[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
|Hap|
Belg schept het beste ijs van Nijmegen

---
|Lees|
Pluizenbollen langs de dijk

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Ter Horst niet 1 april, maar 1 januari al weg
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Column


Intrigant


Hoe dom is de gemiddelde stemgerechtigde Nijmeegse burger? Heel erg dom, volgens alle politieke partijen die in de Nijmeegse raad zitten. Met uitzondering van D66. Want Nijmegenaren zouden niet in staat zijn om een verantwoorde keus te maken tussen twee burgemeesterskandidaten. Op 1 januari 2007 vertrekt Guusje ter Horst, en D66 stelt een referendum voor over haar opvolging. Waarbij niet zomaar iedereen gekozen kan worden door ons. Stel je voor dat wij als burgers eens echt iets te vertellen krijgen. Nee, de gemeenteraad selecteert, als het aan D66 ligt, twee kandidaten uit die hij allebei goed genoeg acht. De democraten kiezen dus al voor een behoorlijk ‘uitgekleed’ referendum.

Maar dan nog durft de politiek in Nijmegen de keus niet aan haar burgers over te laten. Die dommigheid van de gemiddelde Nijmeegse burger moet trouwens wel van heel recente datum zijn. Want tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart werden wij burgers nog wel in staat geacht om te kiezen voor of tegen een donjon op het Valkhof. Intrigant is trouwens heel benieuwd of er met de duidelijke mening van ons Nijmegenaren voor de donjon ook werkelijk iets gaat gebeuren. Je hoort er weinig meer over.

Het ‘progressieve’ Nijmegen wordt in deze kwestie links ingehaald door de gemeente Utrecht. Daar voert de PvdA zelfs een hartstochtelijke campagne voor een burgemeestersreferendum volgens het voorstel van D66. Duco Bodewes toont in ieder geval opnieuw aan dat hij een aanwinst is voor de Nijmeegse politiek. Je zou haast op die partij van hem gaan stemmen. Dat had intrigant ook zeker overwogen, als zijn partijgenoten in Den Haag er niet zo’n zooitje van hadden gemaakt.

 

Webmaster: Joris Teepe