[ vooraf ]
---
Nieuw Gelders college
---
Persvrijheid
---
[ recensies ]
---
Sappig Nijmegen
---
Oosterse sferen in Nijmegen
---
Rechttoe rechtaan bluesrock
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Buurtbewoners gaan brainstormen over nieuw kunstwerk Dobbelmanterrein
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Idealist in hart en dieren
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Sappig Nijmegen
Editie: mei 2007

---

--==Drink==--
Sappig Nijmegen

door Mike Donkers

‘Juicen’ is in. In deze tijd van overgewicht, hoge bloeddruk, cholesterol en andere welvaartsaandoeningen zijn we ons bewuster aan het worden van de invloed van onze voedings- en leefgewoonten op onze gezondheid. Hoog tijd om in onze zelfverklaarde ‘City of Health’ eens te proeven van het verse sapsegment.

Shakie’s is te vinden op diverse treinstations, inclusief dat van Nijmegen. Deze keten streeft ernaar om zo veel mogelijk biologische ingrediënten te gebruiken. Op de vraag of hun fruitsapjes 100 procent biologisch zijn, antwoordde de verkoopster dat niet alles biologisch te verkrijgen is. Een eerlijker antwoord was misschien dat het te duur is qua inkoop. Biologisch of niet-biologisch, de volgens de website steeds populairder wordende ‘veggie juice’ van wortel, appel en venkel smaakt in ieder geval niet bijzonder.
foto: Frans Donkers


Aan de Ziekerstraat is al sinds jaar en dag groentezaak Maters gevestigd. Ook deze Nijmeegse middenstander verkoopt versgeperste sapjes. Deze worden dagelijks gemaakt uit het aanwezige fruitassortiment. Niks geen trendy Engelstalige namen, maar gewoon uitstekend smakende sapjes. De jus met galiameloen en verse munt is puur en ongezoet, waardoor de fruitzuren goed naar voren komen. De munt maakt het drankje helemaal af.


De winkel van Maters zonder franje.
foto: Frans Donkers


Twee deuren van Maters bevindt zich een heuse ‘juice bar’, genaamd JuicyDetails. Het gaat tenslotte om de sappige details, nietwaar? Verbazingwekkend is om te constateren dat deze keten hip genoeg is om zowaar tarwegras – dat men uiteraard wheatgrass noemt – als sap te verkopen. Over de immuunsysteembevorderende werking van tarwegras, dat rijk is aan gezondmakende omega-3 zuren, mineralen en chlorofyl, kan niet genoeg gejuicht worden. Behalve biologisch tarwegras bevat de Grasshopper komkommer, wortel en appel en hij smaakt voortreffelijk. Daarnaast denken ze bij JuicyDetails ook aan andere gezondmakende ‘superfoods’ als aloë vera, ginseng, spirulina, groenethee-extract en broccolikiemen. Voor enkele euro’s voeg je een paar jaar aan je leven toe.


Tarwegras bij JuicyDetails.
foto: Frans Donkers

 

Webmaster: Joris Teepe