[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
|Hap|
Belg schept het beste ijs van Nijmegen

---
|Lees|
Pluizenbollen langs de dijk

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Ter Horst niet 1 april, maar 1 januari al weg
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Nijmeegse Zaken

Hoon viel PvdA-raadslid Alard Beck ten deel tijdens zijn toespraak bij de officiŽle opening van de tentoonstelling Pierson mot blieve! Hij beweerde dat de PvdA altijd tegen de Zeigelhofgarage was geweest, wat het publiek niet pikte. Want de PvdA was als regerende partij tot 1978 tegen een garage onder Plein 1944 en stuurde met de Zeigelhofgarage aan op een compromis. Ook stelde Beck dat de Nijmeegse krakers buitenspel waren gezet door krakers van buiten Nijmegen die uitsluitend de gevestigde orde wilden bestrijden. De bewoners van de Piersonstraat zouden niet hebben geweten wat hen overkwam. Dit leverde opnieuw heftige reacties op vanuit het publiek. Want de krakers kregen alle steun van de bewoners omdat ze jarenlang niet waren gehoord door politici zoals Beck. Toen ze gedwongen werden hun huizen te verlaten, gaven ze krakers zelfs kopieŽn van hun sleutels. Laat de hersenspinsels van deze oude PvdA-politicus je er overigens niet van weerhouden om naar de expositie Pierson mot blieve! in de Stratemakerstoren te gaan. Deze is verlengd tot 10 juli, dus kom er effe bij nu het nog kan!

Effe bijkomen in Nijmegen is er tijdens de Vierdaagsefeesten weinig bij. Vorig jaar kon je nergens door de stad lopen zonder geconfronteerd te worden met de naam van de hoofdsponsor en het zal dit jaar niet veel anders zijn. Een deelnemer van de Vierdaagse die al ruim twintig jaar de mars met succes uitloopt, liet vorig jaar weten zich kapot te ergeren aan de vip-tribune die elk jaar meer opschuift richting straat zodat de Via Gladiola steeds nauwer wordt. Een andere grote sponsor maakte vorig jaar op een agressieve manier misbruik van de vernauwde doorgang door lopers reclame in de hand te drukken en zelfs te beplakken met stickers. Waarom is er voor gekozen om het Nijmeegse cultuurgoed te verkwanselen aan de landelijke commercie? Nu worden deze feesten het zoveelste reclamefestival in Nederland. Geef de Vierdaagsefeesten toch terug aan de Nijmegenaren!

Als het aan Jan van der Meer ligt, kan de Nijmeegse burger de komende jaren in de stad effe bijkomen in park en berm. De kersverse en ambitieuze GroenLinks-wethouder van onder meer Milieu, Groen en Recreatie maakt zich sterk voor een Ďgroene corridorí door de stad. Gebeurt er dan ook eindelijk eens wat met het Valkhofpark? In plaats van het decennialang durende gezeur over nieuwbouw van een neptoren, verdient dit park een grote opknapbeurt om zo in oude glorie stralend te herrijzen.

Vogelbezitters, vijvereigenaren en burgers met vuilniszakken kunnen weer effe bijkomen. De gemeente wil de overvloed en overlast van zwerfkatten tegengaan. En wel door te knippen en te hakken. Resultaat: de castraatkat. Krijgen we nu in de lente een sopraankoortje in de tuin? Fijn als je met een kater in bed ligt.

Na de verkiezingen is effe bijkomen op politiek gebied er niet bij. D66 in de persoon van Duco B. vond het nodig om het voortkabbelende raadsleven eens flink op te schudden. Hij wil Nijmegenaren opnieuw naar de stembus laten lopen voor een referendum. Deze keer over de nieuwe burgemeester. Tijdens de raadsvergadering van 21 juni beschuldigde hij niet nader genoemde raadsleden van chantage en bedreiging. Dat zou de dag ervoor zijn gebeurd in de vertrouwenscommissie die de benoeming van de nieuwe burgemeester voorbereidt. Over de aard van de vermeende maffiapraktijken en de betrokken personen zweeg Duco B. vooralsnog in alle toonaarden. Na Havana nu ook SiciliŽ aan de Waal. En nu maar afwachten bij welk raadslid er een paardenhoofd in bed wordt gevonden. Of een castraatkat met betonnen pootjes.

Lent gaat als Atlantis ten onder. Ondanks steun van de gemeente kregen de bewoners het niet voor elkaar om in Den Haag voldoende steun te krijgen voor hun gelijkwaardige alternatief van de Lentse Warande. Alleen de SP en zowaar het CDA hielden de rug recht in de Tweede Kamer. De bewoners van zoín 60 woningen moeten nu wijken voor de dijk. Misschien maar effe bijkomen op een woonboot? En als die niet te vinden is, nog een alleraardigst idee voor het gemeentebestuur: een stedenband voor Lent met een stad in Bangladesh?

Effe bijkomen in een schuilkelder wanneer Iran, Pakistan of IsraŽl ons met kernwapens terroriseert, is er niet meer bij als het aan SP-raadslid Jos van Rens ligt. Nijmegens bekendste buschauffeur wil de atoomschuilkelder onder het busstation ombouwen tot gratis bewaakte fietsenstalling. Geen onaardige combinatie, zoín drive-in schuilkelder. En altijd handig dat je nog een brandstofonafhankelijk vervoermiddel hebt om weg te komen als je stad is veranderd in een grote paddestoel. Voor de zekerheid wel een all-terrain-bike nemen om over de nieuwe ruÔnes van de oudste stad van Nederland te rijden.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe