[ vooraf ]
---
De Montage

---
[ recensies ]
---
De Stadskrant Verse Patattest
---
Tuesday Night Live
---
In gevecht met een luipaard in Namibië
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nijmeegse archeologen misleid
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Idealist in hart en dieren
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Nijmeegse Zaken
Editie: december 2005

---

Nijmeegse Zaken

Het lijkt onderhand traditie dat de kerstverlichting in de Nijmeegse winkelstraten steeds vroeger wordt opgehangen. Mogelijk willen de winkeliers dit keer alvast inhaken op de plannen van Stichting Verlichting om van Nijmegen weer een lichtstad te maken. Net zoals een halve eeuw geleden wil deze stichting dat er over enkele jaren in Nijmegen op vijf plaatsen een prachtverlichting te zien is. Met de stijging van de energieprijzen kan dat nog weleens in de papieren lopen. En nu weten we meteen waar de verhoogde gemeentelijke belastingen straks aan gespendeerd worden.

Ineens dreigde het stikdonker te worden in kringloopwinkel Het Goed. De directie wilde meer geld van de gemeente en vijftig grotendeels gesubsidieerde arbeidsplaatsen stonden op de tocht. Na het nodige handjeklap ging de sluiting op 9 december op de valreep niet door en kwam het toch nog tot een akkoord met de gemeente. Omdat het pand aan de Burchtstraat duur en moeilijk bereikbaar is voor de tweedehandshandel mag van de gemeente de winkel verhuizen naar een bedrijventerrein. We nemen aan in een van de vele kantoorpanden die momenteel leegstaan. Blijkbaar is de gemeente plotseling in staat om voor Het Goed snel iets te regelen, wat normaal maanden ‘procedure op procedure’ kost. Misschien ziet de gemeente in dat zij de jarenlang leegstaande kantoorpanden nu met gemak voor andere doeleinden beschikbaar kan stellen. Of zal dit lichtje weer snel gedoofd worden na de gemeenteraadsverkiezingen?

Dat GroenLinks-wethouder Ton Hirdes wel heel graag wil, maar zijn zaken niet altijd even handig regelt, mag bekend zijn. De Stadskrant berichtte bijvoorbeeld in november dat Hirdes bij het beloofde Nijmeegse windpark tegenwind ondervindt van zijn PvdA-collega Paul Depla. Hoewel we van Hirdes straks wel uit beide richtingen het Keizer Karelplein mogen befietsen, mag hij van GroenLinks alvast uitkijken naar een andere job. Het licht gedoofd voor Hirdes, maar niet voor Jan van der Meer die staat te trappelen van ongeduld om het nieuwe baken te zijn. Na twaalf jaar gemeenteraad wil Van der Meer wel de sprong naar het wethouderschap wagen, wat hem eerder niet lukte via de Groenen en Stadspartij. Hij wil het liefst de portefeuille verkeer, milieu en cultuur, inderdaad het speelveld van Hirdes in de afgelopen jaren.

Beloofde het college altijd binnen afzienbare tijd te antwoorden op brieven die het toegezonden krijgt, bij sportvereniging Blauw-Wit hebben ze andere ervaringen. Tot tweemaal toe, op 29 juli en op 23 augustus, liet voorzitter Kok het college weten dat de accommodatie op sportpark De Schoonhorst een flinke opknapbeurt kan gebruiken. Blauw-Wit vreest namelijk dat het benodigde geld wordt besteed aan prestigeprojecten, zoals een eventuele herbouw van de donjon. De sportclub investeert liever in de toekomst en laat dit het college ook fijntjes weten. De club vraagt zich namelijk af of de donjon per se moet terugkomen omdat hij nu eenmaal bij de geschiedenis van Noviomagus hoort. Maar, zo vraagt Blauw-Wit zich af, de aftakeling van de Donjon behoort toch tot diezelfde geschiedenis van Nijmegen? Nieuwbouw van de donjon zou de geschiedenis van Nijmegen geweld aandoen, waarbij de sportclub wel vindt dat de aanwezige overblijfselen gekoesterd moeten worden. En nog steeds wacht Blauw-Wit op een reactie van het college. Wie van het college of van de raadsfracties laat hierover eens het licht schijnen, zodat een van de oudste sportverenigingen van Nijmegen weer met frisse moed de toekomst tegemoet kan zien?

Waar is eigenlijk de mooiste kerstverlichting van Nijmegen te vinden? Het is een vraag die Eneco stelt, omdat zij een prijs te vergeven heeft aan de straat met de mooiste lichtjes. Zeg mensen van Eneco, gaan jullie opeens energieverspilling promoten, terwijl in advertenties iedereen op het hart wordt gedrukt om vooral te kiezen voor milieuvriendelijke energie? De Stadskrant heeft een betere oplossing. Loof een prijs uit voor de straat die het minst verlicht is. Een nog vindingrijker idee zagen we op de Hatertseveldweg. Voor op het raam van een woonhuis hangt een bordje waarop met grote letters LICHT staat geschreven. Kan het nog milieuvriendelijker?

Licht zijn soms ook de zeden. Dat ondervond onlangs een agent in burger. Hij kreeg van een Nijmeegse tippelaarster haar energieke diensten aangeboden. Helaas bevond zij zich buiten de tippelzone, waardoor de lichtgeraakte agent haar meteen op de bon slingerde. Al kan je je natuurlijk ook afvragen of de agent het niet heeft uitgelokt.

De vondsten met daarop christogrammen blijken toch vervalst. Een domper op het feestjaar en ook voor de Nijmeegse archeologie. Hoe geloofwaardig kun je als archeoloog dan nog zijn? Museum Het Valkhof gaat nu zelfs zo ver dat het de authenticiteit garandeert van de vondsten die op de afsluitende expositie van 2000 jaar Nijmegen zijn te zien. Want wie weet welke vervalsingen straks nog meer aan het licht komen. Maar wat maakt het uit, we zijn immers toch al bezig met geschiedvervalsing als de donjon wordt herbouwd. De Stadskrant garandeert daar het certificaat ‘echt nep’ voor.
Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe