[ vooraf ]
---
Minister Ter Horst
3 reacties
---
De Montage

Palmolieplan Electrabel gaat in rook op

Schoonste stad met vuilste straat
---
[ recensies ]
---
Onbederf'lijk Versus voetbal: 2-0
---
De Gonzo is dood, leve de Gonzo
2 reacties

Pittige kost
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
1 reacties
---
[ cartoon ]
---
Verkiezing Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Nijmeegse Zaken

Nijmegen schoonste stad? Misschien wel wat het zwerfvuil betreft maar verder lijkt het steeds meer de Marijke Helwegen onder de Nederlandse steden: nep dus! Maar alle ingrepen in de stad maken de oudste stad van Nederland eerder een allegaartje van neo-neo-neoclassicisme en flatgebouwen dan een stad met een rijk historisch verleden. In plaats van de ware stadsschoonheid hebben we te maken met een strakgetrokken bekkie met gebotoxte lippen, geliposucte billen een silicoongelifte borsten. En een behoorlijk transseksuele uitstraling. Voor de stimulatie van de pseudo-historische volksgevoelens wordt dan ook nog eens de echte nieuwbouw van een donjon voorgesteld. Hebben we naast het Quackmonument een tweede, maar dan 33 meter hoge, stenen tampeloeris om tegenaan te kijken.

Echt oud spul moet echter wijken voor nieuwbouw. Nijmegen fier op haar status van oudste stad van Nederland? De Josephhof met restanten van het oudste, stenen gebouw wordt gezien als ouwezeur-oma en dreigt te moeten wijken voor trendy nieuwbouw. De raad wil nu, en dat is bijna historisch te noemen, het oude materiaal bewaren en tentoonstellen. Jammer genoeg lijken de betrokken architectenbureaus en projectontwikkelaar dit tegen te werken. Waar halen ze de arrogantie vandaan? Als de meerderheid van de raad en dus de bevolking zoiets wil dan hebben deze geprofessionaliseerde huisjesmelkers zich maar daarnaar te schikken.

Heeft het college in Nijmegen nog een echt groot hart voor het toekomstplan Dukenburg? Met gekunstelde inspraakavonden voor bewoners lijkt het daar niet meer op. Echt geluisterd naar argumenten van bewoners wordt er niet. Bovendien wil het college de toekomstplannen nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar erdoorheen jassen. Vooral bewoners van Meijhorst voelen zich daardoor de gebeten hond. Worden bewoners van Dukenburg bewust op een dwaalspoor gebracht? Het lijkt er wel op. Tijdens een inspraakavond in oktober presenteerde wethouder Paul Depla onverwachts allerlei alternatieve bouwlocaties in de Dukenburgse wijken Weezenhof en Tolhuis. Een nieuwe toegangspoort voor de stad en een groenplek bij het Maas-Waalkanaal zijn ook opeens locaties voor woningen. Bewonersplatform Meijhorst voelt terecht nattigheid en heeft het college al gevraagd om de besluitvorming uit te stellen. Inmiddels is ‘Bloedend hart voor Dukenburg’ meer van toepassing.

Over ‘echt’ gesproken, hoe zit dat met de echte liefde voor Nijmegen die onze bestuurders hebben. Wethouder Geert van Rumund vertrekt naar Wageningen en burgemeester Guusje ter Horst wil zo snel mogelijk terug naar de Randstad voor een ministerspost.

Een ander voorbeeld van nep en onwaarachtig is de Nijmeegse sinterklaasviering. Met alle respect, het gaat ons niet om de aankleding en niet om de fanfares en harmonieën. Waar we ons aan storen is de persoon die ook dit jaar hier waarschijnlijk zonodig Sint-Nicolaas uit moet hangen, Jacques Trum, ook bekend als Nijs van Megen, die tijdenlang de Zondagkrant terroriseerde. Dit jubeljaar was een uitgelezen gelegenheid om de enige echte tv-klaas naar de Waalstad te halen. De contacten zijn er. Guus de Klein kent Hakim, die heel Sesamstraat kent en daar hebben ze weer een directe lijn naar Madrid. En voila, een enorme publiciteitsactie voor Nijmegen. Nu hebben we weer deze ex-Nijmegenaar die tegenwoordig in Breda werkt. Een soort ad-interimvicehulpklaas, vul dat maar in zoals je wilt: derderangs of vierdekeus.

Om nog even op het enige echte Nijmeegse uitzetgeval, deportatieminister Rita Verdonk terug te komen. We vragen ons af of ze nou echt geen idee heeft van wat haar IND mensen aandoet. Zie daarvoor bijvoorbeeld de inmiddels derde Netwerkuitzending over doorspelen van asielzoekergegevens aan de Congolese veiligheidsdienst, of het feit dat er drie keer brand uitbreekt in een uitzetcentrum op Schiphol. Dat maakt haar gewoon onbekwaam voor deze functie. Of ze weet het wel en keurt het goed. De consequenties daarvan hoeven we niet uit te leggen, maar het zijn wel goede redenen om haar nooit meer toe te laten in Nijmegen.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe