[ vooraf ]
---
in memoriam
Albert Santing

---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen verdere bomenkap Heiderijk
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Talentvolle Lea maakt belofte nog niet helemaal waar

---
[ raad ]
Popquiz in gezellige Nijmeegse huiskamers

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Schrappen subsidiebanen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---

--== Column door JOANUS ==--

Nijmeegse Zaken

Dat de overheid het gebruik van het openbaar vervoer wil stimuleren, is alleen maar aan te moedigen. Het mag duidelijk zijn dat door de toenemende verkeerscongestie en het immer actuele milieuvraagstuk het gebruik van trein, tram, metro en last but not leastde ouderwetse bus zeer aan te bevelen valt.
Maar dat speelt in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen, ook wel bekend als het KAN, blijkbaar geen enkele rol. Hier schaffen ze zonder dralen het goedkope KAN-kaartje af, alsmede het dalurenkaartje. Zo wordt OV in onze stad voor de ‘gewone burger’ dus fiks duurder en dat is voor velen onder ons zoals bejaarden en mensen met een uitkering reden de bus maar niet meer te nemen. En nu blijkt dat Stadsregiovoorzitter Jaap Modder met enkele pikante uitspraken omtrent dit vervoersprobleem de plank finaal misslaat. ‘Strippenkaart per 16 december afschaffen’ en ‘Connexxion wil van KAN-kaartje af’ en meer van dit soort onzin. Beide uitspraken blijken zeer voorbarig te zijn. Zijn achternaam waardig slaat Modder hiermee dus zijn eigen Modderfiguur.

Wie ook een Modderfiguur slaat, is ons bloedeigen college van B & W. En wel met, ja u raadt het al: de subsidiebanen. Er is op het gemeentehuis geen enkel inzicht te bespeuren wat dit inhoudt voor de leefbaarheid in de wijken. Dat bij herberekening deze banen tegenover reguliere banen duurder uitvallen valt nog enigzins te billijken, maar de gevolgen bij simpele afschaffing laten zich raden.
Beheerders van jongerencentra, speeltuinen, kinderboerderijen, allemaal krijgen ze de wacht aangezegd. En dat vaak in buurten die toch al gebukt gaan onder interne spanningen.
Wie over een gezond verstand beschikt, moet toch beseffen dat wethouder Tankir en zijn ambtenaren hiermee de plank volledig misslaan. Deze banen moeten hoe dan ook behouden blijven, al is het maar omdat de mensen met een subsidiebaan moeilijker aan een reguliere baan komen en hiermee toch nog een beetje zelfvertrouwen uit weten te putten. Want aan de zijlijn blijven staan is iets wat onze huidige premier Rutte erg verafschuwt.

Wil je je eigen Modderfiguur scheppen, dan biedt onze stad volop mogelijkheden. Plein 1944, de Groenestraat, de Heyendaalseweg, en de Molenweg, het kan allemaal. Neem maar eens een aanloop, op Plein 1944 wel eerst even over de hekken klimmen uiteraard, maak een enorme buikschuiver op z’n Pierre van Hooijdonks en je weet niet wat je meemaakt. Modder, zand, slik, humus, het hele bodempalet schiet zo aan je voorbij. Je moet wel hierna de wasmachine volgooien want tja, zoals het Amsterdamse orakel J.C. placht te zeggen: ‘Elk voordeel hep zijn nadeel’.
Het blijkt dat onze kunstwerken, mits ze van brons en/of een ander metaal vervaardigd zijn, niet veilig meer in parken, plantsoenen, pleinen en op sokkels kunnen staan. Het dievengilde is er al met vier van deze sculpturen vandoor gegaan.
Het is nu juist de kunst van de gemeente om die stukken kunstnijverheid voor ons collectieve geheugen te bewaren, nu blijkt dat het helemaal geen kunst is om deze gewoonweg weg te zagen. Teneinde na omsmelting er een luizige tweehonderd euri voor te vangen. En om dan preventief ons eigen Mariken te ruimen door haar beeld weg te halen van de Grote Markt grenst werkelijk aan het waanzinnige. Dus ja, B & W: met deze beeldenstorm slaan jullie een bedroevend Modderfiguur.

Dan toch nog wat positieve geluiden. Want wie beslist, tenminste op het moment van schrijven, geen Modderfiguur slaat is NEC’er en onze eigen über-Belg Björn Vleminckx. Het liep allemaal niet zo geweldig de laatste tijd, maar het lijkt alsof hij aan een wederopstanding bezig is.
En dat het nu wel als een speer gaat bewijzen de statistieken. Als je elf goals maakt in dertien wedstrijden en daarmee samen met Ajacied El Hamdaoui topscorer bent in de Eredivisie, is dat toch zeker het vermelden waard. Temeer als je daarmee andere notoire goaltjesdieven als FC Utrecht-speler Ricky van Wolfswinkel, PSV’ers Toivonen en Afellay en niet te vergeten babyface Luis Suárez van Ajax achter je laat. Björn, ga zo door, schiet ze d’r maar in, en wie weet halen we hiermee weer Europees voetbal binnen, dat is tenminste ook weer goed voor de noodlijdende clubkas.

Cornald Maas, u weet wel, onze Randstedelijke professor in de Eurovisiesongfestivalkunde, heeft in Oslo het lef gehad onze eigen plaatselijke heldin Sieneke publiekelijk via het fijne medium Twitter neer te sabelen. Welnu, daar heeft ze geen moment last van gehad. Over smaak valt niet te twisten, maar het valt te prijzen dat ze stug doorzet, draaiorgel of niet. Zojuist heeft ze haar tweede cd uitgebracht en die dendert gewoon de Album Top Honderd binnen op plaats zeven. Zo, die zit, driedubbelplatina lijkt nog maar een kwestie van tijd.
En dat die Maas zelf op zijn nummer is gezet, mag ook iedereen weten. Want Sieneke zelf zong hem onlangs gewoon toe zonder haar glimlach weg te halen. Zijn uitspraken deren haar gewoon helemaal niet. Dus niet zij maar ‘professor’ Maas mag zich tooien met de twijfelachtige titel ‘Eurovisie-Modderfiguur’2010.

Op de valreep: Over de bodem gesproken: Jantje ‘Plannetje’ van der Meer haalt blijkbaar toch bakzeil met de vermetele verkoop van het Heumensoord aan Vitens. Dus ook Jantje ontkomt niet aan ons strenge oordeel en verdient hiermee zijn eigen biologisch verantwoorde Modderfiguur.

 

Webmaster: Joris Teepe