[ vooraf ]
---
Zondagsritje
---
De Montage
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Onbekende plekjes op de campus
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---
Artikel:
Vanuit Nijmegen groot geworden
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Pierson mot blieve!
Editie: mei 2006

---
Artikel:
Bencer krijgt zonder Spud meer smoel
Editie: mei 2006

---

Nijmeegse Zaken

“Geloven is een feest”, als we al die jonge en niet meer zo piep zijnde Nijmegenaren mogen geloven die onlangs naar Keulen vertrokken om de nieuwste paus te zien. In de Waalstad wordt namelijk heel wat afgeloofd. Of er ook werkelijk wat geboden wordt, is een tweede. Terwijl Roomsch Nijmegen een eersteklaskaartje kocht om een pelgrimage naar de Duitse Domstad te plegen, rook de – hoe kan het ook anders – ketterse NCRV haar kans om een coup te plegen. Tot ieders, en vooral onze, verbazing kozen deze beeldenstormers het Goffertpark als locatie voor een heuse, zij het wat late, Walpurgisnacht. Wij geloven in principes en zijn dan ook bereid ze tot het uiterste uit te voeren. Zo’n ‘Bloedkuul’ of ‘Godvert’ is natuurlijk de perfecte locatie voor een ouderwets gezellige satansmis met het broodnodige offeren van maagden van beiderlei kunne. We zijn ervan overtuigd dat op deze manier Nijmegen de titel ‘Schoonste gemeente van Nederland’ krijgt. Want geef toe, de maya’s wisten er zo wel voor te zorgen dat de zon iedere dag weer opkomt.

Helaas gaat dit hemellichaam weer hopeloos ten onder als je merkt dat zelfs de tijd geen invloed lijkt te hebben op de ideeën van de Valkhofvereniging. Om de zoveel jaar wordt er wel weer een poging gedaan om een Valkhofburcht in het monumentale park te nieuwbouwen. Deze club gelooft dat je een gebouw zonder tekeningen of oorspronkelijk materiaal kunt herbouwen. Wie of wat voor dit soort visioenen verantwoordelijk is weten we niet: God, Lucifer, Pim, Theo, of het nuttigen van grote hoeveelheden vliegezwammen. Inmiddels hebben deze zeloten van het herburchtgeloof blijkbaar ook de gemeenteraad en het college aangestoken met hun wanen. Een plan is gesmeed om een nieuw park aan te leggen tussen Voerweg en de Waal waar alle Valkhoffestivals naar toe moeten verhuizen. Ondertussen kan het Valkhofpark dan fijn volgestampt worden met nieuwbouwprojecten. Toekomstige generaties kunnen zich dan nog eeuwen afvragen of de Nijmegenaren aan het begin van de 21ste eeuw compleet of gedeeltelijk aan verstandsverbijstering leden. Ook omdat blijkbaar verwacht wordt dat de Affaire en de Dag van het Levenslied zich af kunnen spelen op zwaar hellend vlak.

Als we het dan toch over hellende vlakken hebben, iemand die niet vies is van een mensenleven minder is ongetwijfeld IJzeren Rita. Onder het motto ‘Verdonk, als er een fuif is’ was ze ook dit jaar weer aanwezig bij de intocht van de Vierdaagse. En ook dit jaar was er niemand die even naar ketchupkapitaal Elst of de dichtstbijzijnde buurtturk langsging voor de dipsaus. Wie deze dame nu zo graag ziet komen en waarom ze komt is ons een raadsel. Blijkbaar gelooft ze dat al die buitenlandse wandelaars zichzelf het land uit deporteren.

Over een teveel aan buitenlanders heeft het gloednieuwe festival Rockin’ B’tween niet te klagen. Sterker nog: er kwamen welgeteld vijftien betalende bezoekers en drie honden. Ons geloof in de magie van naamgeving is sterk. Wat dat betreft behoort de combinatie van rock-’n-roll met mueslirepen nou niet tot de sterkste.

De kunstenaars achter ‘Tweeduizend mensen, tweeduizend wensen’ hopen op een wat gunstiger magie. Er moeten op 31 augustus tweeduizend papieren bootjes met Nijmeegse wensen door het kanaaltje van Van der Meer in de Stikke Hezelstraat afdrijven. We zijn benieuwd wat er zoal gewenst wordt: “Dijkopening of dijkafsluiting”, “Wel of geen nieuwbouw in het Valkhofpark”, “Komt Guusje in onze wijk wonen”, en de grote niet te vermijden wens om Dirkjan tot grootste Nijmegenaar ooit en tot aller eeuwigheid te bombarderen. Afijn, we geloven het wel.

Joanus

 

Webmaster: Joris Teepe