[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
De wereld ontmoet Boeijen
---
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse
---
[ verder ]
---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ Braams blik ]
---
Henk Braam kijkt naar Nijmegen
---
[ cartoon ]
---
Introductie 'tassenbol' bij supermarkten
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


--==STAP==--
Een ‘vrolijke’ tocht door ’t Nimweegse

door Arnout Drent


Sinds zaterdag 10 mei is in homovriendelijk Nijmegen de tweede versie van de ‘gay citymap’ te verkrijgen. Initiatiefnemers zijn de Nijmeegse ondernemers Marije Derks en Mariëlle Lamberts. De vormgeving is van Van Domburg Ontwerp uit Nijmegen. Deze stadsplattegrond is onder meer verkrijgbaar in de Nijmeegse homohoreca, boekhandel de Feeks en Villa Lila.

In 2005 kregen reizigers op NS-station Nijmegen in het kader van de Roze Zaterdag al een homovriendelijke stadsplattegrond uitgereikt. De reacties waren toen dermate positief dat de organisatie van de roze meimaand dit initiatief meenam in de voorbereiding. De ‘nieuwe’ stadsplattegrond moet de dolende holebi’s als doelgroep wegwijs maken in sociaal en cultureel Nijmegen.

Een aankondigend persbericht maakte er melding van dat zo’n 28 organisaties en 12 bedrijven met een holebi-vriendelijke instelling hun naam aan de citymap hadden verbonden. Uit het overzicht is nog wel een aantal van 22 organisaties te halen, maar wat bedrijven betreft stokt de teller bij een handvol. Opmerkelijk is dat deze niet tenminste vermeld staan.

De gay citymap is niet meer dan een eenvoudig doch helder kaartje van vooral het centrum. Daarin verwijzen cijfers naar de meewerkende organisaties en ondernemers die op de plattegrond staan aangegeven. Op de achterkant prijken hun advertenties en is een overzichtje geplaatst met websites en e-mailadressen van holebi-organisaties. Natrekken op internet levert een vrij grote variatie op: ouderen, jongeren, sport, theater, ontspanning al of niet in het water, praatgroepen en koorzang. Jammer is wel dat www.gaysportnijmegen.nl de melding ‘service unavailable’ geeft en www.devrijelopers.nl een niet-bestaande link oplevert.

Vernieuwend of verrassend is dit handige overzicht dus niet. De gemiddelde Nijmegenaar weet al jaren van de holebi-tolerantie van cafés als Mets, de tweemaandelijkse KissKiss-Club in Doornroosje, boekhandel De Feeks en sociaal-cultureel centrum Villa Lila. Grote afwezige lijkt discotheek De Mythe, toch een lokaal begrip. Deze is echter per januari veranderd van eigenaar die er de nog onbekende naam ‘de Lounge’ aan gaf. Opvallend is ook de meerderheid van ondernemers zonder nadrukkelijke holebi-doelgroep. Wel een goede zaak dat zij hun naam verbinden aan deze citymap.


Wellicht is het een goed idee om de plattegrond behalve onder reizigers ook te distribueren onder de nieuwkomers in de stad. Niet alleen een volgende lichting eerstejaars kan hiermee zijn of haar voordeel doen. Ook onder allochtonen en immigranten kan een beetje kennis van de Nijmeegse gayscene geen kwaad. Zo krijg je en passant meer tolerantie onder de pasingeburgerde stadsgenoten.

‘Nijmegen gay citymap’ is gratis verkrijgbaar

Ontwerp: Van Domburg Ontwerp, Nijmegen

 

Webmaster: Joris Teepe