vooraf
---
Stigmatiserende burgemeester
---
Airport Nijmegen
---
De Montage
---
recensies
---
Muziek die het hart raakt
---
Nostalgie en plezier op 80 ’s Verantwoord
---
Al het andere is wachten
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Grootste Nijmegenaar
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Intrigant

Op het moment dat ik deze regels aan het tikken ben, staat op de voorpagina van de Nijmeegse editie van De Gelderlander een foto van het Quack-monument, gehuld in een “condoom”. Voor het Kolpinghuis staat dit monument stijf omhoog te staan. Inderdaad, de gelijkenis met het mannelijk geslachtsdeel is treffend. Om de strijd tegen aids kracht bij te zetten, is deze ludieke actie gevoerd. Dat duurde niet lang, want de een of andere droogstoppel op het gemeentehuis kwam erachter dat hier geen vergunning voor was.

We gaan even in dezelfde sfeer door. “Wie heeft de grootste” is een populair spelletje bij de Nijmeegse politici. Opeens vindt men, van rechts tot links, dat er veel meer hoogbouw moet komen in onze stad. Degenen die zich er het drukst over maken zijn bijna allemaal mannen. Toeval? Ik denk het niet.

Uit een peiling van ons regionale dagblad bleek dat de gemiddelde Nijmegenaar helemaal niet zit te springen om die hoogbouw. “Nijmegen zo plat als Lunteren. Prima toch?” was een van de reacties. Men vreest voor het verdwijnen van het groene karakter van onze stad. En velen vinden dat in ieder geval de Sint- Stevenstoren de grootste toren aan de Waal moet blijven.

Een beetje politicus zou niet zomaar zoiets moeten gaan roepen, maar zich eerst eens moeten afvragen waaraan de grootste behoefte is. Dat is niet aan dure yuppenflats, maar aan goedkope huurwoningen. GroenLinks vindt ondertussen, terwijl het aanbod van die betaalbare huurwoningen al zo krap is, dat huurders niet te veel praatjes moeten hebben. Drie keer een aangeboden woning weigeren, dan maar weer achteraan in de wachtrij, zo vindt men. Terwijl kopers een aangeboden woning zo vaak kunnen weigeren als ze maar willen.

Wat is er nog verder in het nieuws geweest de laatste tijd? Burgemeester Guusje ter Horst was te laat aan de Waalkade om Sint Nicolaas nog te kunnen begroeten. Ach, daar zullen die duizenden kindertjes niet echt overstuur van geraakt zijn.

En verder hobbelt de Nijmeegse politiek zonder al te veel opwinding het nieuwe jaar in. Niet dat het beleid van dit college nu zo overtuigend is, maar het CDA-VVD- alternatief stelt op het moment helemaal niets voor.

Nog ruim een jaartje tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Benieuwd of Hans van Hooft sr dan een poging gaat doen om Sinterklaas te imiteren, door te proberen om de oudste wethouder ooit van Nijmegen te gaan worden.

 

Webmaster: Joris Teepe