vooraf
---
Rechtomteweten.nl
[Reactie][1]

---
Rechtomteweten.nl
[Reactie][2]

---
De Montage
---
recensies
---
De taal der liefde
---
X-DJcafé:
pretentieus loungen aan de Waal

---
verder
---
Intrigant
---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Mark Schilders
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Intrigant

Zo’n tien jaar geleden was er veel te doen over het open gebied achter de monumentale witte boerderij in Brakkenstein. Dit fraaie landschappelijke gebied dat zeer mooie vergezichten biedt, moest behouden blijven. Daarover waren rechts en links, groen en niet-groen, het in de Nijmeegse politiek met elkaar eens.

Onder die voorwaarden bleef het gebied dan ook in beheer bij de eigenaren, de erven Terwindt. Zij hadden met het gebied financieel zeer lucratieve plannen (het bouwen van een groot aantal villa’s). Die werden getorpedeerd. Er kwam uiteindelijk wel woningbouw, maar dan op een zeer beperkte schaal, tegen de bestaande bebouwing van Brakkenstein aan.

De politici van tegenwoordig hebben een kort geheugen. Wethouder Paul Depla (PvdA) wil het gebied nu terugkopen van de erven Terwindt en er zelfs een heus sportdorp vestigen. De meerderheid van de raad lijkt hem te volgen. Voetbalvereniging Orion moet nieuwe speelruimte hebben want op de Kwakkenberg, waar de club nu zit, is ze uit haar jasje gegroeid. Orion kent een sterke toename van jeugdleden. En de atletiekbaan voldoet volgens Depla niet meer; die moet van zesbaans ineens achtbaans worden.

Depla en de gemeenteraad als ze hem volgen, breken de keiharde toezeggingen die in het verleden zijn gemaakt om de natuur hier te sparen en het gebied open te houden. De politiek toont zich opnieuw onbetrouwbaar.

De noodzaak van de vestiging van het sportdorp is ook absoluut niet aangetoond. Waarom zou een atletiekbaan van zes banen niet meer voldoen? Vorige maand werden er nog internationale atletiekwedstrijden op gehouden. De baan voldoet aan alle wedstrijdnormen. Iets wat je niet kan zeggen van die ijsbaan bij de Brabantse Poort met een baanlengte van 333 in plaats van 400 meter. Er is geen enkele reden te bedenken waarom nu ineens een nieuwe baan met achtrondjes nodig is.

En die voetbalvelden van Orion? Die hadden allang op het Limosterrein kunnen liggen. Toen de militairen daar vertrokken lieten ze een paar schitterende voetbalvelden achter. Het voordeel van die locatie is ook dat al die jeugdleden van Orion de drukke Groesbeekseweg niet hoeven over te steken.

Waarom wil Depla zijn sportdorp zo graag? Om op de Kwakkenberg dure villa’s te kunnen bouwen, die weer veel geld opleveren voor het Nijmeegse kasboek.

Ondertussen neemt het aantal goedkope woningen schrikbarend af. Hoezo links gemeentebestuur?

 

Webmaster: Joris Teepe