vooraf
---
Ausweis bitte
---
Monumentenzorgen
---
Mag ik van de Stadskrant...
---
De Montage
---
recensies
---
Looise in Stills
---
Niks te zien in muZIEum
1 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
Lokaal verhaal
[De Hypotheek]

---
cartoon
---
Keizer Karelplein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het Stadskrantstatendebat Editie: februari 2011

---
Artikel:
Onbederf'lijk Versus voetbal
Editie: november 2004

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

Intrigant

Een dikke eeuw geleden bestonden er in ons land heel veel private bus- en spoormaatschappijen. Dat bleek niet te werken: de reizigers moesten om van Amsterdam in Groningen te komen tien verschillende kaartjes kopen. En het overstappen was ook slecht geregeld. Langzamerhand ontstond het idee om het openbaar vervoer tot nutsvoorziening te maken. Zo kwam er één nationale spoorwegmaatschappij: de NS. En het busvervoer werd in veel gemeenten een overheidstaak. In Nijmegen had je de Centrale Vervoersdienst (CVD).

Maar toen werden, enkele tientallen jaren geleden, de termen marktwerking en privatisering herontdekt. Dat zijn de toverwoorden van het neoliberalisme. De overheid moet taken afstoten, en maatschappelijke instanties moeten die taken overnemen. Maar die instanties moeten dan wel met elkaar gaan concurreren. En als taken overgenomen kunnen worden door het bedrijfsleven, is dat natuurlijk ook prima. Nou, de ellende van deze door de laatste kabinetten (inclusief Paars, met de PvdA erbij) beleden vorm van fundamentalisme wordt steeds duidelijker. Denk maar aan de kabel, de volkshuisvesting in ons land, en de achteruithollende gezondheidszorg.

Ik wil het hier nu hebben over de gevolgen van het neoliberalisme voor het openbaar vervoer, en wel het busvervoer in de regio Nijmegen. We gaan ‘terug naar af’. Gemeentelijke overheden zetten hun busmaatschappij in de etalage. De busdienst van Nijmegen en omstreken is al geruime tijd geleden op wat ‘grotere afstand’ van de overheid gezet, zoals dat heet. De voormalige CVD heet nu Novio. Een zelfstandig bedrijf met Nijmegen als grootaandeelhouder. Dat Novio heeft bovendien ook al aandelen gekocht in een ander busbedrijf (Streekvervoer Nederland).

Wat is de volgende stap, die er nu aan zit te komen: verkoop van Novio! Als er één partij zich altijd met haar principes en partijprogramma’s verzette tegen de marktwerking en privatisering (de “uitverkoop van de overheid”), dan is dat de Socialistische Partij (SP). Maar in dit geval dreigt dat wat anders uit te pakken. Binnen de SP wordt serieus gediscussieerd om akkoord te gaan met verkoop van Novio! Het zou opgedrongen worden door het rijk. Maar die stelling is niet juist. Diezelfde SP heeft het Europees Parlement laten uitspreken dat gemeentelijke busmaatschappijen helemaal niet verkocht hoeven te worden. Maar dan moeten ze wel echt onderdeel uitmaken van de gemeente, zoals dat vroeger bij de CVD het geval was. De SP kan zich beter inzetten voor het overtuigen van de gemeenteraad van dit standpunt, dan burgemeester in oorlogstijd te spelen en haar idealen te grabbel te gooien.

 

Webmaster: Joris Teepe