[ vooraf ]
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
2 mei opening vernieuwde Grote Broek
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

Nijmeegse Zaken

‘Een gestolen overwinning’ vond GroenLinks-wethouder Lenie Scholten de uitreiking van de Lantaarnprijs voor homovriendelijkste stad aan Utrecht. Het was immers een Nijmeegs lespakket over homoseksualiteit, ontwikkeld door het COC en uitgevoerd op Nijmeegse middelbare scholen, dat Utrecht vervolgens klaarblijkelijk met succes kopieerde. Scholten kreeg te horen dat Nijmegen een beetje slachtoffer was van haar eigen succes. Movisie, dat het gemeentelijke homo-emancipatiebeleid onderzoekt, reikt deze aanmoedigingsprijs eens per drie jaar uit. Het wil echter niet elke keer dezelfde stad laten winnen. Als Utrecht haar homobeleid net wat beter op poten heeft staan en meer potjes breekt voor de holebi-medemens dan bijvoorbeeld Nijmegen, is zij terecht winnaar. Maar kom als jury niet aanzetten met dat het anders zo sneu is voor andere goedbedoelende steden. Want Utrecht als homovriendelijkste stad aan te merken, is toch meerdere bruggen te ver als daar lesbische stellen worden weggepest en onlangs nog een transseksueel. In Nijmegen zijn ze welkom, onze Marokkaanse jongeren kregen zelfs een prijs van het COC (zie pagina 5). Toch was er zilver voor Nijmegen vanwege onder meer het project de Roze Loper, met aandacht voor homo’s en lesbiennes in verzorgingstehuizen, en een project voor transseksuelen. Een goed plan voor Scholten en consorten: zet vanaf nu ook in op homo-emancipatie onder allochtonen. Want wat broeit en bloeit er zoal onder kaftan en boerka? Geheid dat we over drie jaar weer goud binnenslepen.

In de Nijmeegse binnenstad is op enkele plaatsen graffiti aangebracht waarvan de leuzen oproepen Israëlische producten te boycotten. Geen egoboostende tags van kansloze rappers, maar maatschappijkritische woorden sieren tegenwoordig ons centrum. Maar wie komt daar weer aanzeuren dat dit riekt naar anti-Joods sentiment? Precies, het CIDI (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël), dat nog leeft in het Bush-tijdperk: ben je niet voor ons, dan ben je tegen ons. Het beweert dat dergelijke leuzen en acties misdadig en dom zijn, want je treft daarmee vooral Palestijnse boeren. Nu valt juist dát te betwijfelen. Een eigenaar van twee Nijmeegse natuurwinkels vatte het plan op aan de leuzen gehoor te geven, en verkoopt nu bewust Palestijnse producten, zoals olijfolie. Die neemt hij af van een coöperatie van boeren op de Westelijke Jordaanoever. Zie daar, het ‘argument’ van CIDI opgeblazen. Daar kunnen we in Nijmegen trots op zijn.

Of Nijmegen na 3 maart 2010 weer een links bestuur krijgt, is een interessante vraag. Waar de Waalstad in elk geval niet bang voor hoeft te zijn, is een sterk rechts blok. Geblondeerde Geert laat in het zicht van de komende gemeenteraadsverkiezingen Nijmegen in elk geval links liggen. En da’s maar goed ook, want voor je het weet krijgen we hier een militant als Fleur Agema die ‘probleemjongeren’ in een achterstandssituatie het liefst een knieschot wil geven. Van dit soort volksmennerij en bruinhemdengebral blijft Walhalla aan de Waal dan gelukkig verschoond. En ach, van Restzetel Rita die via haar TONnies van plan is voet aan de Nijmeegse wal te zetten, hebben we ook niets te vrezen. Haar voormalige partijgenoten van de links-radicale PSP zijn in elk geval hun idealen trouwer gebleven dan zijzelf.

Dat PvdA-wethouder Paul Depla ambitieuze plannen heeft, moge bekend zijn. Het Nijmeegse lijsttrekkerschap en wethouderschap kent hij onderhand wel. Depla wil verder. De landelijke politiek is geen haalbare kaart meer, na de teleurstellend verlopen kabinetsformatie in 2007 waarbij voor hem geen plaats was in de Haagse herberg. Dan maar eens verder kijken. Sinds december 2008 is hij lid van de licentiecommissie van de KNVB. Een interessant gegeven, omdat die commissie bepaalt of clubs betaald voetbal mogen spelen. Daarvoor moeten zij in elk geval een sluitende begroting hebben. Dat wordt spannend mocht NEC eens Vitesse-achtige toestanden vertonen: dan beslist pientere Paultje dus mee over het al dan niet verstrekken van de licentie voor de Nijmeegse voetbalclub. Maar blijkbaar is zijn hoofd groot genoeg voor twee petten. Hoewel hij toegeeft graag in de sport te willen werken, is deze bijbaan bij de KNVB natuurlijk niet bewust gepland. ‘Die trein komt maar één keer voorbij’ zou Ronald Koeman zeggen. Pikant detail is dat de huidige directeur betaald voetbal Henk Kesler volgend jaar met pensioen gaat en die vacature nog niet is ingevuld. Moet Paul nog wel even een enkeltje Zeist aanschaffen.

CDA-raadslid Chantal Teunissen heeft ook een plannetje. Zij wil namelijk gratis parkeren in de binnenstad mogelijk maken op de maan- en dinsdagen. Om de winkeliers tegemoet te komen. Leuk voor de binnenstedelijke bewoners. Die kunnen hun auto’s nu al niet meer kwijt. Laat staan wat er gebeurt als half Oss, Ravenstein, Wijchen en Boxmeer op die dagen eerst met z’n allen in de file gaan staan om vervolgens de Nijmeegse binnenstad massaal als parkeerplaats te gaan gebruiken. .Nijmegen? Oh, daar kun je zóó makkelijk parkeren.. Als winkeliers echt zo graag willen dat hun klanten goed en gratis kunnen parkeren, waarom houden ze dan geen sensationele verleidingsacties met gratis parkeerbonnen?

En dan is er nog het plan van de gemeente met de Dar die alle rotzooi opruimt. Deze gemeentelijke dienst is in 2000 toen PvdA, CDA en VVD nog de dienst uitmaakten, verzelfstandigd. Waarna Nijmegen dan weer wel 100 procent eigenaar bleef. Wat schiet je daarmee op, is dan de vraag. Antwoord: dat alles schimmiger wordt en voormalige ambtenaren directeurtje kunnen spelen. Meer grip wil SP-wethouder Peter Lucassen daar nu op. En hij heeft daarvoor een heet hangijzer in het vuur: wie krijgt volgend jaar het contract om tien jaar in Nijmegen het huisvuil op te halen en de stad schoon te houden? Als de Dar de gemeente Nijmegen meer invloed en controle gunt, dan wordt het tienjarige contract even onderhands toegeschoven en hebben concurrenten het nakijken. Voor dit riskante handjeklap om marktwerking te omzeilen, staat de gemeenteraad nog net niet te applaudisseren. Getipt dat er iets stinkt aan het geld dat Nijmegen betaalt aan de Dar voor de geleverde diensten, ging De Nijmeegse Stadskrant op onderzoek uit. Daarbij werd gestuit op een cijferbrij die steeds meer vragen opriep met steeds minder antwoorden. Want ineens zijn gegevens die inzicht kunnen geven dan bedrijfsgeheim die concurrentiegevoelig zijn, van een concurrentie die toch al weggehouden wordt. Niets valt zo te controleren door gemeenteraadsleden, bleek toen De Nijmeegse Stadskrant enkelen benaderde. Ook zij konden geen helderheid verschaffen op kritische vragen over de hoed en de rand. De Nijmeegse Stadskrant zet het onderzoek voort als de gemeenteraad deze mogelijke beerput niet weet te reinigen. De Nijmeegse belastingbetaler is er al genoeg ingestonken na de affaires rond busbedrijf Novio en Mensec die de Stadsschouwburg en concertgebouw De Vereeniging onder haar hoede commercieel bestierde.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe