|
Nijmeegse Zaken
Er zijn weer nieuwe verwikkelingen in de soap rond de Nijmeegse begroting. De hoofdrolspelers wethouder Lucassen (SP) van financiën en Van Rumund (PvdA), verantwoordelijk voor grotestedenbeleid, tasten nog steeds in het duister naar verborgen miljoenen in de gemeentelijke portemonnee. Nadat er in juli zo'n elf miljoen euro zoek bleek te zijn, werd er twee weken later ineens een vijfenhalf miljoen teruggevonden. Hoe een en ander in elkaar zit, schijnt niemand te weten en tot de onderste steen boven is, wil de raad zich niet uitspreken over de eventuele politieke gevolgen voor de wethouders.
Het leek de gemeente dus een goed idee om er nog eens vijfenzeventigduizend euro tegenaan te gooien om een extern bureau te laten onderzoeken of de begroting 'voldoende inzichtelijk en betrouwbaar' is. Pardon? Het lijkt ons al wel aangetoond hoe troebel en onbetrouwbaar het Nijmeegse huishoudboekje is. Het zal ons benieuwen wat de maand september gaat brengen aan mee- en tegenvallers. Dat het bureau Twijnstra Gudde alleen kijkt naar de grotere financiële risico's lijkt logisch: als er op het zesnullenniveau al zoveel rommelt, wil je helemaal niet weten hoe het met de kleinere bedragen is gesteld. En ach, die ontbrekende vijfenhalf miljoen moet toch ergens vandaan getoverd worden. Volgens de gemeente moet het project 'schone begroting' in september zijn afgerond, anders wordt het wat lastig om nog voor 2005 een wél kloppende begroting in te dienen. Wij zijn toch wel heel benieuwd of het college dat gaat halen. Dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is, mag duidelijk zijn.
Ondanks alle vaagheden rond het budget voor grotestedenbeleid, is één ding nu wel helder: het gaat goed met het Nijmeegse stadscentrum. Dit blijkt uit de Detailhandelsstructuurvisie 2004. Onze binnenstad krijgt hierin prachtige rapportcijfers voor bezoekersaantallen, werkgelegenheid en de leegstand van winkelpanden. Wethou-der Lenie Scholten (GroenLinks) is dan ook zeer in haar nopjes en ziet de toekomst zonnig in. Ze noemt onder andere de goede perspectieven voor de Hezelstraat. Die moet het straks gaan waarmaken als toppertje in het Nij-meegse winkelgebeuren. Ook de zogenaamde aanloopstraten zoals de Van Broeckhuijsen-, Bloemer-, In de Be-touw- en Van Welderenstraat krijgen in de toekomst de aandacht die ze verdienen. En dan zijn er natuurlijk nog de plannen rond Plein '44. Dit alles gaat ervoor zorgen dat Nijmegen populairder wordt dan Arnhem als winkelstad en dat horen de mensen graag. Scholten zegt dat de gemeente voor al deze plannen veel geld over heeft. Waar al dat geld dan vandaan moet komen, weten wij niet. Waren die verdwenen elf miljoen niet bedoeld voor stadsontwikkeling, Lenie? Maar goed, voordat het allemaal zover is, zijn we alweer een aantal nota's en waarschijnlijk ook een college verder.
Of er iets gebeurt met al deze onderzoekjes, en zo ja wat, blijft altijd de vraag. Zo stelde wethouder Hans van Hooft de Dukenburgse burgers eind maart teleur door het prachtige plan 'Hart voor Dukenburg' naar het oud papier te verwijzen. Dit gebeurde onder andere om financiële redenen. Des te verbazender is het dat het plan nu toch verder wordt uitgewerkt. Het lijkt ons niet dat de financiële situatie van de gemeente nu zo is veranderd dat er nu wel ineens ruimte voor zou zijn. Het blijft allemaal een beetje vaag. Wel staat vast dat het college het plan heeft om nog dit jaar een beslissing over de toekomst van Dukenburg te nemen.
Waar eveneens nog het nodige geschoven kan worden, is in de cultuurbegroting van wethouder Ton Hirdes. Hoewel Nijmegen extra geld vrijmaakt voor cultuur, is het voor een aantal instellingen onzeker hoe zij volgend jaar verder moeten. Het gaat onder andere om Doornroosje, het Steigertheater, LUX en de Lindenberg. Hirdes heeft nu het idee opgevat te gaan schuiven met de instellingen zelf. Roosje in de schouwburg? De Steiger in de Lindenberg? De muziekprogrammering van LUX naar Roosje? Hirdes schuift zich suf. Of dit allemaal geld oplevert, is nog een vraag. Misschien moet Hirdes raad vragen bij partijgenoot Wouter van Eck aangezien hij wel zicht schijnt te hebben op al dan niet verkeerd geschuif. Een ding is zeker: de arme Hirdes krijgt er hoofdpijn van.
Óók in Dukenburg, en wel in Zwanenveld, is de jop geopend. Een jop? Jointje onder het politiebureau? Jeugd op Puch-Maxi's? Jongeren onder politietoezicht? Nee, het gaat hier om een jongerenontmoetingsplek. Na een hoop overlast de afgelopen jaren hebben buurtbewoners, de politie, het jongerenwerk en de jongeren zelf de handen ineengeslagen om een plek voor ze te zoeken. Die is er nu, naast het politiebureau aan de Van Schuy-lenburgweg. De jongeren zelf waren in eerste instantie niet al te enthousiast over de locatie. Ga je met je vrienden op straat hangen om een beetje onder het gezag van je ouders uit te zijn, komt bromsnor je op je vingers kijken. Nu is er met elkaar afgesproken dat als de jongens en meisjes het netjes houden de politie niet onnodig vaak langskomt.
Waar de politie wel geregeld een rondje maakt, is op de Nieuwemarktstraat. Daar bevindt zich de Nijmeegse tippelzone waar bepaalde regels gelden die natuurlijk gehandhaafd moeten worden. Zo is het verboden daar rond te hangen. Waar dat wel mag, is op de nieuwe fietsbrug, vanwaaruit je een fantastisch uitzicht op de zone hebt. Nu is daar geheel spontaan een hangplek ontstaan, een hop zullen we maar zeggen. Hoerenlopersobservatieplek. De op de baan werkende dames zijn hier niet zo blij mee. Ze voelen zich in hun privacy aangetast. Er wordt nu nagedacht over een oplossing, zoals een plastic scherm.
De Gelderlander was ook meteen ter plekke om de daar werkende dames verder te frustreren door haar lezers te informeren over deze sensationele attractie. Bij het breed uitgemeten artikel werd ter illustratie een geënsceneerde foto geplaatst. Een van onze redactieleden meende daarop de benen te herkennen als die van de verslaggeefster van De Gelderlander, een voormalige Stadskrantredactrice.
Waren de tomaten op? Was alle ketchup uit de Nijmeegse supermarktschappen verdwenen? We zullen het nooit weten. Feit is wel dat minister Rita Verdonk van Deportatie de afgelopen Vierdaagse vrijwel onopgemerkt vanaf de eretribune aan de Via Gladiola de intocht kon bekijken. Blijkbaar vond niemand het nodig daar even aandacht aan te besteden en te zorgen voor een passende ontvangst voor de ex-studente uit Nijmegen. De volgende keer is er hopelijk wel iemand die even de moeite neemt om naar de Heinzfabriek in Elst te rijden.
Over fijne ontvangsten gesproken. In Ooij schijnen bewoners het principe 'iemand is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen' niet meer aan te hangen. Justitie kan niet bewijzen dat de Syriër Gaffar H. wél betrokken is bij een terroristische actie die tijdens de Vierdaagse gepleegd zou worden. Toch is de beschuldiging voor Ooijenaars reden om zelfs geen groenten meer van de man aan te nemen. Blijkbaar verwachten ze daar dat aanslagen gepleegd worden met kroppen sla en bosjes wortelen. Misschien verbouwt de man wel tomaten? Volgens een oude Heinzreclame heb je er vijftien nodig voor een fles ketchup. Wie weet hoeveel struiken H. wel niet in zijn tuin heeft staan.
|