[ vooraf ]
---
Nieuw Gelders college
---
Persvrijheid
---
[ recensies ]
---
Sappig Nijmegen
---
Oosterse sferen in Nijmegen
---
Rechttoe rechtaan bluesrock
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Buurtbewoners gaan brainstormen over nieuw kunstwerk Dobbelmanterrein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
‘Het Kraaienest’ viert dubbel feest
Editie: mei 2008

---
Artikel:
Al dertig jaar een stem

Editie: februari 2012

---
Artikel:
De macht van G8
Editie: mei 2007

---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---

--==Proef==--
Oosterse sferen in Nijmegen

door Mike Donkers

Toko’s zijn kleine winkeltjes met Oosterse en soms ook Afrikaanse of Surinaamse producten. Iedere stad in Nederland heeft er minstens een, en Nijmegen wel meer. We nemen er drie onder de loep.

foto: Frans Donkers


Aan de Steenbokstraat is Toko Rinus gevestigd. Deze toko blinkt vooral uit in de zeer smakelijke, zelfbereide kant-en-klaarmaaltijden. Een ander hoogtepunt is the man himself: Rinus. Met een beetje mazzel zit hij achter de kassa. Zijn duidelijke aanwezigheid kan niemand ontgaan, want voor iedere klant heeft hij wel een vriendelijk woord. Deze man houdt van zijn werk. Service with a smile, maar dan echt.


Rinus' service with a smile.
foto: Frans Donkers
In het centrum bevinden zich twee toko’s waartussen het moeilijk kiezen is: Toko Weuro aan de Augustijnenstraat en Toko Palee op de hoek Doddendaal/Titus Brandsmastraat. Altijd al op zoek geweest naar de zoete variant van Kikoman sojasaus, dat lekkere gemberbier of die typische 5-spice kruiden? De kans is erg groot dat je bij Toko Weuro slaagt in je zoektocht. Bovendien zijn de prijzen erg gunstig. Loop voor dat potje haarwax voor de verandering eens naar de Augustijnenstraat. Het scheelt euro’s en algauw neem je nog iets lekkers voor in de keuken mee. Ook hier service with a smile.Toko Palee, net achter Plein 1944 richting Kronenburgerpark, wordt gerund door een echtpaar. De sortering wijkt weliswaar niet wezenlijk af van die van anderen, maar het verschil zit hem in de details. Zo verkopen ze hier reishi-paddenstoelen om thee van te trekken. Reishi is een medicinale paddenstoel die helpt tegen zo’n beetje alles. De prachtig ogende paddenstoel wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunst en heet daar lingzhi.


foto: Frans Donkers


Verder zijn hier smakelijke en gezonde kruiden en groenten te koop zoals verse laos, geelwortel en bitter melon, die net als reishi zeer levervriendelijk zijn. Voor wie zijn lichaam wil zuiveren en de afweer wil verhogen, is deze toko dus ook medicinaal verantwoord. Behalve de producten kost een glimlach ook hier niets te veel en de boodschappen worden keurig ingepakt. Amerikaanse ‘voedsel’ketens kunnen nog een puntje zuigen aan een dergelijke bediening.

 

Webmaster: Joris Teepe