vooraf
---
Splinter verdeelt Plein 1944
---
Een brug te veel
---
Terreinwagens verbod
---
De Montage
---
recensies
---
Batavi,Batavieren en Bataven
---
De Compagnie: heet, maar gezellig
---
Onbederf'lijk Versus voetbal
---
verder
---
Column
[Intrigant]

---
Nijmeegse Zaken
---
cartoon
---
Chipknip
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Nijmegen woongroepstad van Nederland
Editie: juni 2004

---
Artikel:
Bambix lust er wel pap van
Editie: 2008

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---

De Compagnie: heet, maar gezellig

door Eva Kokhuis

De sfeer van de Compagnie, halverwege de Molenstraat, is een beetje die van een bruin studentencafé. Er hangt een gezellig ontspannen sfeertje en bezoekers kunnen een spelletje spelen of een krantje lezen. De gasten zijn met name studenten, hoewel er ’s middags vaak winkelend publiek te vinden is op zoek naar een natje en een droogje. Je kunt namelijk ook lekker lunchen in de Compagnie. Rond etenstijd is het een gezellig eetcafé met een lekkere, niet dure kaart.

Op donderdag- en zaterdagavond rond elven verplaatst het cafépubliek zich en masse naar achteren. De tafels en stoelen gaan aan de kant en een heuse dj installeert zich. De liefhebber kan, nadat hij zich door de massa heeft gewurmd, op de ontstane dansvloer een dansje wagen. Die is echter niet groot en in de enorme drukte kan de uitbundige dansliefhebber zijn ei moeilijk kwijt. Wie zich echt wil uitleven op de dansvloer, moet opletten niet van de hitte te bezwijken. Een blik omhoog doet vermoeden dat de ou-derwetse ventilators aan het plafond de enige vorm van airco zijn. Jammer, want de muziek is toegankelijk, leuk en dansbaar. Veel nummers daarbij met een hoog meezinggehalte. Meezingen en licht meedeinen op de muziek is dan ook wat de meeste bezoekers doen. De broeierige hitte doet je de echte danslust vergaan als je jezelf vervolgens met bezwete haren en make-up tot je knieën aanschouwt in de spiegels aan de zijkant. En zo ervaar je aan den lijve waarom in de Compagnie alleen rustig wordt gedanst.

Die spiegels werpen misschien een extra drempel op om je wild en uitbundig uit te leven op de muziek. Het is de vraag of het vrij jonge en studentikoze danspubliek ervan is gecharmeerd zichzelf tijdens het dansen te aanschouwen. Het is vergelijkbaar met spiegels in een friettent die je voortdurend met jezelf confronteren terwijl je je ongegeneerd laat gaan. Dan is de pret er al vrij snel van af. Toch mag dit voor velen blijkbaar de pret niet drukken, aangezien deze dansavonden altijd druk bezocht worden. Vanwege de temperatuur op de dansvloer en de spiegels ga je al snel een drankje nuttigen in het andere gedeelte. Daar is het klimaat een stuk aangenamer om te blijven hangen. Een drankje in dit gezellige voorgedeelte, ’s middags of ’s avonds, is zeker aan te raden.

 

Webmaster: Joris Teepe