vooraf
---
De Nijmeegse Stadskrant zoekt redacteuren en medewerkers
2 reacties
---
Geachte redactie,
Reactie[3]
Rechtomteweten.nl

1 reacties
---
De Montage: E=mc2
---
recensies
---
Bekend Nederland beuzelt
1 reacties
---
De Billabong:
drink dinner and dance

4 reacties
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Warm
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Eddie en Alex van Halen
en hun Nijmeegse wortels <
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---
Artikel:
Goudeerlijke NEC-fan steelt radioshow
Editie: december 2005

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---

De Billabong: drink, dinner and dance

door Eva Kokhuis

Onlangs vierde deze Australische danskroeg annex restaurant het vijfjarig jubileum. Toen de Billabong in 1999 de deuren opende, was dat volgens velen precies op het goede moment. Kort daarvoor was danscafé de Swing ter ziele gegaan - moge zij rusten in vrede . De tranen konden snel worden gedroogd nu om de hoek, in de Van Welderenstraat, deze nieuwe danskroeg opende. Daar blijkt in Nijmegen een grote behoefte aan te zijn want de Billabong loopt goed.

Aan het begin van de avond is het een sfeervol restaurant, waar onder andere kangoeroe en struisvogel geserveerd worden. Gerechten waar elk zichzelf respecterend Australisch restaurant uiteraard niet aan ontkomt. Voor de vegetariërs zijn er andere speciale gerechten om lekker te eten, zoals bijvoorbeeld gevulde paprika. Aan de muur hangen imposante attributen zoals een enorme zwaardvis, foto's van dansende aboriginals en tal van hebbedingetjes die nog van pas kunnen komen bij een reisje naar The Land Down Under.

Rond elven opent het danszaaltje zijn deuren en is het flink swingen geblazen. Hoewel de enorme haai boven de deur in het dansgedeelte een gevaarlijke indruk maakt, blijkt deze een aangename kant te hebben: naast een vrouwenbeen komt er een verfrissende luchtstroom uit z'n bek. Erg prettig, omdat het vooral in de zomer tropisch warm kan zijn in het dansgedeelte.

Tussen half twaalf en half één moet je niet denken dat je de drankjes goedkoop krijgt doordat je indruk hebt gemaakt op het leuke barpersoneel. Het is dan gewoon Happy Hour. Dat het dansen pas redelijk laat op gang komt, mag de pret niet drukken: geniet vooral van de ruimte zolang die er nog is. Gezellig druk wordt het zo rond één uur, half twee. Denk je de opdringerige enge mannetjes die soms aan de kant staan te lonken weg, dan is er een leuk en gevarieerd publiek. De muziek is minstens zo gevarieerd: van vrolijke seventies tot populaire top 40, rock en een verdwaalde Nirvana-hit. Schroom niet de deejay te verleiden jouw favoriete dansnummer te draaien. Als je pech hebt, heeft hij die "niet bij zich". Een bekende diskjockeysmoes, maar goed, sommige nummers zijn inderdaad een risico. Met een flinke portie enthousiasme en een lieve glimlach kun je - zeker als vrouw - ver komen. Een aantal nummers lijkt wekelijks terug te komen. Bij navraag was het antwoord dat iedere danskroeg een formule nodig heeft. Bevallen deze nummers je niet, dan kan dit wel een wekelijks terugkerende bron van irritatie worden.

Wie geen danstype is, kan altijd nog lekker barhangen in het restaurantgedeelte waar een kroegsfeer hangt. Daarnaast treden er soms bands op en zijn er theatersportwedstrijden. Liefhebbers kunnen salsalessen volgen in de Billabong, en zelfs in de behoefte aan didgeridoos en aboriginalkunstwerken kan worden voorzien. Wie heeft het nog nodig om met een zware rugzak door Australië te gaan sjouwen?

 

Webmaster: Joris Teepe