[ vooraf ]
---
Nijmegen-Leiden: zoek de verschillen
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
College wil meer groen voor een groenere en meer gezonde stad
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Verslag Eurovisie Songfestival Oslo

 <Editie: mei 2010
---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
Artikel:
„Verstild en een beetje theatraal, daar houd ik van”
Editie: 2008

---


Nijmeegse Zaken

De PVV stelde ‘kritische’ vragen aan minister De Geus omdat het Nijmeegs college van B en W allochtonen voorrang wil geven bij zijn personeelsbeleid. Waar bemoeien die provincialen van de PVV zich mee als partij zonder noemenswaardige aanhang in Nijmegen? Het is net als bij vrouwen: iedereen erkent dat zij nog altijd achtergesteld zijn bij mannen. Maar ook daar is helaas geen oplossing voor, want dat zou positieve discriminatie betekenen. En dat willen we niet. Wat wij blijkbaar wel willen is nog meer aandacht voor rechts gebral. De benedenmaatse stemwijzer van de komende verkiezingen bewijst dit met door obscuur gedachtegoed van xenofobe partijtjes als de NVU en de Wilders-wildgroei geďnspireerde stellingen. ‘De provincie moet ook geld geven aan activiteiten van jongeren die de multiculturele samenleving afwijzen’ is zo’n voorbeeld. Een schone taak voor de politiek van midden tot links om de groeiende tolerantie van dit soort intolerante ziektekiemen te bestrijden.

Over de stemwijzer gesproken: met zulke stellingen trek je echt geen kiezers. Als de heren en dames politici echt willen dat naast Europa ook de provincie dichter bij de beleving van de Nijmeegse burger komt, moeten ze er voor zorgen dat die belevingswereld ook aansluit. En dat lukt toch niet met een stelling ‘De provincie moet permanente bewoning van vakantiehuizen toestaan’. Weg met dat soort elitaire bijzaken. ‘De provincie moet de plezierjacht op dieren verbieden’. Was dat nog niet gebeurd dan? Bij de stelling ‘In Gelderland moeten veel meer windmolens komen’ lijkt er eindelijk sprake van een zinvol agendapunt waar de politiek zich nu eens echt mee moet gaan bemoeien. De beloofde windmolens laten namelijk al veel te lang op zich wachten. Ook in onze gemeente die zich wil profileren als gezond en natuur- en milieuminnend. Dit programmapunt van GroenLinks vijf jaar geleden wordt systematisch getorpedeerd.

Bezuinigingen en saneringen (chic voor ontslagen) zijn er volgens ‘deskundigen’ om bedrijven weer gezond te maken. Daar moeten de 350 werknemers van NXP, het vroegere Philips Semiconductors, het maar mee zien te doen. Schrikken is ook gezond, omdat het alarmbelletjes doet rinkelen dat gevaar dreigt en ingrijpen wellicht gewenst is. Zo schrok wethouder Hannie Kunst van Economische Zaken ervan dat de aanvankelijk geplande 250 ontslagen werden uitgebreid naar 350. Gelukkig was haar schrik van korte duur. Even praten met ondernemend Nijmegen en naďef vertrouwend op een aantrekkende economie was zij weer gerustgesteld. Die werknemers vinden via de welbekende afvloeiingsregelingen en het CWI wel weer nieuw werk. Zo, en nu lekker slapen en morgen gezond weer op.

Leidse Thommie maakt zich druk over de negatieve werking die uitgaat van de benaming ‘Havana aan de Waal’. Een niet al te geloofwaardige bezorgdheid van een benoemde ‘gekozen’ burgervader. De historie bewijst dat denigrerend bedoelde benamingen vaak tot een geuzennaam leiden: Dwaze Moeders, Superboeren, Joden. Misschien dat Thom als D66’er iets heeft aan de naam ‘ongeloofwaardige Thomas’? Diens partij, die zich altijd zo sterk maakt voor referenda en het respecteren van de uitslag ervan, mag zich het bijvoeglijk naamwoord aantrekken. Na de uitslag van de Mis Donjon-verkiezing was besloten dat de gemeente geen geld in de bouw van dit valselijk prestigeproject zou steken. Maar wie loopt er dan toch bij de provincie te leuren om 1 miljoen euro? Precies, D66. Landelijk gesteund door Alexander Pechtold, die eenmaal in Den Haag wel heel erg zijn mond hield over de belachelijkheid van de identificatieplicht waar hij in zijn nieuwjaarstoespraak als Wageningse burgemeester zo naar uithaalde. Kunnen we geen referendum houden over waarmee politici zich dienen te bemoeien?

‘Niet mee bemoeien’. Zo luidde de kritiek van omliggende gemeenten en Nijmeegse oppositiepartijen op GroenLinks-wethouder Jan van der Meer. Hij riep onlangs dat onder het mom van eerlijkere concurrentie naburige gemeenten parkeertarieven moeten invoeren. Het is per slot van rekening ook niet eerlijk dat automobilisten in Nijmegen wél moeten betalen voor het parkeren in en rond de binnenstad en het elders gratis is. Het lijkt ons beter dat Janneman zich eens bemoeit met de woekerende wildgroei van de asobak. Want de fietser klem zetten siert de GroenLinkser al niet, ruim baan geven aan dit soort rijdende klimaataantasters gaat net iets te ver. Waar de gemeentelijke politicus zich juist wél mee had moeten bemoeien was het voorkomen dat vier lindebomen aan de Waalkade werden gekapt. Als je als gemeente miljoenen wil uittrekken voor meer groen, zorg dan ook dat het reeds aanwezige groen gespaard blijft.

Waar de gemeente zich eveneens wel eens eerder mee had mogen bemoeien is de Novio-uitverkoop. Voordat tegenvallende resultaten uit de Novio-boekhouding kropen, bood het Haagse HTM nog bijna 29 miljoen voor het vervoersbedrijf. De uiteindelijke koper Connexxion betaalde er slechts een magere 12,4 miljoen voor. Had de gemeente zich wat meer bemoeid met de finan-ciële handel en wandel van het vervoersbedrijf, dan was zij wellicht 17 miljoen euro rijker geweest. Een bedrag dat menig zinvoller doel had kunnen krijgen: meer steun aan het nieuwe Doornroosje, een opknapbeurt voor het monumentale Valkhofpark (zonder ivoren toren), een Park ’44 zonder gesjoemel en ga zo maar door. Misschien kunnen enkele van de Nijmeegse studenten die de Verenigde Naties-simulatie wonnen zich eens doortastend met de lokale politiek bemoeien. ‘Nijmegen City of Knowledge’ klinkt toch heel aardig naast ‘Nijmegen City of Health’. Dat geeft pas een extra dimensie aan de gemeentelijke Trias Politica van PvdA, SP en GroenLinks.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe