[ vooraf ]
---
Exit Airport Niederrhein
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Museum|
Vrijende bijen en verliefde konijnen

---
|Uitgaan|
Diogenes laat het hoofd niet hangen

2 reacties
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Het Mark Retera Ensemble
1 reacties
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---
Artikel:
Goudeerlijke NEC-fan steelt radioshow
Editie: december 2005

---
Artikel:
Behoefte aan het oorspronkelijke
verdwijnt nooit
Editie: juli 2013

---

Nijmeegse Zaken

Plat amusement moet verdwijnen. Staatssecretaris Medy van der Laan van D66 wil alleen nog maar cultureel en educatief verantwoorde programma’s. Plat amusement is voor de commerciëlen. De Nijmeegse Stadskrant is weliswaar niet een door de overheid gesteund medium maar aangezien wij altijd wars zijn geweest van commercialiteit, zien wij ons nu genoodzaakt al het platte amusement uit ons blad te weren. Vanaf nu zult u bij ons niets meer lezen wat uw geestelijke vermogens kan plezieren.

Het dancefestival Emporium is een van de eerste slachtoffers van het cultuurbeleid van Medy. Het festival op het strand van de Waal dreigde de natuureducatieve functie van het Waalstrand in de war te schoppen. Vogels met oordoppen in en amfibieën op de vlucht. Het is uitgebleven. Het festival is nu verbannen naar de Berendonck, even buiten onze stadsgrenzen. Ook jongleren is kennelijk platvloers. Het jongleerfestival wijkt uit naar Groesbeek. Officieel omdat de gemeente Nijmegen de vergunning niet op tijd gaf. Maar wij weten beter. Medy voert haar strijd tegen alles wat platvloers is ook op lager niveau.

Nijmegen gaat deel uitmaken van het Werelderfgoed van de Unesco. Als onderdeel van de historische grens van het Romeinse Rijk komen wij op de wereldberoemde lijst te staan met culturele erfgoederen, net als elk derderangs gehucht in Tsjechië. Met de Disney-donjon als topattractie waar geheid drommen toeristen op afkomen. Om de toren wat historisch verantwoord te maken, stellen wij voor een paar Noormannen over te halen de toren te plunderen en te brandschatten.

Nijmegenaren zijn het zuunigst in de regio wat betreft doneren. Geen cent te veel, hoor. Gemiddeld 2,34 euro per huishouden, daarvan kun je als collectant niet leven. Nee, dan de Millingenaren, stroomopwaarts. Zij geven meer dan 8 euro per huishouden. Voor de niet-commerciële Nijmeegse Stadskrant, die gulle giften hard kan gebruiken, is het een overweging te verhuizen naar dat royale dorp aan de Rijn.

Laten we wel wezen, de gemeente Nijmegen vindt het plan van kunstenaar Jac. Splinter om gras te leggen op Plein ’44 blijkbaar wel erg plat amusement. Terwijl Stichting Park ’44 drukdoende is tachtigduizend euro in te zamelen, kreeg Splinter bericht dat de beslissende vergadering een week werd vervroegd naar 19 april om half tien ’s ochtends. Het geld moet er dus ook een week eerder zijn. Voor Park ’44 geldt nu een definitief nu of nooit. Inmiddels loopt de aandelenverkoop storm, maar willen we ons drie jaar amuseren met een groen Plein ’44 dan moet dat geld er voor die datum zijn.

In de vorige Nijmeegse Zaken kwam het al ter sprake en nu lijkt het er dan toch echt van te komen: de Nijmegen2000-circumcisie. Maar liefst twee organisaties sprongen in op ons flitsende idee van Nijmeegse lichaamskunst. Nu al verkrijgbaar in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en binnenkort ook in een lokale slagerij van Het Besnijdenis Centrum Nederland. We verwachten dat er binnenkort rijen auto- en allochtone mannen en vrouwen klaar staan om het een en ander weg te laten halen vanuit semi-religieuze of andere motieven. Het tonen van de geheel of gedeeltelijk uitgedroogde eikel of verwijderde clitoris wordt de rage van het komende jaar: “En, hè jij je helemoal een hak latuh settuh?” Da’s nog eens topamusement!

Tranen met tuiten moesten we inhouden tijdens het prachtige stukje theater waar minister Rita Verdonk ons onlangs op trakteerde in de Tweede Kamer. Zonder meer een prestatie die te vergelijken is met het betere OWNM- en GTST-acteerwerk en puur drama van de onderste plank. Ze vindt dat we medelijden moeten hebben met haar, al die hardwerkende IND-ers, en de hardmeppende marechaussees. En dan zijn er ook nog organisaties die het brutale lef hebben hun eigen niet door overheidssubsidie verkregen geld te steken in anti-Verdonkbeleidfilm- pjes. Een schande is het volgens haar dat er sowieso door de overheid gesponsorde clubs zijn die zich zomaar durven te keren tegen dit kabinet. Als een tot in het diepst van haar kinderzieltje getergde Georgina Verbaan hief Rita de ogen ten hemel over zoveel onrecht dat haar en haar mede-deporteerders wordt aangedaan. Een absoluut ontroerende voorstelling die ons zo van ons stuk bracht dat we de dag erop wilden uithuilen bij een aantal uitgeprocedeerde medelanders. Helaas bleken sommigen al te zijn gedeporteerd of ondergedoken.

Hoe zit het met het amusement in Nijmegen? Een semi-middeleeuwse stalen toren is blijkbaar hoogwaardig vermaak, maar de Valkhof Affaire is te plebs en moet, als het even kan letterlijk, het veld ruimen. Waar zit hem dat dan in? Vermoedelijk omdat het eerste hoogstaande educatie en beschaving pretendeert, je kan er namelijk in klimmen, en bij het laatste mensen louter zuipen en brallen bij vage alternatieve non-top-40 muziek. Gedurende het feestelijke Nijmegen 2000-jaar is het niet te hopen dat Medy een bezoek aan de stad brengt. Wee haar gebeente als de gemeente haar historisch, cultureel en educatief verantwoorde status niet uitdraagt. Alles wat riekt naar plat amusement moet de gemeente uitbesteden aan poenerige geldwolven die volksvermaak tot winstgevende business omzetten. Benieuwd hoe dit er dan uit komt te zien: Perry Sport steunt het spitsroedenlopen, het dwergwerpen wordt gesponsord door de Schoenenreus en de bierpulsjoelers mogen alleen Amstel zweten.

Get the picture?

 

Webmaster: Joris Teepe