[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Kort en Bondig

<
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Bona Baana:

Editie: juli 2013
---


Nijmeegse Troost

door Mike Donkers

Als melk de witte motor is, dan is koffie de zwarte motor. Mocht er morgen een wereldwijde koffiecrisis optreden, dan heeft dat rampzalige gevolgen voor onze economie. Naast ItaliŽ is Nederland het enige Europese land waar je een fatsoenlijk bakkie kunt krijgen, hoewel de commerciŽle eenheidsworst die Senseo heet hier momenteel schrikbarend de overhand neemt. Een zorgwekkende ontwikkeling. Gelukkig kun je in Nijmegen nog een ouderwets goede bak troost zonder Ďpadsí krijgen.

Weet je Wel in de Priemstraat is een begrip in Nijmegen. Behalve prima koffie is er ook gebak, soep en andere lichte gerechten te nuttigen. Het is er zelden rustig. Toch is er voldoende zitruimte, omdat je ook wat rustiger op de bovenverdieping kunt plaatsnemen. Aangezien je ook daar wordt bediend, kan het niet anders dan dat de serveersters een goede conditie hebben.

Een koffierecensie zou niet compleet zijn zonder een Italiaan. Merano op de Lange Hezelstraat is in de eerste plaats een restaurant en ijssalon. Je kunt er echter ook binnenlopen voor alleen een kop koffie. Geheel volgens verwachting is de koffie er uitstekend. Wat verder opvalt is de vriendelijke en persoonlijke bediening, waardoor de koffie alleen nog maar beter smaakt.

Een bakje bio, espresso of cappuccino bij koffiehuis Coffyn.
foto: Jan Lintsen

Sinds enkele jaren kent Nijmegen ook een heuse koffiebranderij. Koffiebranderij Coffyn vind je in de Commanderie van Sint Jan, boven Stadsbrouwerij De Hemel. Terwijl je uitkijkt op de Waal kun je kiezen uit vijf verschillende soorten koffie, die je ook verkeerd of als cappuccino of espresso kunt drinken. Als enige in dit rijtje koffiehuizen biedt Coffyn ook een biologisch bakkie aan. Onze favorieten zijn de donkergebrande soorten, de Brazil en EthiopiŽ. Voor de bediening heeft Coffyn mensen met een verstandelijke handicap in dienst, die menigeen nog een lesje in goede manieren kunnen leren. Voor wie geen genoeg kan krijgen van deze koffie, heeft Coffyn ook een winkel waar je hun zelfgemaakte producten kunt kopen.

De gure herfstdagen komen er weer aan. Als je in de stad bent en je wordt verrast door mist, regen of wind weet je voortaan waar je moet zijn voor een beetje Nijmeegse troost.

 

Webmaster: Joris Teepe