[ recensies ]
---
[hap]
Milieuverantwoord eten

---
[lees]
‘Of kom er gewoon bij’

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
oplevering Stadsbrug weer vertraagd
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: 20'.

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Dansen op zolder en praten met Museeuw
Editie: mei 2011

---

--==Column==--

Dik Hout

Er moeten minder regels komen, wordt vaak geroepen. Nederland regelland, is daarbij dan het verwijt. Zodra er echter ergens iets misgaat, wordt weer in koor om maatregelen geroepen. Dus meer regels. Was will das Volk? Daar wordt iedereen toch gek van.

Nu moeten er examens komen voor bankiers. Want zij verkochten producten die ze zelf niet meer begrepen. Zo’n examen moet ook buitensporig graaigedrag van topmensen tegengaan. Alsof individuele gedragingen de kredietcrisis hebben veroorzaakt. Nee, zegt de Amerikaanse econoom en rechter Richard Posner, er is sprake van een systeemprobleem waarbij het mensen niet kwalijk is te nemen dat ze zo handelen.

Maar waarom niet gedacht aan een examen voor politici? Nu kan elke malloot een politieke ‘beweging’ zonder leden beginnen en met een grote bek de grootste onzin uitkramen waarbij bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgehitst. Net als bankiers hun producten soms niet begrepen, weten oproerkraaiers als Wilders en Verdonk soms niet waar ze het over hebben, ook al klinkt het stoer en simpel. Misschien zit er net als in het vrijemarktdenken een systeemfout in de huidige democratie waar kwaliteit het aflegt tegen het bespelen en misleiden van de massa.

Een examen politiek is wellicht dan ook op zijn plaats om te mogen stemmen. Want het is toch bedenkelijk dat analfabeten die geen naam kunnen lezen op het stembiljet, debielen en zelfs dementerenden mogen stemmen. Net als de bankiers die hun producten niet snapten, weet menig kiesgerechtigde weinig van politieke zaken. Bij de afgelopen Europese Verkiezingen stemden kiezers massaal op de islamfobe Wilders en zijn kornuiten, terwijl ze amper weten wat het product Wilders betekent.

Opvallend was dat in Lindenholt, Dukenburg, Hatert en Neerbosch-Oost bij de Europese verkiezingen boven het landelijke gemiddelde werd gestemd op Wilders, met scores van 18 tot 29 procent. Uitgerekend daar leverde het linkse college de afgelopen jaren flinke inspanningen met geld, tijd en moeite om de leefbaarheid te verbeteren.

Blijkbaar leven in die delen van de stad veel bewoners die denken dat hun wijk een klein paradijs wordt als Wilders het er met zijn knoet voor het zeggen krijgt. Bijna gun je het ze, opdat ze de volksverlakkerij van deze populist zonder oplossingen zelf kunnen ervaren. Gewoon alle wilde Wilders-aanhangers bij elkaar zetten, hek erom, en dan maar eens zien wat ze onderling klaarspelen in hun heerlijke wereld.

Degenen die spijt krijgen en uit dit kamp Wilders willen, moeten om dan weer te integreren in de pluriforme Nederlandse samenleving, net als nieuwkomers eerst een inburgeringsexamen doen.

Planken

 

Zie ook eerdere columns Dik Hout:
NSk mei 2009 (tippelzone)
NSk maart 2009 (PvdA)
NSk december 2008 (sociale dienst)

 

Webmaster: Joris Teepe