[ vooraf ]
---
de Montage
---
[ recensies ]
---
|Hap|
Belg schept het beste ijs van Nijmegen

---
|Lees|
Pluizenbollen langs de dijk

---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en Bondig
---
[ cartoon ]
---
Ter Horst niet 1 april, maar 1 januari al weg
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Dziga helpt beginnende filmer op weg
Editie: maart 2005

---
Artikel:
Editie: juli 2013

---
Artikel:
Torre en Roos
nog lang niet uitgespeeld

Editie: juli 2013
---
Artikel:
Stalkende politie

Editie: juli 2013
---


Pluizenbollen langs de dijk

door Martine Iedema

Insecten zoemen om mijn hoofd. Een oase van rust. Verder niets anders te horen dan het gekraak van mijn oude stadsfiets. De tegenwind is lastig, maar aangenaam warm. Een paard zakt door de benen om op zijn rug in het hete zand te rollen. De onverharde weg is slecht voor de fiets, maar oh zo mooi is de route. Het is onbekend terrein, want verder dan de Ooijpolder, het Wylerbergmeer en de Berendonck ben ik op twee pedalen nog niet geweest. Zelf had ik nooit zomaar deze zandweg gekozen.

Het pas uitgekomen fietsboekje Fietsen vanuit Nijmegen van de Stichting ReCreatief Fietsen, een organisatie die samenwerkt met de Fietsersbond, wijst hiervoor de juiste weg. Idyllische dorpjes, velden vol pluizenbollen van paardenbloemen en fluitenkruid langs een smalle kronkelende dijk. Deze uitgestippelde route leidt door een stilte- en nachtvogelgebied.
Fietsen vanuit Nijmegen. 2006. Stichting ReCreatief Fietsen. ISBN 907705619X (derde herziene druk). 6,50 euro.


De elf fietsroutes uit het boekje beginnen allemaal in Nijmegen en variëren van 23,2 kilometer tot en met 62,7 kilometer, zoals de ondertitel vermeldt. De langste route voert geheel langs de Waal en de twee kortste fietstochten gaan door de minder bekende Duffelt en langs de Linge. Langere tochten zijn in te korten tot soms wel de helft, maar blijven even mooi. Liefhebbers van langere afstanden kunnen de verschillende routes aan elkaar koppelen. Het boekje is compleet met zwart-witfoto’s, een korte geschiedenis van Nijmegen en toelichtingen op de omgeving. De overzichtskaartjes bieden houvast voor de nauwkeurig en duidelijk omschreven routes, en de handige ringband maakt het 84 pagina’s tellende boekje hanteerbaar voor onderweg. Kortom, dit fietsboekje draagt bij aan een beter humeur, verruimt je blikveld, en verbetert je conditie. Een lekkere picknick onderweg is niet te versmaden. En wie weet zijn er straks lekkere bramen te vinden langs de weg in plaats van pluizige bollen.

 

Webmaster: Joris Teepe