[ vooraf ]
---
Correctie Stemtest
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
Roze OV-chipkaart voor senioren
---
[ Recensies ]
---
[ hoor ]
Tweede plaat De Staat weer grote stap voorwaarts

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
Kapotbouwen

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---



 26.01.2012 
--== column ==--

Dik Hout
[26.01.2012]

Sinds D66’er Thom de Graaf zijn slap uitgevoerde baantje als niet-gekozen burgemeester van Nijmegen afwaardeerde tot springplank voor een terugreis naar Den Haag, gonst het namen over zijn opvolging. Voor de nieuwe burgemeester is nu een heuse ‘profielschets’ opgesteld. Maar zoiets is natuurlijk flauwekul, want het gaat er altijd om wie het best past bij onze stad.

De afgelopen oktober gehouden peiling over welke eigenschappen en kwaliteiten de Nijmegenaren het belangrijkst vinden in de nieuwe burgemeester, levert een nagenoeg gelijke uitkomst op als die van 2006, met in de top-4: bindt mensen, wekt interesse voor de stad, is daadkrachtig en is gemakkelijk in de omgang. Hier kwam dus vijf jaar geleden de gesjeesde minister Thom de Graaf op af, die het wel geinig vond om hetzelfde ambt als zijn vader te bekleden, die hier burgemeester was van 1967 tot 1978.
Nijmegen doet er daarom beter aan zich duidelijk uit te spreken.

Zo moet ten eerste de nieuwe burgemeester een vrouw zijn. Vrouwelijke burgemeesters brachten het hier altijd beter ervan af. Ien Dales staat iedereen nog bij. En na haar is Guusje ter Horst de beste burgemeester geweest, alle -vaak terechte- kritiek ten spijt.

Ten tweede moet de volgende burgemeester uit GroenLinks komen. Deze partij kwam bij de raadsverkiezingen opnieuw als grootste uit de bus en is intussen zo geworteld in Nijmegen dat het tijd wordt voor een burgemeesterspost hier.
Als derde eis moet de nieuwe burgemeester ervaring hebben met het Nijmeegse politieke en maatschappelijke leven. We willen natuurlijk wel een burgemeester die onze stad met al haar genuil echt kent.

Vanwege de kille rechtse bezuinigingen door VVD, CDA en PVV moet als vierde eis gelden dat de nieuwe burgemeester zich inspant om van Nijmegen een duurzame gemeente te maken. Hierbij is duurzaamheid breder bedoeld dan alleen klimaatvriendelijk en groen, maar is tevens gericht op economische duurzaamheid. Een regionale betaaleenheid bijvoorbeeld stimuleert de lokale bedrijvigheid en maakt Nijmegen ongevoeliger voor de grillige (inter)nationale economische kapitaalmarkten. Chiemgau (Duitsland) en Brixton (Groot-Brittannië) zijn hiermee al succesvol.

Tja, en wie is dit profiel op het lijf geschreven? Juist, Lenie Scholten. Toen in 2002 het eerste linkse college van Nijmegen aantrad, bekleedde Scholten daarin de wethouderspost Economische Zaken . Om te benadrukken dat bij haar de mens voorop staat, doopte zij deze portefeuille prompt om tot Werk en Inkomen. Dit tot grote irritatie van de door de ex-CDA-wethouder Ronald Migo gedomineerde Kamer van Koophandel, die moord en brand riep. Achteraf erkennen vriend en vijand dat Scholten prima werk verricht heeft: Nijmegen kon later in eveneens economisch zware tijden klappen opvangen zonder dat de zwakkeren zwaar hoefden te bloeden.

Dus: Lenie voor het burgemeesterschap! Als ze niet solliciteert, dan moet Nijmegen haar desnoods nederig vragen.

Planken


--== column ==--

Dik Hout
[mei 2011]

Muurweg. Zo kan de zuidkant van Plein 1944 beter heten. In de middeleeuwen liep daar een deel van de stadsomwalling. De overblijfselen ervan zijn eind februari uit de grond gesloopt. Daarmee is helemaal de muur weg.

De ontdekking van deze muurrestanten met een onbekende toren is een archeologische sensatie. Het duidt erop dat Nijmegen een dubbele stadsomwalling kende. Dat maakt Nijmegen nog meer bijzonder. In Nederland is dat alleen van Deventer bekend.

Een beetje kordaat stadsbestuur met visie had het volbouwen van Plein 1944 met torenflats rücksichtslos omgegooid voor deze bijzondere vondst. Die moet nu wijken in het belang van de commerciële projectontwikkelaar waar op de eerste plaats het snelle geld telt.

Dat de eeuwenoude stenen bij elkaar zijn gemieterd om elders misschien ooit nog een plekje te krijgen, is natuurlijk volstrekt oninteressant. Niet de historische overblijfselen moeten worden ingepast bij nieuwbouw, maar nieuwbouw dient zich te voegen naar de historie van Nijmegen.

Hoe Nijmegen met haar verleden omspringt, is op het deerniswekkende af. Stoer zich op de borst slaan als oudste stad van Nederland, een belachelijke nep-toren als donjon willen neerzetten in het Valkhofpark, maar de rijkdom onder de grond als een hinderlijke kostenpost behandelen in plaats van een winstpakker voor haar uitstraling.

Een treffend voorbeeld is hoe ruim twintig jaar terug bij de bouw van het casino de vondst van een tachtig meter lange Romeinse muur het onderspit moest delven. Zielig staan achter lelijk spiegelende ramen nog wat restanten als voetnoot van waarmee Nijmegen een begin had kunnen maken zich internationaal op de archeologische kaart te zetten.

De kunst bij het presenteren van bodemvondsten is deze aantrekkelijk zichtbaar te maken. Nijmegen voert hierop volstrekt geen innoverend beleid. Erger nog, PvdA-wethouder Kunst wil zelfs het complete budget van de archeologische dienst schrappen. Die moet zichzelf maar zien te bedruipen. Terwijl elke stad die investeert in het zichtbaar maken van haar verleden dat op den duur in veelvoud terugverdient. Aan toerisme, imago en aantrekkelijkheid. Een kwestie van langetermijndenken en identiteitsbesef.

Het gebrek daaraan blijkt ook weer bij de ontwikkeling van Nijmegen-West. Onder de swingende naam Waalfront gaat daar zo’n beetje alles op de schop om de zoveelste moderne planmatige wijk uit de grond te stampen. Dat daar talloze bodemschatten liggen uit de Romeinse tijd, is zeker. Net als bij Plein 1944 wordt bewust nagelaten vooraf een bodemscan te maken. Niet vanwege de kosten, maar om te voorkomen dat belangwekkende vondsten de bouwplannen overhoop halen.

Zo bouwt Nijmegen haar verleden kapot.

Planken

 

Zie ook eerdere columns Dik hout:
NSk mei/juni 2011 (Kapotbouwen)
NSk februari 2011 (TIP in Goffertpark)
NSk november 2010 (schrappen subsidiebanen)
NSk mei 2010 (verraad GroenLinks)
NSk februari/maart 2010 (privacy)
NSk december 2009/januari 2010 (val college)
NSk juli 2009 (politiek examen)
NSk mei 2009 (tippelzone)
NSk maart 2009 (PvdA)
NSk december 2008 (sociale dienst)

 

Webmaster: Joris Teepe