Lubach vertellen grappige en ontroerende verhalen. Na de literaire kanonnen is er een knallend slotfeest: feesten, dansen en beesten. Meer informatie is te lezen op  www.wintertuin.nl .

Het zevende lustrum, tijd voor een feestje! Op 5 maart doet de tournee van het 35-jarig Nederlands Studenten Kamerkoor (NSK) Nijmegen aan. Het concert in de Antonius van Paduakerk start om 20.15 uur. De grensverleggende concertserie draagt de titel ‘VocaalVrij.’ Het NSK zingt onder leiding van Maria van Nieukerken twee wereldberoemde stukken van Bach en Rachmaninov en daarnaast werken van zeven hedendaagse Nederlandse componisten. Zo gaat een stuk van Jan Vriend over auto.s als heersende wezens op onze planeet en maakt Bernard van Beurden een collage van het woord ‘gezellig’ in een aantal Europese talen. Meer informatie is te vinden op  www.nskk.nl .

Meer weten over de islam? Het Internationaal Vrouwen Centrum (IVC) start op 2 maart een inleidende cursus ‘Wegwijs in de Islam.’ Cursisten krijgen zeven keer op de maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur informatie over verschillende aspecten van de islam. Daarnaast is er veel ruimte voor gesprekken over onderwerpen die door de cursusstof worden opgeroepen. Er is een documentaire te zien over de pelgrimage naar Mekka, een belangrijk islamitisch ritueel. Nieuw is een workshop over Moorse patronen, waarbij cursisten informatie krijgen over deze kunstvorm en zelf motieven tekenen. Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden bellen met 024-323 32 35.

Waldemar Krijgsman

 

Webmaster: Joris Teepe