[ vooraf ]
---
Al dertig jaar een stem
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Nijmegen legt lat hoog voor nieuwe burgermeester
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Goudeerlijke melodieën en ijzersterke songteksten

---
[ verder ]
---
[ Column ]
Dik Hout
Kapotbouwen

---
[ Column ]
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: 20'.

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Dansen op zolder en praten met Museeuw
Editie: mei 2011

---

--== Column door JOAnUs ==--

Nijmeegse Zaken

De afgelopen weken vroor het elke nacht 10 tot 15 graden. In Friesland stond iedereen al in de startblokken om zo’n 200 kilometer dwars tegen de vrieskou en de wind in door 11 steden te razen, maar wij houden het hier in Nijmegen liever wat warmer. Dus het is weer tijd om het nieuwsvuurtje brandend te houden.

 

 

Dus begon 2012 weer zoals gewoonlijk: alsof het geen crisis is, de Grieken kunnen barsten, de zorg nog wel wat kaler mag, ging het rond 12 uur als vanouds: veel en vooral luid vuurwerk, of beter gezegd knalwerk, zorgde ervoor dat zowat ieders neusgaten vol kwamen te zitten met kruit- en zwaveldampen. Kost een paar euro’s maar dat mag de pret zeker niet drukken!

 

 

Twee dagen later dacht ‘ons NEC’ nog steeds dat het oliebollentijd was en stookte zijn eigen vuurtje in zijn bloedeigen Gaanderij. Voor een ton roet- en waterschade maar nog vele malen erger: de plek waar het gebeurde bezorgde de hotemetoten, sponsoren, bezitters van de businessseats en skyboxen bijkans een hartverzakking. Niets minder dan de bar waar men de befaamde derde helft pleegt te spelen ging in vlammen op. Enig voordeel bij dit nadeel was wel dat de fik in de winterstop plaatsvond. Dus tijd zat om wat aannemers en onderaannemers in te schakelen om een en ander weer in oude glorieuze staat te herstellen. Tegen ADO Den Haag zag het zaakje er weer spic en span uit.

 

 

Voor die tijd werd het heilige vuur bij de NEC-fans erg heftig opgestookt. ‘We’ moesten naar Ernum, naar Vites. En daar in het Gelredome kwam het toch nog goed, op die fameuze zondag de 22e januari. Het was wel lang wachten maar in minuut 75 schoot Leroy George zijn rood-zwart-groene club en natuurlijk zichzelf de historie in: 0-1. Zo, dat moet toch menig Nimweegs hart sneller doen laten kloppen. Maar er zijn meer punten waar de rikketik het van op zijn heupen krijgt. En wel van…

 

 

Belabberd functionerende, zeg maar compleet doorgedraaide parkeermeters. Terwijl rijen wachtenden stonden te blauwbekken in de ijzige vrieskou, spuwden de gebruikers van de automaten hun gal over het gebrek aan gebruiksgemak en snelheid. Wethouder Beerten mocht dan aanvankelijk laaiend enthousiast zijn geweest over de nieuwe spaarpotjes van de gemeente, het gratis parkeren brandde 20.000 euro uit zijn portefeuille. Per dag. Hij voelde zich dusdanig in de vuurlinie van de publieke opinie geplaatst dat hij geen commentaar meer leverde op de stortvloed van vragen waaronder hij werd bedolven.

 

 

De incompetente bedrijfsvoering bij de firma die deze meters heeft geplaatst en de vatbaarheid voor mooie praatjes bij onze plaatselijke bestuurderselite zorgt voor kromme wintertenen. Het zou op zijn minst ook voor vurig schaamrood op de kaken bij de plaatselijke regenten moeten zorgen. Maar ja, het leverde wel een onverwacht voordeel op: parkeren was ineens bijna overal gratis, een hele week lang. Dus klagen erover hoeft niet, mag wel. Maar het doet wel de wenkbrauwen fronsen om te zien dat alleen al het plaatsen van die dingen leidt tot zulke buitenproportionele taferelen, zoals te zien was op de Nassausingel.

 

 

Nagedacht hadden ze niet bij TWO Chemical Logistics. Een simpel brandje zou kunnen uitgroeien tot een calamiteit en daarvoor hadden ze geen draaiboek klaarliggen. Onze interim-burgervader dook er als een echte ijzervreter op af. De volgende dag kon hij al melden dat het bedrijf het vuur aan de schenen was gelegd en dat de eerste resultaten al op papier vastgelegd waren. Interim-burgemeester zegt u? Ja, want in onze provinciehoofdstad had Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje weten te bedisselen dat er toch echt een tijdelijke vervanger voor onze Thom moest komen.

 

 

Vanuit de hiervoor gememoreerde bestuurderselite was Thom de Graaf immers naar de HBO-raad vertrokken. En wederom om de ons wel bekende Guusje ter H. op te volgen. Zijn vurige verlangen om het hoger onderwijs te willen dienen verdient toch wel respect. Enig advies aan de vertrekkende krullenbol is wel: ga niet de clichévoorzitter uithangen, maar probeer toch enige pogingen te wagen het niveau van het hoger onderwijs naar een hoger plan te tillen, want de kenniseconomie heeft een kwaliteitsimpuls hard genoeg nodig. En belangrijker: zet de HAN op de kaart. Dat zou toch wel enigszins op zijn plaats zijn. Nijmegen telt zeker mee, en het onderwijs is daar onlosmakelijk mee verbonden.

 

 

En wat - sinds Paul Simon in 1987 in het mooie Goffertpark concerteerde – ook onlosmakelijk met onze stad verbonden is: zomerconcerten op deze unieke locatie! En het muzikaal vuurwerk is er deze zomer zeker te vinden: het begint met Rooie Hete Chili Pepers en dan krijgen we er een dag of twee later een zwik hippe rocknamen bij cadeau. Snow Patrol sluit Rockin’ Park 2012 af. En dat brengt ons weer terug naar waar we begonnen: bij de Elfstedentocht. Maar ja, dat giet veurlopig nie aon! Gelukkig (en hopelijk!) is het in juni en zeker juli veel en veel warmer, en dat is eigenlijk veel leuker: lekker buiten bandjes kijken, een paar dagen wandelen (ook maximaal 200 kilometer), en fluks wat pinten hijsen. Dat is nou óns vurige verlangen!

 

Webmaster: Joris Teepe