[ vooraf ]
---
Tegenstrijdige adviezen
---
Grootste Nijmegenaar
---
De Montage
---
[ recensies ]
---
|Poëzie|
Naïef monster

---
|Uitgaan|
Nijmeegs bier in De Hemel

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nieuw De maanlanding
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Idealist in hart en dieren
Editie: februari 2011

---
Artikel:
Nijmeegse Zaken
Editie: februari 2007

---
Artikel:
Nijmeegs bier in De Hemel
Editie: mei 2005

---

Nijmeegs bier in De Hemel

door Aart-Jan de Looff

Wie zich weleens achter De Waag begeeft, moet het zeker weten te liggen: de Commanderie van Sint Jan. Dit op een na oudste nog bestaande gebouw van Nijmegen is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van onze stad. Het heeft onder andere dienst gedaan als klooster en in de 17de eeuw huisde er de Nijmeegse Academie, de voorloper van onze huidige universiteit. Vandaag de dag biedt het gebouw onderdak aan Brouwerij De Hemel. Deze stadsbrouwerij maakt speciale bieren die maar in beperkte mate gedistribueerd worden. Dé plek om deze Nijmeegse bieren te drinken is het Brouwerscafé De Hemel, dat eveneens in de Commanderie is gevestigd. Dit proeflokaal is niet alleen goed toeven voor bierliefhebbers. Naast allerlei verschillende dranken is er een uitgebreide en bijzondere menukaart, waarmee ook de vegetariërs uit de voeten kunnen. Vooral de bruchetta’s zijn een warme aanrader.
Wat het Brouwerscafé De Hemel onderscheidt van andere uitgaansgelegenheden zijn natuurlijk de eigen bieren. Op het terras voor het monumentale gebouw is het als de zon schijnt heerlijk genieten van een Serafijn, het fruitige Hemelse witbier. En met guur weer is het binnen tijdens het spelen van een spelletje minstens zo aangenaam met een kaasplankje en een Nieuw Ligt erbij. Dankzij dit bier, robuust en vol van smaak, waan je jezelf in de hemel. Maar pas op, want met 10 procent hakt het er aardig in.
Verder schenken ze nog acht soorten, al dan niet seizoensgebonden, bier. Bijzonder zijn het Nijmeegse Moenen- en Marikenbier, beide zeker de moeite van het proeven waard. Dit kan ook thuis, want in het bijbehorende winkeltje zijn alle brouwsels te koop. Daarnaast verkopen ze andere bierproducten, zoals biermosterd en bierazijn.
Het Brouwerscafé De Hemel sluit elke dag al om 21.00 uur en is dus geen plaats om eens lekker te gaan stappen. Het is echter wel een aangename, sfeervolle plek om overdag een smakelijk biertje te drinken. En voor eenieder die niet op teletekst de voetbaluitslagen moet bijhouden, is een bezoek aan dit café een ideale zondagmiddagbesteding.

 

Webmaster: Joris Teepe