[ vooraf ]
---
Volksverlakkerij PVV
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ Cartoon ]
---
kandidaten provinciale statenverkiezingen genieten weinig bekendheid
---
[ Recensies ]
---
[ lees ]
De constructie van Gelderland

---
[ hoor ]
Fruit of the Original Sin overtreft zichzelf

---
[ verder ]
---
|Column|
Dik Hout
TIP in Goffertpark

---
|Column|
Nijmeegse Zaken

---
Kort en bondig
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--== column ==--

Dik Hout

Nijmegen lijkt haar prachtige parken niet te koesteren. Allereerst is er de jarenlange verwaarlozing van het Valkhofpark, dat nota bene een rijksmonument is. De internationale waarde daarvan wordt zwaar onderschat. Erger: nog steeds liggen er plannen om het Valkhofpark te ruïneren met een mallotige namaaktoren van de voormalige burcht. Omdat niemand weet hoe die toren, vaak aangeduid als donjon, er nou uit zag of hoe hoog die was, dreigt Nijmegen zich volstrekt belachelijk te maken. De oudste stad van Nederland wil imponeren met nep.

Nu staat ook het Goffertpark op de nominatie te worden aangetast. In dit groene hart van Nijmegen moet een zogeheten Topsport en Innovatiepark (afgekort als TIP) komen. De aanduiding ‘park’ voor het complex gebouwen van steen en beton is natuurlijk één grote misleiding. Maar ja, Topsport Innovatie Complex bekt natuurlijk niet lekker als afkorting.

Het alternatief om dit complex te bouwen op de locatie van de Directie Stadsbedrijven (DSB-terrein) is in de prullenbak gegooid. Met als reden dat alles pal bij het stadion moet komen vanwege de beoogde wisselwerking met N.E.C.. Dat is heel slim gespeeld door de N.E.C.-lobby. Want N.E.C. weet zichzelf financieel amper staande te houden.

Telkens wordt gewezen op de uitstraling van N.E.C. voor de stad en het te realiseren TIP. Daar valt fiks op af te dingen voor een middenmoter als N.E.C., die zo af en toe degradeert. Die uitstraling geldt vooral voor Nijmegen zelf. Laten we wel wezen, NAC is een vergelijkbare club en wat voor uitstraling gaat daar nu van uit?

Door het TIP te verbinden aan N.E.C. kan niemand het zich meer permitteren dat N.E.C. ooit afglijdt naar degradatievoetbal zoals momenteel voormalig topclub Feyenoord overkomt doordat het de tering naar de nering moet zetten. Daarmee gijzelt N.E.C. de stad en andere deelnemers aan het TIP.

De gemeente wil miljoenen steken in dit project. Op papier lijkt alles haalbaar. Dat was bij het Triavium ook. Los daarvan is het fout om geld van Nijmeegse belastingbetalers te steken in topsport. Topsport is vooral een vorm van commercieel amusement waar niet-Nijmeegse topspelers met miljoenen aan de haal gaan en dat zichzelf dient te bedruipen.

En wat nu als het helemaal misgaat? Dan zit Nijmegen met een onverkoopbaar stadion en een gebouwencomplex waar het steeds zeldzamere groen liefdeloos voor is opgeofferd. Waar eenmaal steen is, komt nooit meer groen.

Maar laat ons eens optimistisch zijn: dit TIP wordt een doorslaand succes. Dan moet er worden uitgebreid. Vaarwel Goffertpark.

Wie houdt van de stad, offert niet De Goffert.

Planken

 

Zie ook eerdere columns Dik hout:
NSk februari 2011 (TIP in Goffertpark)
NSk november 2010 (schrappen subsidiebanen)
NSk mei 2010 (verraad GroenLinks)
NSk februari/maart 2010 (privacy)
NSk december 2009/januari 2010 (val college)
NSk juli 2009 (politiek examen)
NSk mei 2009 (tippelzone)
NSk maart 2009 (PvdA)
NSk december 2008 (sociale dienst)

 

Webmaster: Joris Teepe