[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Ingezonden brief
---
[ cartoon ]
---
Anoniem solliciteren
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Jubeljaar - deel 1
Editie: februari 2007

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Vlegels, maar wel aardige vlegels Editie: juli 2013

---

Intrigant

Op 7 maart mag heel Nijmegen een nieuwe gemeenteraad kiezen. Maar voor het eerst wordt er ook een referendum gehouden. Over herbouw van de donjon in het Valkhofpark. Intrigant is in het verleden altijd tegenstander geweest. Maar door de proefopstelling van het afgelopen jaar ben ik gaan twijfelen. Toch wel een machtig gezicht, die toren. Er is toch wel iets voor te zeggen, mits de herbouwde donjon zoveel als maar mogelijk doet denken aan wat er eerst was. Dus op 7 maart beslis ik pas definitief.

Wat meespeelt bij mijn veranderende visie, is dat ik me steeds meer begin te ergeren aan de opstelling van sommige tegenstanders van de herbouw. Zoals het Platform tot Behoud van het Valkhofpark. „Het is een bedreiging voor het Valkhofpark” schrijft deze club in ons plaatselijk dagblad. Toen de echte burcht er nog stond, zullen mensen ook wel geroepen hebben dat de sloop een bedreiging voor het park was. Het is maar net welk uitgangspunt je kiest. En dan de roep dat we de stilte van het park moeten respecteren. Geen sterk argument, omdat uit de hoek van tegenstanders van de burcht wél gepleit wordt voor tal van activiteiten die het park ook drukbezocht maken. Zoals de Dag van het Levenslied en de Zomerfeesten.

Maar wat intrigant nog het meeste stoort, is de ’dubbele agenda’ die het Platform eropna houdt. Bij voorbaat geeft de club impliciet al aan dat ze de mening van de Nijmeegse burgers niet serieus neemt. Want mocht de meerderheid voor de herbouw stemmen, dan zullen alsnog juridische wegen benut worden om de herbouw tegen te houden.

Vooral de rol van Platformlid Wouter van Eck is daarbij opvallend. Hij is tevens (beoogd) raadslid voor GroenLinks. En vanuit die hoedanigheid moet hij de uitslag van het referendum gewoon respecteren.

 

Webmaster: Joris Teepe