[ vooraf ]
---
Verborgen schatten van Nijmegen
---
Nijmeegse Troost

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Introductie in het kort
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
Bekend Nederland beuzelt
Editie: september 2004

---
Artikel:
Nijmeegse street art in beeld Editie: juli 2013

---

Verborgen schatten van Nijmegen

door Mike Donkers

Met alle media-aandacht voor autochtone jongeren die maar niet willen deugen, wordt voorbijgegaan aan het succesverhaal van de Turkse en Koerdische buurtwinkels die de plaats hebben ingenomen van de oer-Hollandse groenteboer. Denk aan prima service, goede en goedkope groentes en Turkse broden die ruiken en smaken naar zonnige buitenlandse vakanties. Alle reden voor de Stadskrant om drie van deze winkels te beoordelen op één van hun on-Nederlandse specialiteiten: olijven.

In Bottendaal vind je schuin tegenover de COOP-supermarkt de Özer Can Bazar. Deze buurtwinkel in de Burghardt van den Berghstraat wordt ook buiten Bottendaal geroemd vanwege zijn uitstekende olijven. De knoflookolijven en de sambalolijven zijn inderdaad prima allround olijven waarmee je op menig feestje de blits kunt maken.

In Nijmegen zijn we echter verwend als het om olijven gaat. Ga maar eens olijven halen bij Lale 3, halverwege de Daalseweg. De olijven zijn er misschien iets minder stevig, maar de knoflookolijven zijn lekkerder gekruid en hun absolute specialiteit is hete olijven. Een aanrader.

Eigenaar Alex in zijn Mediterraanse Hoek
foto: Jan Lintsen

Tegenover de voormalige bioscoop Centrum in het hoekpand in de Houtstraat waar vroeger Toon’s Groente & Fruit zat, zit nu De Mediterraanse Hoek. Het gezicht van de zaak is eigenaar Alex, die sinds 1 oktober 2004 met zijn gezin de winkel runt. Zoals de naam al zegt, gooit Alex het op de mediterrane toer. Niet zo gek als je bedenkt dat hij van Grieks-Turkse afkomst is en met en voor Italianen heeft gewerkt. Het geheim van zijn succes is zijn pesto, waarvoor klanten hem inmiddels ook buiten Nijmegen weten te vinden. Deze pesto verwerkt hij in zijn stevige Griekse olijven, waardoor je terug blijft komen en al snel als een oude bekende door Alex wordt begroet.

Het beoordelen van olijven in dit soort buurtwinkels kun je bijna niet los zien van andere uitstekende producten die er te krijgen zijn. In dat opzicht zijn er geen winnaars en verliezers. Özer Can Bazar heeft bijvoorbeeld de beste groente en als enige ook biologische groente. Lale 3 maakt een uitstekende kizir (Turkse couscous) en heeft de lekkerste schapen- en geitenfeta. En de eerder genoemde pesto van De Mediterraanse Hoek is ongeëvenaard, maar ook hun tapas en houmous zijn niet mis. Nijmegen mag trots zijn op deze verborgen schatten!

 

Webmaster: Joris Teepe