[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---
Artikel:
Vanuit Nijmegen groot geworden
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Bencer krijgt zonder Spud meer smoel
Editie: mei 2006

---

Nijmeegse Zaken

Het H5N1-virus heeft Nijmegen nog niet bereikt, maar wel het stemvirus. De politiek heeft het eeuwige keuzedilemma van de mens tot kunst verheven. Of moeten we zeggen tot kitsch, want referenda en andere wanverkiezingen rieken naar democratische schijnheiligheid. ‘Wat het volk wil’ horen we sinds Fortuyn iets te vaak om nog enige ideële betekenis te hebben. Het volk in de Keizerstad wordt gepapt en natgehouden met een referendum over een oud-lijkende fantasietoren op monumentale grond en mag de Grootste Nijmegenaar en het lelijkste gebouw kiezen. En zo blijven we met zijn allen lekker nuilen over stemmen en kiezen, het liefst over zo triviaal mogelijke zaken. Al dat geleuter over het nut en de betrokkenheid van het volk dient slechts als zoethoudertje. Want ook al stemmen en verkiezen de Nijmegenaren vol enthousiasme, zij zijn niet degenen die om referenda vragen. Eerst maar eens een referendum houden of er wel behoefte is aan weer een onzinnig referendum, lijkt geen overbodige luxe.

Kunnen we niet een referendum houden over het rechercheteam dat op de zaak-Sévèke zit? Begin dit jaar hebben de vrienden en familie van Louis Sévèke een website in het leven geroepen (www.louisseveke.nl), waarmee een signaal is afgegeven dat de moord op Sévèke niet in de vergetelheid mag raken. Het politieteam heeft vervolgens de IP-adressen opgevraagd van de 25.000 bezoekers van deze website, maar kan de moordenaar ondertussen maar niet vinden. De website is overigens een bezoekje waard. Wees vooral niet bang voor ‘cyberterrorist’ te worden aangezien!

Een organisatie die recentelijk steeds luider strijdt voor het overeind houden van het activistische gedachtegoed is Keer Het Tij (www.bataforum.nl). Dit Nijmeegse samenwerkingsverband is ontstemd over de verrechtsing in Nederland die ook de linkerkant van de politiek heeft bereikt. Met een nieuw op te richten internetradiostation in de geest van het ter ziele gegane Radio Rataplan wil Keer Het Tij het Nijmeegse activisme een nieuwe stem geven.

De Nijmeegse verkiezingskoorts loopt langzamerhand lekker op. Geen van de politieke partijen stemde in met het voorstel van de Stadspartij om wijkdebatten te houden die TV Nijmegen zou uitzenden. En bij een door studenten georganiseerd lijsttrekkersdebat ontstond zelfs een rel toen de Stadspartij de toegang werd ontzegd. Waarop Lenie Scholten van GroenLinks demonstratief op de tafel van GroenLinks ruimte maakte voor de reclamefolders van de Stadspartij. En dat terwijl GroenLinks zich juist zorgen moet maken over een mogelijk zetelverlies.

Gelukkig zijn er in Nijmegen nog wel mensen die er alles aan doen om de stemming erin te houden: de Raad van Elf van Knotsenburg. Ook dit jaar belooft het carnaval in de binnenstad, ook bekend als het Siberië van het Zuiden, weer een waar festijn te worden. Wij zijn benieuwd hoeveel langer die stoet van prachtige praalwagens dit jaar weer wordt. Zouden ze een tweede tractor hebben weten te regelen? Of schiet dat erbij in nu die twee fleurige slingers na meerderheid van de ondernemersstemmen toch eindelijk zijn aangebracht?


De Nijmeegse GroenLinks-voorman Wouter van Eck wil de monumentenstatus voor het laatste echte ME-mannetje dat op een muur van de Piersonstraat is gekalkt tijdens de Piersonaffaire. Oorspronkelijk was het wit, maar de nieuwe generatie krakers verfden er in 2004 met roze verf overheen, tot grote verontwaardiging van de buurtbewoners die dit relikwie koesterden. Recentelijk is de roze verf verwijderd en staat het mannetje er weer in originele staat bij. Daardoor is het echte ME-mannetje nu weer te onderscheiden van de roze klonen die in 2004 bij de ontruiming van Ter Horst van Geel op de muren van de aangrenzende Karrengas zijn aangebracht met het woord ‘love’ in Gotische letters ertussen. Het witte ME-mannetje is als enig overgebleven symbool vele malen monumentaler dan het wazige Piersonmonument dat op de Zeigelhof te vinden is. Het plan van Wouter van Eck heeft onze stem!


foto: Max van Wel
Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe