[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

Intrigant

De Nijmeegse politici lijken onderhand ieder realiteitsgevoel te zijn kwijtgeraakt. Burgemeester Guusje ter Horst had vorig jaar nog de mond vol van het belang van integriteit. Politici en ambtenaren deden nogal eens aan vriendjespolitiek. Dat ze gelijk heeft bleek maar onlangs. Alleen deed ze zelf even hard mee aan die vriendjespolitiek. In het eigen belang.

De afgelopen Vierdaagseweek werd Ter Horst aangehouden met een slok te veel op. Zeer pijnlijk voor een burgemeester. Maar nadat ze de fractievoorzitters van de politieke partijen had geïnformeerd over deze misstap liet ze het toe dat deze politieke kopstukken hun mond hielden richting hun eigen achterban. De pers werd noch door haar, noch door de fractievoorzitters op de hoogte gebracht. Een schandalige doofpotcultuur, waaraan zelfs de fractievoorzitters van GroenLinks en SP meededen. De bedoeling zal geweest zijn om te voorkomen dat aan het cv van de binnenkort vertrekkende Ter Horst een zwarte bladzijde zou worden toegevoegd. Dat staat een beetje slordig als je minister wilt worden in een tijd, dat ministers warempel weer eens opstappen na een flinke ramp.

Inmiddels loopt er nog een drietal doofpotonderzoeken naar de rampzalig verlopen Vierdaagse. Je hoort er weinig van. Politici hullen zich ondertussen in stilzwijgen over de grootste blunder die Ter Horst heeft gemaakt. Dat was niet dat slokje teveel op, maar het feit dat ze niet ingreep toen marsleider Jansen van de Vierdaagse het in zijn hoofd haalde om bijna 40.000 wandelaars bij een verwachte temperatuur van maximaal 34 graden op pad te sturen. Ze had op de maandag voor de start van de Vierdaagse inkorting van de route moeten eisen, en de Vierdaagse af moeten gelasten als Jansen zijn zin toch wilde doordrukken.

Inmiddels zit er ook nog een ander geurtje aan die zwarte Vierdaagsedinsdag van 18 juli 2006. Er was een storing bij kolencentrale Electrabel, waardoor er zwaveldioxide in het rond werd gespoten. Een letterlijk adembenemend goedje.

Dat verklaart misschien waarom ook talrijke goed getrainde lopers en toeschouwers onderuit gingen op de Oosterhoutsedijk. Maar goed, Lent zat mooi met de gebakken peren op 18 juli. Dat zaten ze toch al omdat de waalbochtverlegging definitief lijkt door te gaan.

Het dorp wordt echter binnenkort uit zijn lijden verlost: Lent heet voortaan gewoon Nijmegen. Cultuurhistorie en de gevoelens van de Lentenaren tellen ook al niet mee bij deze wereldvreemde Nijmeegse politieke kaste.

 

Webmaster: Joris Teepe