[ vooraf ]
---
Kleinzielige censuur bij De Gelderlander
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Geen NEC-vlaggetjes meer op stadsbussen
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column:
Parkeertuinen

---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Valkhofpark symbool van vergane glorie

---
[ kijk ]
Sluwe impasse voor vossenhartjes

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout:
Verraad GroenLinks

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== column ==--

Nijmeegse Zaken

Nu Nijmegen is vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival te Oslo, zijn wij bij de Stadskrant bevangen door het songfestivalvirus. Uit panisch enthousiasme delen we alvast spontaan punten uit. Helaas mogen wij geen punten geven aan onze eigen vertegenwoordiger mevrouw Shalalie Shalala Peeters. De lieftallige kapster, in een liaison met een bouwvakker, was met haar voortvarendheid anders goed voor douze points. Niet alleen haalde ze in één keer haar rijbewijs, ook stuurde zij zonder blikken of blozen haar kleedster de laan uit. Het is te hopen dat ze daarmee ook haar negentiende-eeuwse tenue thuis laat. Wie van ons zero points krijgt is Dick van Altena. Eerst twee maanden wachten om zich te kunnen beklagen dat zijn sublieme compositie is nageaapt door Smurfenvader Pierre Kartner. Om na het eerste haatmailtje al meteen de boel de boel te laten. Een beetje meer lef mag wel om bij ons de zoveelste songfestival-kater te voorkomen. Douze paracetamols!

Om gelijk door te gaan met het uitdelen van punten voor ondraaglijke, hemeltergende en daarnaast onnodige traagheid, die we verdelen tussen de gemeentelijke ambtelijke molens en woningbouw-moloch Portaal. Al tweeënhalf jaar gaapt er een gat van hier tot de winkel van Jantje Linders in het Waterkwartier. In die wijk moest men zo nodig een aantal karakteristieke arbeiderswoningen slopen om er riante en naar de huidige maatstaven geaccepteerde nieuwbouw te realiseren. Het resultaat is duidelijk zichtbaar: niets dus. Een batterij hekken omheint een braakliggend stuk terrein waar je met gemak een Romeinse veldslag op kunt nabootsen nu het archeologisch onderzoek is afgerond. Dus wat let Portaal nog om hier keihard aan de slag te gaan en van het gapende gat in het Waterkwartier weer echt iets moois te maken? Dus: douze points voor traagheid!

Het nieuwe coalitieakkoord schrijft dat het voor Nijmegen de komende periode behoorlijk zuur wordt met vier-en-twin-tig miljoen euro aan bezuinigingen. Dat is pakweg 150 euro per inwoner. Zo is er het plan om de gemeenteambtenaren de komende jaren op de zogeheten nullijn te zetten. Geen loonsverhoging dus, ook niet met de inflatie mee. Maar hoe zit het met de hogere echelons? De bestuurlijke top binnen het gemeenteapparaat moet eens een voorbeeld nemen aan Arnhem. En voordat de rechtgeaarde Nimwegenoar begint te steigeren: ja, Arnhem. Daar gaan de wethouders namelijk werken voor minder geld. Zes voor de prijs van vijf is de deal. Met het riante salaris van onze stadsbestuurders moet dat ook hier mogelijk zijn. Want de bode, typiste, of chauffeur moeten van veel minder rondkomen. Maar onze nieuwe wethouders willen niks inleveren. En nee, dat ligt echt niet aan dat de SP geen deel meer uitmaakt van het college. Want bij onze noorderburen kwam dat plannetje uit de koker van... D66! Bert en Henk, wees eens sympathiek, en stel het in Nijmegen ook voor. Durven en vooral eens doen.

Ook de gemeenteraadsleden mogen hier hun verantwoordelijkheid nemen. Ook zij kunnen hun raadsvergoeding voor een deel inleveren. Want ruim 1200 euro per maand ontvangen voor deeltijdwerk in dienst van de gemeenschap is toch ruim bedeeld. Zo’n gebaar levert dan zeker douze points op!

De douze points voor groen gaan in ieder geval voorbij aan GroenLinks. De Das en Boom-wethouder van die partij staat op het punt om het grootste Nijmeegse bos te verkwanselen om een schamele ton aan euro’s te bezuinigen. Met eurotekens in de ogen krijgen zijn vrienden van Natuurmonumenten het bos in handen. Dat daarbij honderd jaar oude bomen worden gekapt, is volgens deze natuurvorsers alleen maar goed, want hierdoor krijgt de zandhagedis een kans in de nieuw te vormen heide. Of Nijmegenaren wel zo blij zijn met de boomkap is helaas niet gevraagd. Weliswaar beweert ons nieuwe college dat het gebied bereikbaar blijft voor de sportieve en minder sportieve Nijmegenaar. Maar hoe garanderen onze bestuurders dat, als het gebied niet meer van Nijmegen is? Jan van der Meer, ongetwijfeld een groot songfestivalliefhebber, krijgt van de nuilende Nimwegenoar geheid zero points voor dit onzalige plan.

De douze points voor snelheid gaan naar ex-wethouder Hans van Hooft sr. van de SP. Al een dag na zijn aftreden als wethouder van onze mooie stad stond hij alweer actie te voeren voor behoud van het bos op Heumensoord. Maar deze punten moet hij wel delen met zijn oud-collega Lenie Scholten van GroenLinks, die niet wist niet hoe snel ze moest vertrekken uit Nijmegen. Om vervolgens in het door de Depla-dynastie geïnfiltreerde Eindhoven weer wethouder te worden. Jammer dat ze weg is uit Nijmegen, haar sociale beleid en menselijke gezicht missen we nu al bij het doorlezen van de collegeplannen voor de komende vier jaar. Maar ze heeft voor Nijmegen wel een Tas achtergelaten. We hopen van harte dat die voldoende inhoud heeft. En wensen Lenie veel succes in de lichtstad.

Elke bezoeker die de woeste kale vlakte betreedt bij aankomst met de trein, vraagt zich geheid af in welke Stalinistische stad hij is aangekomen. Gelukkig is er nog een route van en naar het station die geen kille Oostblokmetamorfose onderging en een voor de Keizerstad gepaste allure behield. Uitgerekend deze groene Van Schaeck Mathonsingel offert het nieuwe college, en dus ook GroenLinks, aan de mammon van de auto. Een parkeergarage komt eronder, en daarvoor moeten op de karakteristieke singel heel wat bomen wijken. Deze groene ader verliest hier helaas de douze points die ze tot voor kort kreeg van iedere in Nijmegen aankomende treinreiziger met een groen hart.

Joanus

 

Dit blad heeft je nodig!

Wil je je journalistiek ontplooien en ben je bereid je in te zetten om gezamenlijk een blad te maken? Kom dan onze redactie versterken!

Al meer dan een kwart eeuw vormt De Nijmeegse Stadskrant een uniek podium voor onafhankelijke journalistiek. Geheel gemaakt door betrokken vrijwilligers en met steun van sympathisanten.

Doordat we alles in eigen beheer doen, zijn er tal van gebieden waarop je je kunt ontwikkelen. Ervaring is niet vereist, inzet wel.

Dus: ben je gemotiveerd om je in te zetten voor een kwaliteitsmedium en ben je ten minste twee dagdelen per week beschikbaar, stuur dan een e-mail naar nsk@antenna.nl

 

Webmaster: Joris Teepe