[ vooraf ]
---
Van de zotte
---
Kunststukje
---
Persverwildering
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Val College
---
[ Fotovisie ]
---
Geïllustreerde column
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
Compacte canon van Nijmegen

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Merijn Hilte de eerste stadsdichter
Editie: mei 2005

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---

Nijmeegse Zaken

Eind november reikte de gemeente lintjes uit aan de kinderhelden van het jaar. Deze waren voorgedragen door de gemeente. Leuk en sympathiek, maar het is veel Nimweegser om te nuilen op de waanhelden van de stad.

De minister van binnenlandse zaken Guusje ter Horst is zo’n waanheld. Ooit gevierd als burgemeester van Nijmegen, maar haar status van ‘politieke PvdA-held’ is inmiddels redelijk afgebrokkeld. De politieman in de straat heeft inmiddels een hekel aan haar en van vriendjespolitiek is ze ook niet vies. Zo gaf ze als burgemeester 9000 euro aan de korpschef van onze regiopolitie, omdat deze had beloofd niet met ouderschapsverlof te gaan. En dat terwijl ze nu het hardste schreeuwt als andere korpschefs bespottelijk veel declareren. Saillant detail is dat deze Henk van Zwam haar bon voor beschonken rijden, die haar de bijnaam ‘Guusje ter Dorst’ opleverde, subtiel uit de boeken wist te houden. Zo wordt eindelijk duidelijk dat ze op zichzelf doelde toen ze in haar nieuwjaarsrede van 2004 sprak over vriendjespolitiek van bestuurders. Anonieme alcoholiste Ter Horst stelt zich dus op als waanheldin van de belastingbetaler, maar vergeet dat helemaal als ze een heitje voor een karweitje kan geven. Je zou er toch een kater van krijgen!

U herinnert zich vast nog wel Albert Krielen, de alles bij elkaar liegende voormalig directeur van Keizer Karel Podia. Door hem heeft er al voor de val van het college een wethouder de wijk moeten nemen, en zat een andere opzichtig op de schopstoel. Maar Krielen verricht ongewild waanheldendaden dankzij de vanwege zijn frauduleuze praktijken begonnen raadsenquête. Daar laten sommige raadsleden die anders nauwelijks opvallen, zich nu van hun allerbeste kant zien. Dat stemt goed en hoopvol, want met de collegeperikelen van de afgelopen tijd denk je bijna dat de stad bestuurd wordt door plucheplakkers, vechtjassen en Nijmeegse varianten van Adje.

Even was hij de waanheld van NEC. Erik Langedijk, alias volkszanger Schele Daan, die begin dit jaar ‘Met Daan naar de Reeperbahn’ zong. Hij werd zo in aanloop naar de wedstrijd tegen Hamburger SV door de fans van de Nimweegse eredivisionist in het hart gesloten. Maar de commercieel manager gaat z’n nieuwe fans alweer verlaten. Er zijn nieuwe uitdagingen op zijn pad gekomen. Hij zwijgt over wat die uitdagingen zijn, maar wij zijn benieuwd of die iets te maken hebben met zijn YouTube-hitje. Want dan blijft er van rood, zwart en groen alleen nog heel fel rood over. Hij vertoeft waarschijnlijk liever tussen hardwerkende dames dan tussen hardwerkende heren. Wij nui­lers snappen dat goed, want daar waar er bij de dames een hoop variatie in positiespel bestaat, lijkt het voor NEC alleen nog maar mogelijk om de onderliggende partij te zijn.

We willen het toch nog even hebben over Rutger Zwart. U weet wel, de fractievoorzitter van de PvdA, die al lang en hard z’n best heeft gedaan om de coalitie op te blazen. Bij het voorgenomen verhogen van de ozb had hij plotseling een stok om mee te slaan. Want een ozb-verhoging is slecht voor het ondernemingsklimaat. Iets waar SP-fractievoorzitter Hans van Hooft jr. het absoluut niet mee eens was. Grappig, want beide fractievoorzitters zijn als ondernemer ervaringsdeskundigen. Maar gelukkig kakelen niet alle ondernemers Kamer van Koophandel-voorzitter en ex-wethouder Ronald Migo klakkeloos na, deze waanheld met zijn beschadiging van het imago van Nijmegen.

Furieus was Bart Vaessen, directeur van het industrieel cultureel complex de Lindenberg. Nog maar twee weken daarvoor had het CDA hem lekker gemaakt met de belofte de cultuurschool vier jaar draaiende te houden. Bij de gemeenteraadsvergadering gaven de christendemocraten samen met collegepartij PvdA echter niet thuis. Slechts één jaar subsidie kreeg de oud-theatermaker. Welingelichte bronnen melden dat hij stond te tieren op de gang. Voor wie de keelzanger van het CDA Albaer Hillen op zijn nummer zet, heeft onze nuilerd echter alleen maar lof. Zulke waanhelden zien we graag.

Breng, de nieuwe naam van onze lokale trots Novio, gaat mobiele schoonmaakteams op pad sturen. Let op, ze kunnen ook uw bus binnenvallen. Deze keer gaat het niet om het honderdtweeëntwintigste project om langdurig werklozen aan de slag te krijgen. Nee, nu zijn de verstandelijk gehandicapten uit de dagopvang gehaald om zich nuttig te maken voor de maatschappij. Dit alles onder het mom van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wel zo handig, de bussen hoeven niet meer door de wasstraat en de sjoelbak bij dagopvang Zideris kan op zolder blijven. Als echte nuilerd nomineren we de bedenker van dit briljante idee tot waanheld van het jaar. Het wachten is nog op de waanheld die comapatiënten arbeidsproductief gaat maken.

 

Webmaster: Joris Teepe