vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---

Nijmeegse Zaken

De rechter vindt dat de Lentse familie Chen maar het land uitgetrapt moet worden. Een 'Triomf van de Wil' van minister Rita Verdonk van Deportatie noemen we het maar (misschien ook wel een aardige titel voor een documentaire over een VVD-partijcongres, met een leuke vlaggenparade en zo). In wezen weet iedereen dat het hier, in ieder geval voor de kinderen Chen, om een rechtstreekse verbanning van Nederlanders gaat. Maar dat mag de uitzettingspret niet drukken. Deze regering houdt grootscheepse opruiming en wat er verder met die mensen gebeurt kan de ex-Nijmeegse studente Rita niet verrekken. Zo zijn wij heel erg benieuwd waarom de voormalige Phocasroeister het niet haar verantwoordelijkheid vindt dat bijvoorbeeld vijf minderjarigen uit Sierra Leone die naar Nigeria werden uitgezet, prompt door de politie werden opgepakt en gemarteld en op één na niet meer te vinden zijn. Die ene overlevende moet overigens wel voortaan zonder vinger- en teennagels door het leven.

Ondertussen worden er de laatste pogingen gedaan om te redden wat er in Nijmegen aan asielzoekers te redden valt. Vluchtelingenorganisaties, kerken en politici hebben Guusje ter Horst een lijst aangeboden met schrijnende gevallen. Met alle respect voor de samenstellers van deze lijst, we krijgen toch een beetje een nare smaak in de mond bij het idee van lijstjes die over leven of dood gaan.

Waar het er ook hard aan toe ging, was bij de zeepkistenrace op de Voerweg. Er was van tevoren flink aandacht aan besteed op de tv en Henk-Jan van Idols zat in de jury (kon onze eigen Maud niet?). Zeepkistfanaten uit heel Nederland kwamen naar Nijmegen. Er stond voor de Waalbrug dan ook een file van dik tien kilometer en de stad was urenlang onbereikbaar. Misschien alleen per zeepkist. Het was wel een gemiste kans door de Nijmeegse winkeliers, die de zondagsrust in acht namen. Volgens Chris de Klein van de binnenstadondernemers waren zij te laat op de hoogte, anders was er tegelijk een koopzondag gehouden. Dat is toch vreemd omdat er vooraf veel reclame voor de race was gemaakt. Blijkbaar volgen de winkeliers andere media dan de filerijders. Misschien volgend jaar beter, want het leek burgemeester Ter Horst een leuk idee om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Dan hebben wij ook nog wel een paar leuke ideetjes. Kan dat parcours niet een beetje verlegd worden? Er waren klachten dat het allemaal wat langzaam ging. Een voorstel is om de baan boven aan de Waalkade rechtdoor te laten lopen en onder aan het talud een flinke schans te bouwen. Onder de brug komt een bel te hangen. Het gaat dan behalve een snelle tijd ook om de mooiste Waalsprong. Het evenement gaat dan natuurlijk Ter Horst, ter land en in de Waal heten.

Over gemiste kansen gesproken. Een ander idee is om de Snelbinder bij het parcours te betrekken. We zagen onze Guusje ter Horst op dezelfde krantenpagina én op een zitfiets én in een zeepkist zitten. Dit had natuurlijk leuk gecombineerd kunnen worden. Guusje in een zeepkist over de Snelbinder. Waarschijnlijk moet ze dan wel een stevig duwtje hebben.

De minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, was ook aanwezig bij de opening van de fietsbrug. Zij fietste gezellig mee. Het is trouwens de vraag of zij dit helemaal op eigen kracht heeft gedaan. Karla scheen zelf nogal vaak een duwtje te krijgen toen zij nog in Brussel werkte.De speeches die zij in het Europees parlement hield, bleken nogal eens geschreven te zijn door lobbyisten uit het bedrijfsleven.

Het plaatsen van de brug heeft nogal wat voeten in het lage water gehad. Maar nu hangt hij er dan eindelijk. Er zijn wel wat problemen als je via de trappen de brug op wilt. Volgens een woordvoerder van ProRail betreft het hier een ontwerpfout. Hij geeft toe dat de fietsgootjes wat te krap zijn. De projectleider van de gemeente merkt op dat er een vergrootglas bij nodig was geweest om de fout te ontdekken. Volgens ons had hij het beter met een fiets kunnen proberen.

Waar een vergrootglas wel erg handig voor was geweest, is het Nijmeegse parkeerbeleid. Twee jaar en ettelijke miljoenen verder kunnen bezoekers van Nijmegen hun zeepkist eindelijk weer parkeren zonder daarbij verplicht te worden om een chipknip op zak te hebben. Verder is nu zo'n beetje heel Nijmegen 'beparkeermeterd'. Na Bottendaal en de andere wijken rondom het centrum is sinds mei ook Zwanenveld grotendeels betaald parkeergebied. Mensen die iets verder van het winkelcentrum wonen, zijn hier minder bij mee omdat bezoekers nu voor hun deur parkeren. Een schone taak voor de parkeerambtenaren om heel Nijmegen van parkeerautomaten te voorzien. Dan kunnen ze in ieder geval die over de balk gegooide euro's weer terugverdienen.

Het is nu wachten op het volgende briljante plan uit de hoed van de Nijmeegse ambtenarij. Zo zou het ons niet verbazen wanneer het plan voor Plein '44 een geheel eigen invulling krijgt en iemand voorstelt om daar een betaaldparkeerplaats van te maken. Wordt het toch nog een Plein voor Iedereen. Dit voorkomt ook dat mensen zich in 2010 afvragen of dit nu echt het Plein is waar zij voor gekozen hebben. Als je dan het Plein oploopt, vraag je je af of je nog steeds in de Marikenstraat bent en waarom er niemand een spelletje speelt op dat enorme dambord. En hopelijk loopt er dan wel nog iemand rond die je de weg naar de Hezelstraat kan wijzen.

 

Webmaster: Joris Teepe