[ vooraf ]
---
Domjon: het referendum
---
Domjon: de propaganda
---
[ recensies ]
---
|Hap|
De beste ballen van Nijmegen

---
|CD|
Bencer krijgt zonder Spud meer smoel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Klein klein kleutertje wat doe je in mijn hof...
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: 20'.

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Dansen op zolder en praten met Museeuw
Editie: mei 2011

---

Nijmeegse Zaken

“Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee!” Met deze van Pim Fortuyn en de Centrumpartij gejatte slogan profileerde minister van Vreemde Zaken Rita V. zich als kandidaat-lijsttrekker van de VVD. Hoe rechtser een politicus, hoe sterker die als handelskenmerk voert rechts noch links te zijn. Waar Fortuyn en Janmaat echter gewoon voor hun linkse omzwervingen uitkwamen, is het opvallend dat Rita V. zich in interviews nauwelijks uitlaat over haar Nijmeegse studentenjaren toen zij zich bewoog in linkse kringen. Het gerucht gaat dat zij 25 jaar geleden zelfs demonstreerde tegen de Zeigelhofgarage en op foto’s staat die toen zijn gemaakt. Maar misschien is Rita V. inderdaad niet links en niet rechts, maar gewoon niks. In dat geval kan Rita V. haar politieke oor eens te luisteren leggen bij D66. De ideologie van deze democraten werpt een helder licht op Rita’s uitspraak. Niet links, niet rechts is gewoon een slap excuus voor geen ideologie.

Gelukkig valt er voor de Nijmegenaar nog wel te kiezen tussen links en rechts. Zo mag sinds enkele maanden het vermaledijde Keizer Karelplein linksom én rechtsom worden befietst. Al is het verstandig om goed te blijven opletten. Het autoverkeer raast soms over deze rotonde-met-identiteitscrisis (of is het tóch een plein?) zonder acht te slaan op het oranje of zelfs rode licht. Voor veel luie fietsers was het al te veel moeite om het plein rechtsom te nemen, maar nu wacht ieder een ware fietshoos uit beide richtingen. En dat op slechts zeer beperkt verbrede fietspaden. Misschien doet de gemeente er goed aan om bij elke afslag alvast een EHBO-post in te richten voor frontale rijwielbotsingen. Ook de linksom fietsende slachtoffers van door rood licht sjezende automobilisten zijn hiermee gediend.

Op 18 april moest het stationsplein een danige renovatie ondergaan. De grondige verbouwing van enkele jaren geleden heeft slecht uitgepakt, geeft de gemeente nu ook toe. Ze is er eindelijk achter dat het bij slecht weer spekgladde plein een recht door zee doortocht van en naar de treinen ernstig bemoeilijkt. De hinderlijke grondverlichting zorgt er na zonsondergang zelfs voor dat geniepige afstapjes gemakkelijk worden gemist. De complete vloer wordt nu vervangen. Mochten de verbouwingswerkzaamheden tijdens de Vierdaagse in volle gang zijn, dan moeten treinreizigers maar linksom of rechtsom het station zien te bereiken. Maar voorlopig blijft het recht zo die gaat glibberend de trein halen.

Na de zomer is Nijmegen in de weekenden met goed fatsoen alleen nog linksom via Ewijk of heel erg rechtsom via Emmerich te bereiken. Of recht door zee, over de Waal. Door werkzaamheden zijn dan twee van de vier rijstroken afgesloten. Wij horen de oppositiepartijen, en met name CDA en VVD, al steen en been klagen over de nog slechtere bereikbaarheid van onze stad. Gelukkig heeft het door hen inmiddels alweer heftig bekritiseerde linkse college een treinverbinding tussen Nijmegen Centraal en Lent aangelegd tijdens de afgelopen collegeperiode. Niet rechts of links, maar heen en weer.

En dan zijn er nog de draaideurcriminelen, die het niet uitmaakt of ze nu linksom of rechtsom de maatschappij of het gevang in of uit gaan. Nijmegen wil daar nu wat aan doen door ze op te vangen en te begeleiden om weer een achtenswaardige burger te worden. Dat is zelfs goedkoper dan ze aan hun lot over te laten waardoor ze als uitgestotenen noodgedwongen telkens weer het slechte pad opgaan, want het verblijf in een cel kost volgens burgemeester Ter Horst 200 euro per dag. Voor de voormalige chef stadsredactie van De Gelderlander was deze nieuwe benadering aanleiding zijn bijna reactionaire bespiegelingen te ventileren in de rubriek Nijmeegs Kwartier. Onder de kop ‘Misdaad loont’ schetste hij het beeld van gespuis dat aan de gevangenispoort met een limousine wordt opgehaald en in de watten wordt gelegd, compleet met woning. “Leg dit beleid maar eens uit aan circa 7000 woningzoekenden die netjes werken en belasting betalen, maar gemiddeld zeven jaar op een woning moeten wachten”, besloot hij. ‘Misleiding loont’, lijkt bijna het devies bij De Gelderlander, waar ’s maandags op de voorpagina steevast een Nijmeegs misdaadbericht prijkt. Van Essen doet op deze wijze niet onder voor de stemmingmakers die criminelen het liefst recht de zee in drijven.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe