[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== Column door JOANUS ==--

Nijmeegse Zaken

Binnen de Nimweegse gelederen is het de laatste tijd een komen en gaan van mensen die opstappen. Om te beginnen: wethouder Floris Tas van GroenLinks heeft het hazenpad gekozen. Dit vanwege het hoofdpijndossier dat Topsport en Innovatiepark (TIP) heet. Dit megalomane project gaat niet alleen veel bomen in ons wonderschone, historische en dus beschermde, lees goed, beschermde Goffertpark kosten, maar natuurlijk ook veel dure euro’s. Naast dat gedoemde project had Tas als zorgwethouder zelf ook veel zorgen aan zijn hoofd. Zoals gezegd, niet alleen het TIP maar ook de nakende bezuinigingen op het terrein van de zorg zaten hem de laatste tijd behoorlijk dwars. Het valt te prijzen dat hij niet opportuun gekozen heeft om simpelweg de besparingen uit te voeren die Den Haag de gemeenten wil opleggen op dit gebied, maar dat hij zijn hart heeft laten spreken. Kil saneren in een gevoelige materie als bijvoorbeeld bejaarden- en/of gehandicaptenzorg, blijkbaar is het niet aan hem besteed. Daarom stapt Floris Tas voortijdig op. Hij is intussen niet de laatste wethouder die dit overkomt, zo konden we onlangs nog in Rotterdam zien.

 

 

Op sportief gebied stappen drie voetbalgeweldenaren op. Trainer Wiljan Vloet en eredivisietopscorer Björn Vleminckx verlaten het roemruchte NEC. Vloet om naar Sparta te vertrekken en onze Belgische vriend gaat naar Club Brugge. Ten slotte vertrekt Bas Sibum naar Alemannia Aachen. De leegloop is wel heel drastisch maar de hoge geldnood bij de Nijmeegse rood-zwart-groencombinatie vereist nu blijkbaar dat de toppers van de club in de etalage worden gezet. Het hoeft geen ramp te heten hoor. Als suikeroom Marcel Boekhoorn nu eens zijn lederen portefeuille wagenwijd opentrekt en er alles aan doet om Xavi, Iniesta, Messi en niet te vergeten Afellay aan te trekken, zit NEC binnen een mum van tijd mee te dingen naar een finaleplek in de Champions League. Tenminste, dat droomt deze Nimweegse voetballiefhebber hardop. Tot die tijd mogen we ons blij voelen met de komst van Volendammer Melvin Platje. Dan moet hij er wel aan wennen om meteen in de basis te starten en niet ergens vanaf de 65e minuut! En adel verplicht: volgend seizoen wel boven de 25 doelpunten graag!

 

 

We kunnen nu ook weer flink stappen in de Nijmeegse binnenstad. Nadat Sjoerd Kooistra zich vorig jaar voortijdig en blijkbaar niet geheel blij van het leven benam, treedt zijn zakelijke nemesis Khalid Oubaha nu in zijn voetsporen als lokale horecatycoon. Inderdaad, de beroemde Drie Gezusters en natuurlijk hun buurvrouw, Heidi’s Skihut zijn gereanimeerd en hebben de draad van vroeger weer opgepakt. Met shooters, Vodka Red Bull, Feigling, en nog erger, breezers is het weer net rond de eeuwwisseling. Dat wordt dus weer gezellig elke vrijdag comazuipen in de Molenstraat, onder het toeziend oog van Oubaha die lachend zijn financiële zegeningen telt. Hij zorgt wel weer voor wat meer werkgelegenheid onder de studerende medemens die als kelner, afwashulp en/of barman kan fungeren. Daarnaast is de politie ook weer wat gelukkiger, want zij kan zo eindelijk weer eens haar onmisbaarheid in onze gezellige binnenstad laten gelden.

 

 

Diegenen die het stappen letterlijk nemen, kunnen het kunstkonijn beklimmen. In het Valkhofpark kijkt een houten konijn van zo’n elf meter hoogte uit over de Waal. Volgens een aantal bewonderaars is het houten kunstwerk speels en creatief. Nijmegen mag verguld zijn met kunstenaar Florentijn Hofman want deze Rotterdammer is al zowat de hele wereld rondgereisd voordat hij hier zijn kunsten kwam vertonen. Wat dacht u van de leeuw met ballon? Daarvoor moet u wel het vliegtuig nemen want deze creatie is te vinden in Dakar, Senegal. Het gevaarte in ons Valkhofpark lokt in ieder geval een hoop reacties uit. De argeloze toeschouwer kan natuurlijk concluderen dat dit nu juist de essentie van kunst is. Er is hoop voor de mensen die het ding niet aan kunnen zien want ons (van gemeentewege betaalde) konijn huppelt er over een paar maanden gewoon weer vandoor.

 

 

Bezoekers die Nijmegen binnenkomen met de trein maken direct kennis met de bouwput aan de Van Schaeck Mathonsingel. In de toekomst kun je hier tot meters diep onder de grond je auto stallen, maar nu is het vooral uitkijken dat je niet in de diepte verdwijnt. Hopelijk heeft de gemeente een goed stappenplan bedacht, want zo’n parkeerkelder wordt maar al te snel een bodemloze put. Nog een paar jaar wachten en dan staat er misschien wel een parkeergarage. Wie weet groeit er ooit nog wel eens een boom. Op dit moment is de singel vooral geschikt voor de opnames van een postapocalyptische film. Een bom op het gebied gooien levert waarschijnlijk weinig uiterlijk verschil op.

 

 

Het is nog niet duidelijk in welke bus we over anderhalf jaar stappen. Op dit moment rijden er bussen van Novio onder de naam Breng. De naam Breng blijft, maar Novio verdwijnt uit Nijmegen eind 2012. De bedrijven Keolis en Hermes dienden hun aanbieding in. In de komende weken buigt de Stadsregio zich over de inschrijvingen en bepaalt zij wie er de komende tien jaar door de regio Arnhem-Nijmegen mag gaan rijden. De Stadsregio zegt u? Is dat niet dat ondemocratische en overbodige bestuursorgaan dat ons de ov-chipkaart in de maag wil splitsen en een Modderfiguur sloeg bij het verdwijnen van het geliefde KAN-kaartje? Inderdaad, het is precies dit gezelschap dat nu mag gaan beslissen over een contract met de duizelingwekkende waarde van maar liefst een miljard euro. Het is nog maar de vraag of de dienstverlening op hetzelfde niveau blijft, want deze monsterinvestering moet natuurlijk wel worden terugverdiend. Het is nu al bijna niet te doen om in het weekend per bus op de universiteitscampus te komen. Zo word je als vlijtige student al haast vanzelf de stad ingejaagd, al dan niet naar de verlokkingen van de Molenstraat. •

 

Webmaster: Joris Teepe