[ vooraf ]
---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
2 mei opening vernieuwde Grote Broek
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Een brug te veel
Editie: november 2004

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

--== column ==--
Dik Hout

Alle tippelaarsters wil ik van de straat, riep wethouder Hans van Hooft sr. (SP) kordaat bij de evaluatie van de tippelzone in februari. Stoere taal doet het altijd goed in deze Wilderse tijden. Naar de harde werkelijkheid wordt amper gekeken. Die is nog altijd minder zwart-wit dan in alle simpelheid wordt voorgespiegeld.

Hans van Hooft sr. heeft ook nog wat goed te maken. Afgelopen jaar liet hij een project voor vrije heroïne-verstrekking compleet de mist in gaan. Zes jaar lang zeurde Nijmegen bij de regering om daar geld voor te krijgen. Om verslaafden te helpen en criminaliteit tegen te gaan. Toen de subsidie eindelijk werd toegekend, liet Van Hooft deze lopen. Ineens waren er volgens hem in Nijmegen te weinig heroïneverslaafden voor zo’n project. Grote onzin natuurlijk, waarom klopt Nijmegen daarvoor dan jarenlang aan bij de regering? En de Nijmeegse hulpverlening heeft nooit een successtory gemeld over een geslaagde aanpak om heroïneverslaving terug te dringen. Nee, de junkies zijn gewoon uit beeld verdwenen en aan hun lot overgelaten. Letterlijk een uitsterfbeleid.

Die term uitsterfbeleid hanteerde burgemeester Thom de Graaf onlangs bij de bespreking over de tippelzone. Oktober 2007 werd daar een pasjessysteem ingevoerd. Om de toestroom van tippelaarsters uit West-Nederland en Oost-Europa tegen te gaan. Eigen stoephoeren eerst, leek daarbij het motto van deze vorm van ordinair economisch protectionisme. De internationale solidariteit was bij socialist Van Hooft hierbij ver te zoeken.

Overlast bestrijden en hulpverlening verbeteren, zo werd het pasjessysteem aan de gemeenteraad verkocht. Dat klonk goed en iedereen stonk erin. Bij de evaluatie twee jaar later komt ineens het duveltje uit het doosje. Heel sneaky bleek dat de gemeente de tippelzone op den duur wil sluiten. Dat werd bij de invoering van de pasjes verzwegen.

Voor zo’n pasje moeten de vrouwen namelijk aantonen dat ze ten minste twee jaar tippelen op de zone. Nu pas blijkt dat er door die absolute voorwaarde geen pasjes worden verstrekt aan nieuwe tippelaarsters. Zij kunnen immers niet voldoen aan de eis dat ze al twee jaar op de zone werken. Op de lange termijn bloedt het aanbod van vrouwen op de tippelzone dus dood. Dat heet dan uitsterfbeleid.

Deze natte droom van Hans van Hooft is een nachtmerrie voor de nieuwe straatprostituees. Zij moeten in de illegaliteit werken en worden speelbal van ‘beschermende’ pooiers, dealers en vunzige klanten. En blijven buiten het zicht van de hulpverlening, die juist in zo’n beginfase veel kan betekenen om afglijden te voorkomen.

Nee, dan de realiteitszin van Fatma Ali van GroenLinks. Zij merkte scherp op dat straatprostitutie niet is uit te roeien. Word wakker Hans!

Planken

 

Webmaster: Joris Teepe