[ vooraf ]
---
Tegenstrijdige adviezen
---
Grootste Nijmegenaar
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Poëzie|
Naïef monster

---
|Uitgaan|
Nijmeegs bier in De Hemel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nieuw De maanlanding
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Braams blik
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---

Intrigant

In de jaren zeventig heerste er een schrikbewind in Cambodja. De verlichte rode maoïst Pol Pot vond dat in de grote steden veel improductieve mensen woonden. De intelligentsia bijvoorbeeld. Daarom werden miljoenen mensen gedwongen om terug te keren naar het platteland, om daar op het land te gaan werken. Dat was nuttige arbeid.

Daar moest ik even aan denken toen het Nijmeegse rode stadsbestuur met het idee kwam om de cultuur in Nijmegen te gaan spreiden. Sloop cultuurtempel De Lindenberg, en spreid alles over de wijken. Dat is voor iedereen beter, aldus cultuurwethouder Ton Hirdes en zijn kompanen. Ik moet toegeven: er zijn wel twee verschillen met het Pol Pot-regime. Eén positieve natuurlijk: tot nu toe zijn er nog geen doden gevallen als gevolg van deze waanideeën. Maar ook een negatief verschil. Waar de (verwerpelijke) ideeën van Pol Pot tenminste nog gebaseerd waren op een socia-listische ideologie, hebben de plannen van ons Nijmeegs college een kapitalistische achtergrond. Er moet veel geld ver-diend worden met de bouw van dure appartementen op De Lindenberg.

Op de redactieburelen van De Gelderlander was zelfs steun voor dit idiote plan. Chef stads-redactie Jaap van Essen toonde zich cultuurbarbaar, door in een column te schrijven dat De Lindenberg wel dicht kon. Omdat er bijna alleen veelver-dieners uit Nijmegen-Oost en de Hazenkamp zouden komen. Op zich is dat waar. Maar dat is dan vooral het gevolg van het feit dat De Lindenberg zo asociaal duur is geworden. Ook Intrigant heeft zijn schildercursus er daarom inmiddels beëindigd.

Overigens leidde het betoog van Van Essen tot een reeks boze brieven aan De Gelderlander. Zelfs van het voormalig hoofd van de afdeling kunst en cultuur van de gemeente Nijmegen Jaap Kassies. Die tevens schoonvader is van Jaap van Essen. Cultuurspreiding is op zich goed, maar je kunt ook door-slaan. Een centrale cultuurvestiging is en blijft nodig, omdat niet alle cultuur in de wijken kan plaatsvinden. De gemeenteraad stemde de plannen daarom terecht weg. Vreemd genoeg komt er nu echter opnieuw een onderzoek naar een aantal alternatieven. Terwijl de echte oplossing al voorhanden is: plaats het Steigertheater in de leegstaande bibliotheek. En die appartementen: die kunnen ook nog boven op de bestaande Lindenberg komen.

 

Webmaster: Joris Teepe