[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Vlegels, maar wel aardige vlegels Editie: juli 2013

---
Artikel:
Oriëntalis herrijst uit de as


Nijmeegse Zaken

Zomertijd. Een periode van hoge koorts. Mensen weten niet hoe snel ze een terrasje moeten pikken en luchtige kleding wordt en masse aangeschaft om in te kunnen flaneren. Nadat uit onderzoek bleek dat de stad de nodige hotels ontbeert, meldden verscheidene hoteliers zich koortsig aan. Een stuk onontgonnen toeristisch terrein trekt hen aan als muskieten op stilstaand water. Het eerste stukje grond is al bewerkt: in de voormalige Kerk van de Nazarener komt nu een hotel. Zo biedt dit vroegere heiligdom enkele plaatsen in de herberg. Wil Nijmegen een echt aantrekkelijke entree krijgen, dan misstaan aantrekkelijke hotels op de plek waar enkele monstrueus lelijke gebouwen boven de Tunnelweg uittorenen bepaald niet. Dan heet je bezoekers tenminste welkom.

De zomerse temperaturen van de laatste tijd zorgen bij de politie nog weleens voor verhitte gemoederen. Enkele mountainbikeagenten van de ordehandhavers fietsten medio mei door de Voorstadslaan. Naast de erotische massagesalon aldaar zagen zij enkele masseuses van het mooie weer genieten. Met een mengeling van betuttelings- en geslachtsdrift gaven zij de dames te kennen dat zij daar niet mochten zonnen. De eigenaar van de zaak wilde een statement maken en klopte aan bij de politie en gemeentelijk Stadstoezicht. Een gemeentewoordvoerder legde uit dat er sprake was van een misverstand. Een verordening uit het verleden vanwege enkele meldingen van aanstootgevend gedrag bleek al te zijn opgeheven. Mits de dames niet aan klantenwerving doen, mogen ze dus gewoon op hun terrasje zitten. De bikerboys kwamen een week erna met een bloemetje voor elk van de drie berispte masseuses aanzetten. Hun hormonale koorts was echter nog niet gezakt. En passant vroegen ze het drietal naar de massagetarieven. Zij antwoordden dat de heren voor die informatie maar naar binnen moesten gaan. Jammer, de krakers zouden jaloers zijn: toch een kans om een keer de politie flink onder handen te nemen.

Dat ‘Altijd Nijmegen’ in historische koortstoestand verkeert, blijkt uit haar verwoede zoektocht naar een archeoloog en een hoogleraar lokale geschiedenis. En dat is nodig, want de gemeente moet citymarketingtechnisch flink inzetten op de middeleeuwen, naast de Bataafs-Romeinse tijd. Ondertussen zijn er, naar alle waarschijnlijkheid, in het Valkhofpark resten van een tweede donjon gevonden. Dat maakt de nieuwbouw van een historisch zwaar omstreden nepdonjon nog dubieuzer. Het schijnt dat de grond ter plekke eveneens resten van een Romeins castellum bevat en een stuk verdedigingswerk dat uit de Tweede Wereldoorlog stamt. Het is niet te hopen dat een nieuwe archeoloog meegaat in de schaamteloze stadspromotie van de gemeente en in het park van alles wil nieuwbouwen, omdat zijn broodheer dat zo wenst. Anders is de nieuwe stadsslogan zo te veranderen in ‘Altijd Spijt’.

Dat het bij koorts van belang is het vochtgehalte op peil te houden, neemt de burgemeester wat al te letterlijk. Hij ‘beloonde’ de fans, inclusief harde kern van (potentiële) herrieschoppers, met de mededeling dat bier weer op de Goffert-tribunes mag worden genuttigd. Wel uit een glas graag, want van blik houdt Thom niet. Echt bier hoort in een glas. Ook de zomerfeestenkoorts begint weer te ijlen. Wanneer het kwik weer eens tot subtropische hoogten stijgt, is een pintje buitengewoon welkom. Voor sommigen zelfs een reden van bestaan. De subsidieloze en gratis toegankelijke Valkhof Affaire moet het puur hebben van de omzet. De organisatie ziet blikbier begrijpelijkerwijs dan ook liever gaan dan komen. Minder begrijpelijk is het standpunt van de gemeenteraad die de burgemeester toestemming gaf om desgewenst een verbod op te leggen. De Graaf meldde de blikverkoop dit jaar nog door de vingers te zien, maar volgend jaar niet meer. De detailhandel hekelt de twijfelachtige veiligheidsargumenten van de burgervader en is niet van plan een dergelijk verbod te slikken. Een blik in de toekomst: tal van schadeclaims voor de gemeente, zodat op de raadsborrels uit bezuinigingsoverwegingen alleen nog gemeentepils is geoorloofd. Geserveerd door wethouder Depla die tijdens de Nacht van de Fooi al mooi heeft kunnen oefenen.

D66 mag dan volgens de peilingen in virtuele zetels stijgen, de democraten lijken hun castratie van kroonjuwelen nog altijd niet te boven gekomen. De Europese grondwet is weggereferendeerd, Europa staat zo dichtbij dat Brussel welhaast klinkt als een tropische vakantiebestemming, maar D66 wil de Europese vlag fier zien wapperen voor het stadhuis. Maar ijlen hoort bij koorts. En waanideeën. Dat blijkt eveneens uit de ziekmakende PVV, die flink ettert in het Haagse. Nu schuimbekt populist Hero Brinkman zelfs over de krakers in Nijmegen. Zo bestempelde hij ze als terroristen en eiste van de gemeente dat ze binnen een maand alle kraakpanden heeft ontruimd. Kan iemand deze man en zijn partij een paracetamolletje geven? En neem er zelf ook een, want van dit rechtse gebral krijg je chronisch hoofdpijn.

A.D.

 

Webmaster: Joris Teepe