vooraf
---
Ondeugelijke pleinpeiling
---
Elf pilsjes per dag
---
Zondagkrant ontslaat eindredacteur
---
recensies
---
Groen Gouden Gids maakt Nijmegenaren wegwijs
---
Soundtrack van een zomers feestje
---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
„Ik kan het filmen niet laten"
Editie: december 2007

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Goudeerlijke NEC-fan steelt radioshow
Editie: december 2005

---

Intrigant

Na veel problemen overwonnen te hebben, is de drugsopvang voor verslaafden aan de Van Schevichavenstraat dan toch in gebruik genomen. De laatste hindernis betrof de slaapvertrekken. Op het allerlaatste moment constateerde de brandweer dat deze niet brandveilig waren. Dus een paar weken lang konden de daklozen overdag wel in de oude school verblijven, maar moesten ze voor hun nachtrust uitwijken naar elders.

Ondertussen krijgen nicotineverslaafden het steeds moeilijker. De plekjes waar ze vrijelijk hun peuk kunnen opsteken zijn per 1 januari 2004 aanzienlijk ingekrompen. Je ziet ze weleens staan die stakkers, bibberend bij een rookpaal op het station. Toch hebben die rokers het nog heel goed. Stel je voor dat sigaretten even duur waren als heroïne. Dan moesten rokers ook gaan inbreken en jatten om aan hun gerief te komen.

Hetzelfde geldt trouwens voor de drank. Alcoholisten krijgen het in deze tijd juist weer veel gemakkelijker. Er is een café ergens in de stad waar je je tegen betaling van een vast bedrag straallazarus mag zuipen. En de drank in de supermarkt wordt door de prijzenoorlog ook steeds goedkoper.

Wat zou onze stad trouwens zijn zonder alcoholisten? We mogen ze heel dankbaar zijn, want onze hele horeca drijft op deze junks. Inclusief Sjoerd Kooistra. Deze beheert een groot aantal bars in onder andere Nijmegen. Hij wordt nu door oud- medewerkers en oud- collega's beschuldigd van criminele praktijken zoals afpersing en faillissementsfraude. Ton Lenting, die vroeger op het Koningsplein De Stoof beheerde - nu Kooistra's Sjors en Sjimmie geheten - wil hem gaan aanpakken.

Afijn, genoeg gezeurd. Het voorjaar is aangebroken en de terrassen stromen weer vol. De Vierdaagse komt alweer in zicht. De wandeltochtorganisatie heeft vanwege de massale belangstelling al het bordje 'uitverkocht' moeten ophangen. En ook de Vierdaagse-feesten barsten uit hun voegen. De Waalkade dreigt te verzakken en kan de grote massa feestenden niet meer aan. Andere pretlocaties zoals Plein '44 zijn binnenkort wegens verbouwing gesloten. Er wordt al aan gedacht om het Kronenburger- en Goffertpark te gebruiken.

Intrigant heeft een andere oplossing. Spaar het groen. Nu de fietsbrug over de Waal er eenmaal hangt, kun je ook wandelen over die brug. Maak een tweede, stevige Waalkade aan de Lentse kant. Op die kade kun je dan eveneens zomerfeesten houden.

Lang leve de drank. De drank houdt onze economie overeind. Als er straks ook nog commerciële ziekenhuizen komen, betekenen leveroperaties als gevolg van overmatig alcoholgebruik een extra toename van het bruto nationaal product. Intrigant, die zelf geen alcohol drinkt, constateert dit in alle nuchterheid. Bij nader inzien ben ik door mijn geheelonthouding een gevaar voor de economie. Het drinken van alcohol moet verplicht gesteld worden.

 

Webmaster: Joris Teepe