vooraf
---
De Nijmeegse Stadskrant zoekt redacteuren en medewerkers
2 reacties
---
Geachte redactie,
Reactie[3]
Rechtomteweten.nl

1 reacties
---
De Montage: E=mc2
---
recensies
---
Bekend Nederland beuzelt
1 reacties
---
De Billabong:
drink dinner and dance

4 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Warm
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het muZIEum opent gesloten ogen <
Editie: juli 2013

---

Intrigant



Het is de laatste tijd erg onrustig op het stadhuis. Eerst kreeg wethouder Ton Hirdes (GroenLinks) de "gele kaart", omdat hij een cultuurnotitie liet samenstellen door iemand die absoluut niet onafhankelijk genoemd kan worden. Het ging om de huisvestingsproblemen van culturele centra zoals LUX, de Schouwburg, de Vereeniging, de Lindenberg, Doornroosje en het Steigertheater. De opsteller had directe banden met Doornroosje. Daarna kwamen Geert van Rumund (PvdA) en Peter Lucassen (SP) onder vuur te liggen. De begroting bleek van geen kant te kloppen en er was gesjoemeld met Europese subsidies. De oppositie vond nog het ergste dat ze dit uit de krant moest vernemen. Over de feiten zelf kon ze zich niet zo druk maken, want het begon al goed mis te gaan onder het vorige college, waarin wethouders van CDA en VVD daar verantwoordelijk voor waren. En dan loopt er nu ook nog een fraudezaak. Enkele ambtenaren worden ervan verdacht dat ze de belangen van ons allemaal hebben opzijgeschoven voor hun eigen belangen.

Hebben de wethouders de ambtenaren nog wel onder controle? Dat is niet alleen in Nijmegen een item, maar in veel meer andere plaatsen. Een goed gemeenteraadslid wordt niet vanzelf een goede wethouder. Daar heb je veel meer en ook andere kwaliteiten voor nodig. Als het weer eens ernstig misgaat een wethouder wegsturen: dat is er niet meer bij tegenwoordig. Een slechte zaak. Er zijn altijd twee mogelijkheden: of de wethouder wist er niets van. Hij mist in dat geval de kwaliteiten om zijn ambtenaren te sturen. Of hij wist er wel van en trad niet (op tijd) op. In beide gevallen moet een wethouder wegwezen.

De gemeenteraad is de plaatselijke Tweede Kamer. Ze controleert. Het college van Burgemeester en Wethouders vormt de plaatselijke regering. Ze bestuurt. In Den Haag is het doodgewoon dat een minister benoemd wordt die niet is gekozen in de Tweede Kamer, maar "van buiten" wordt aangetrokken. Wethouders mogen nu ook "van buiten" komen. Maar het gebeurt nog niet of nauwelijks. In Nijmegen zelfs helemaal niet. Het gevolg: gemeenteraadsleden van de collegepartijen PvdA, GroenLinks en SP durven niet hard van leer te trekken tegen hun eigen wethouder(s). Ze hebben het gevoel dat ze loyaal moeten zijn aan hun partijgenoten, wanneer er dingen misgaan op het stadhuis. Uiteindelijk keert die opstelling zich tegen de partijen zelf. Daarom is het beter om capabele wethouders "van buiten" te benoemen. Die kun je, als het misgaat, gemakkelijker wegsturen zonder dat dit de partij zelf schaadt. Partijen moeten vooral hun "politieke gezicht" laten zien in de gemeenteraad. Wethouders moeten in principe "van buiten" worden aangetrokken. Als je als politieke partij ook bekwame politici in huis hebt die een stad kunnen besturen, dan is dat mooi meegenomen. Anders moet je er niet aan beginnen. Dat is ook in het partijbelang.

 

Webmaster: Joris Teepe