[ vooraf ]
---
Sponsormisbruik
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Klant is koning in café's
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Idealist in hart en dieren
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Nijmeegse Zaken
Editie: februari 2007

---
Artikel:
Kort en bondig
Editie: december 2008

---

Kort en bondig

De mooiste kerstgroepen van de wereld staan van 13 december 2008 tot met 6 januari 2009 in Museumpark Orientalis. Voor kinderen zijn er avondopenstellingen met lampionnentochten door het spannend verlichte bos. Met een kerstherder en zijn pratende schaap kunnen zij op pad op 26, 27 en 28 december van 17.00 tot 20.00 uur. In de kerstvakantie, van 20 december 2008 tot en met 4 januari 2009, ademt het hele museumpark kerstsfeer met een levende kerststal, kerstverhalen, kersttoneel, broodjes bakken, een knutselatelier, heerlijke hapjes, kerstbomen en natuurlijk een sfeervolle verlichting. Als extraatje kunnen kinderen een ezelritje maken op bepaalde dagen. Naast dit alles is de bijzondere tentoonstelling ‘Religie & Humor’ nog tot 15 maart volgend jaar te bezichtigen. Zie www.museumparkorientalis.nl.

Alleen met Kerstmis? Café de Plak serveert eerste kerstdag, donderdag 25 december, heerlijk en betaalbaar eten voor mensen die niet in hun eentje thuis willen blijven. Een drankje, een voorgerecht, keuze uit hoofdgerechten en een kopje koffie of thee, dit alles voor slechts 5 euro. Wie aanschuift aan de lange tafel, kan tijdens het heerlijke eten ontspannen met anderen kennismaken. Het diner duurt van 18.00 tot 20.00 uur. Zo wordt een anders eenzame kerst toch nog gezellig! Zie www.cafedeplak.nl.

Vlinders en kogels: in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944–1945 is nu de tentoonstelling ‘Liefde in oorlogstijd’. De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie. In de schuilkelder, het onderduikadres, de loopgraven of doodgewoon op straat: vlinders in de buik ontstonden overal. De expositie toont hoe mensen onder moeilijke omstandigheden wisten te overleven. En hoe gevoelens alles konden doorbreken. Want wat is ‘goed’ en wat is ‘fout’ in de liefde? Persoonlijke foto’s, liefdesbrieven, huwelijksgeschenken en film- en geluidsopnames brengen liefdesverhalen uit de oorlog tot leven. Te bezoeken tot en met 30 september 2009. Zie voor meer informatie www.bevrijdingsmuseum.nl.

‘Geen woorden maar draden’ is de titel van een intrigerende expositie van werk van Lobke Burgers in Museum Kasteel Wijchen. De beeldend kunstenares (30) heeft al een indrukwekkend werk opgebouwd, waarbij zij in een originele en verrassende stijl de meest uiteenlopende media, materialen en technieken weet te combineren. Burgers schept een uniek universum waarin haar eigen wetten gelden. Hiervoor onderscheidde Nijmegen haar dit jaar met de Alcuinusprijs. In Wijchen staat het thema textiel centraal. Zo zijn er ‘blacklight’-sculpturen, constructies van zwarte en witte draden die door belichting met blacklight mens- of dierfiguren prijsgeven, schijnbaar zwevend in het niets. Te zien tot en met 8 februari 2009. Zie ook www.museumwijchen.nl en www.lobkeburgers.nl voor meer informatie.

Op zaterdag 10 januari 2009 houdt Intuïtief Traject van 12.00 tot 16.00 uur open huis. Bezoekers kunnen een korte healing of reading krijgen en kennismaken met dit cursuscentrum. Het biedt cursussen en opleidingen voor healing, reading en intuïtieve ontwikkeling aan. Uitgangspunt is het werken met intuïtie. Intuïtief Traject is gevestigd aan de Planetenstraat 30 in Nijmegen, tegenover Zwembad West. Voor meer informatie ga naar www.intuitieftraject.nl of bel met 06-16051782.

Zin om tijdens de donkere decemberdagen de warmte op te zoeken? Het Afrika Museum in Berg en Dal biedt van 20 december 2008 tot en met 4 januari 2009 een speciaal kerstprogramma. Dagelijks is er de creatieve workshop ‘Kies je Afrikaanse beschermengel’. Hoewel Afrika geen echte kerstverhalen kent, zijn er in het museum voorstellingen met prachtige Afrikaanse verhalen over vrede, vriendschap, licht en duisternis. Op eerste kerstdag kunnen bezoekers deelnemen aan de workshop ‘Afrikaanse zang en muziek’; een dag later treedt het Ghanese koor Gye Nyame op. Verder is er een rondleiding over familierelaties in Afrika en zijn er Afrikaanse kerststallen te bekijken uit landen als Ivoorkust, Nigeria en Gabon. Zie www.afrikamuseum.nl voor het programma van dag tot dag.

Waldemar Krijgsman

 

Webmaster: Joris Teepe