[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Steeds meer supermarkten op zondag open
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Merijn Hilte de eerste stadsdichter
Editie: mei 2005

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---

Nijmeegse Zaken

Op 5 Januari is voor het eerst de Nijmegenaar van het Jaar gekozen. Een interview met winnaar Saïd Achouitar staat op pagina 3 van dit nummer. Gefeliciteerd Saïd, het is je van harte gegund! Maar er zijn inmiddels ook andere prijzen uit te reiken. Bijvoorbeeld de Looien Brulkikker voor dom gekwek en gesnater. De eerste genomineerde is weblog GeenStijl. In de decembereditie van De Nijmeegse Stadskrant stond een interview met wethouder Hans van Hooft. Daarin liet hij zich op de hem typerende onomfloerste wijze ontvallen hoe hij in plaats van voormalig minister Ella Vogelaar had gereageerd op de aanpak van GeenStijl-verslaggever Rutger Castricum. „Ik had die klootzak van GeenStijl bij het beruchte interview gewoon voor zijn kont geschopt.” Waarop GeenStijl 21 december op hun website kopte: ‘Locoburgemeester van Nijmegen bedreigt Rutger!’ Ter documentatie had GeenStijl het artikel met bijbehorende foto ingescand en zonder onze toestemming op hun website geplaatst. Volop de huidige journalistiek bekritiserend zoekt GeenStijl nu vijftigduizend mensen om dit soort degelijke sensatieberichtgeving ook nog het publieke omroepbestel in te loodsen.

Mensen willen graag serieus genomen worden. Zo ook het Nijmeegse college, met de burgemeester voorop, dunkt ons. Maar hij gooit momenteel hoge ogen in de strijd om de Looien Brulkikker. Bijna ga je denken dat het burgemeestersambt louter ceremonieel is. Die indruk krijg je als hij weer eens met zijn Maastrichtse collega Gerd Leers als twee ouwe ventjes loopt te kissebissen over wie nu de sleutel van de oudste stad bezit. Wat een genuil, lekker belangrijk. Precies de reden dat er de nodige vraagtekens te plaatsen zijn bij het gekozen burgemeesterschap, ome Thom. Steek ook eens je nek uit voor iets anders dan de ambtsketen omgehangen te krijgen of gezellig de opening bij te wonen van een heuse Nijmegen Boulevard in het Turkse Gaziantep. Of om als Lange Jan uit de Efteling erop toe te zien dat vermeende relschoppers zich wel aan hun gebiedsverboden houden. Goeie stadsreclame hoor, met Dom-Thom komen we er wel!

Potentaat Albert Krielen en zijn kliek stappen op bij de NV Mensec. Voor wie het niet weet, dit monstrum heerst over het culturele rijkje van Nijmegen bij het Keizer Karelplein. Deze Looien Brulkikker gaat er prat op De Vereeniging en de Stadsschouwburg van een gewisse ondergang te hebben gered. En ineens ziet hij er geen brood meer in. Dat de medewerkers op voet van oorlog staan met dit in hun ogen tirannieke opperhoofd, speelt in de verste verte geen rol. Nee, de kwade genius is de gemeente die Krielens winstgevende NV´tje wil omvormen van een commerciële onderneming tot een ideële stichting. Daaraan valt voor hem geen eer te behalen. Geen nood, Krielen heeft al een nieuw speeltje gevonden: de Vierdaagsefeesten. Sinds 1 januari is hij de nieuwe dictator, sorry, de nieuwe directeur van het ACBN; het op sponsorgelden loerende clubje dat Nederlands grootste openluchtfestijn aan zijn despotische richtlijnen onderwerpt. De alternatieve Valkhof Affaire, toch al geen vriendjes met het ACBN, kan zich alvast opwarmen voor een nieuwe loopgravenoorlog.

Voor de Looien Brulkikker komt het Nijmeegse college van B en W in elk geval in aanmerking voor de plannen met Plein 1944. Of eigenlijk, Park ´44, zoals de tijdelijke grasmat heet in afwachting van de verstening van deze open plek in het centrum door projectontwikkelaar ING Real Estate. Wat nou, lelijkste plek van Nijmegen zoals het ooit werd aangeduid? Nee, neem dan het stationsgebied, met je mond vol van citymarketing. Doe eerst eens wat aan deze stadsentree bij uitstek. Hoe? Heel simpel, stimuleer eens dat de historievreemde filantropen die een nepdonjon willen bouwen in het Valkhofpark gaan ijveren voor herbouw van het ooit op een na mooiste treinstation van Nederland. Dát is pas een binnenkomer met allure.

De gemeente, daar is ze weer, en het clubbestuur van NEC dingen trouwens flink mee om de Looien Brulkikker. Sinds de formatie onder Mario Been ineens zowel nationaal als internationaal succesvol aan de weg timmert, zijn thuiswedstrijden standaard uitverkocht. Zelfs voor uitwedstrijden is het steeds vaker dringen geblazen. Gemeente en club trekken de logische conclusie dat de Goffert moet worden uitgebreid. Waar een club als FC Twente kalm en bescheiden voor een gefaseerde verbouwing kiest, worden de zaken hier meteen groots aangepakt. Niet alleen wordt de stadioncapaciteit met tweederde uitgebreid en verandert de Bloedkuul in een Bloedheuvel, ook gaan we in het nieuwe Huis van de Topsport basketballen, turnen, hardlopen en judoën. Totale kosten? Zeventig miljoen euro. Dat is weliswaar goedkoper dan de Arena van FC Duivendrecht, maar bijna tweemaal zo duur als het Alkmaarse DSB Stadion van de aankomende landskampioen. Maar wethouder Paul Deplablabla alweer dat zeventig miljoen geen probleem is en de economische crisis geen roet in het eten kan gooien. Kijk, dat geeft vertrouwen straks bij de nominaties!

Nog even over ons stadsimago. Was het niet ons Dom-Thommetje die subiet een einde wilde maken aan de kraak van het leegstaande TPG-gebouw naast het station met als leugen voor de rechter dat er een dringende noodzaak voor was? Om het vervolgens dan vroegtijdig te slopen? Zodat nu de krakers eruit zijn de lelijkste plek van Nijmegen een gat rijker is in afwachting van de nieuwbouw voor Doornroosje, die op zijn vroegst over twee jaar start. In navolging van enkele collega.s, zoals in Leeuwarden, oordeelde deze maand een Amsterdamse rechter dat een korter dan een jaar gekraakt pand in die stad niet zomaar ontruimd mocht worden. De krakers stonden volgens hem dus in hun recht en niet de sterke arm. Dat maakt de ontruiming en overhaaste sloop van het TPG-gebouw helemaal schandalig. Hierdoor is De Graaf nogmaals genomineerd voor de Looien Brulkikker, al moet hij bij winst die wisseltrofee wel delen met de verantwoordelijken bij de rechtbank in Arnhem. Die interpreteren de wet blijkbaar anders dan hun collega´s in Leeuwarden of Amsterdam. Hopelijk zien ze in Arnhem bij volgende kraakacties deze dwaling in en staan ze met het schaamrood op de kaken klaar om de bokaal in ontvangst te nemen.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe