[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
Bambix lust er wel pap van
---
Bloedstollend echte fictie
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Mosquito
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Niets te koop, alles te geef Editie: juli 2013

---
Artikel:
Polderen over fietsen in de stad
Editie: maart 2007

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Zinloos gestraf

Editie: juli 2013
---


--==LEES==--
Bloedstollend echte fictie

door Arnout Drent


‘Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Leiden en al die andere steden in het westen van Nederland zullen verdwijnen als er nu niet wordt ingegrepen’ – Al Gore. Een Nederlandse journaliste komt erachter dat een Rotterdamse olieproducent betrokken is bij een complot om het Kyoto-verdrag te torpederen. Voor de argeloze kaftensneller een moment om toe te geven aan een groeiende nieuwsgierigheid.


‘Het Kyoto Complot’ is een zogeheten eco-thriller van de hand van pseudoniem Ruben van Dijk. Het dirct aanstekelijke van de achterflap is het woord ‘Nijmeegse’. Een Nijmeegse student bedrijfseconomie, Tim Peters, besluit zich in te zetten voor een heimelijk beveiligingsbedrijf in Rotterdam om de milieuterroristen in de keizerstad in kaart te brengen. Een internationaal olieschandaal dreigt namelijk uit te lekken, dat van dien aard is dat het president Bush zijn kop kan kosten.

Een groepje Nijmeegse milieuactivisten weet bij het oliebedrijf in Rotterdam te infiltreren. Bij een inbraak in een van de computers daar, komt zwaar belastend materiaal over het vermeende schandaal te voorschijn. Het groepje weet het materiaal anoniem bij een journaliste te bezorgen, maar deze doet er lange tijd niets mee, mede onder druk van een gemanipuleerde hoofdredacteur.

Het Kyoto Complot kent een prettige en vlot leesbare schrijfstijl, de locatie- en tijdsprongen zijn zorgvuldig gekozen: ze houden de vaart in het verhaal en dwingen bijna om verder te lezen. De auteur beschikt over de nodige ‘dossierkennis’, maar dat is niet minder dan noodzakelijk voor een dergelijk boek.


Ook is hij bepaald geen vreemde in het Nijmeegse. Hij (of zij) weet hoe de stad in elkaar steekt. Wat het boek voor Nijmegenaren boeiend maakt, zijn de beschrijvingen van de stad. De lezer waant zich al in café de Mug of in cultuurtempel LUX. De beschreven straten en ietwat studentikoze sfeer voelen vertrouwd aan.

Niet alleen het boek is geheimzinnig, ook de schrijver ervan. Want waarom kiezen voor een pseudoniem? Hebben we hier, voor de extra spanning, te maken met een mysterieuze klokkenluider? Na het lezen van het boek blijft de vraag branden uit welke hoek ‘Ruben’ komt. Hij laat zien veel te weten van de lokale en nationale milieubeweging, maar ook van de praktijken van de AIVD en de meer officieuze en obscure, particuliere ‘beveiligingsindustrie’.

Op de website www.ecothriller.nl staan de in het boek genoemde feiten onderbouwd en gestaafd met citaten van politici, uit beleidsstukken en krantenartikelen. Daardoor blijft als enige onbewezen ‘feit’ over de betrokkenheid van president Bush bij een groot olieschandaal. Van Dijk betitelt dat wél als fictie.

Het leuke en lastige tegelijkertijd is echter het dilemma: wat valt er te zeggen over de geloofwaardigheid van een fictief verhaal tegen de achtergrond van feitelijke gebeurtenissen en context? Niets meer of minder dan ‘het zou in het echt kúnnen gebeuren’.

Het Kyoto Complot – Ruben van Dijk
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers BV
Prijs: 19,95

 

Webmaster: Joris Teepe