[ recensies ]
---
Afhaalaziaten onder de loep
---

[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
Kort en bondig
---
[ cartoon ]
---
Nieuwe burgemeester
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Nijmeegse Zaken
Editie: februari 2012

---
Artikel:
Mede mogelijk gemaakt door de kraakbeweging
Editie: 2009

---
Artikel:
Linksom wandelen in het centrum
Editie: mei 2009

---
Artikel:
„Verhuren alleen is niet voldoende, het gaat om mensen”
Editie: 2008

---

Afhaalaziaten onder de loep

door Mike Donkers en Frytskje Simonis

In Londen en New York is het heel normaal om de honger even te stillen met een snelle, licht verteerbare oosterse afhaalhap. In de grotere Nederlandse steden begint het concept van trendy woktentjes inmiddels ook aan te slaan. Hoe zit het met de Nijmeegse afhaalaziaten? Onder het motto ‘You’ll never wok alone’ stuurde de Stadskrant twee redacteuren op pad.

Voor aan de Daalseweg vinden we Panda Express. We kiezen de Sayor Lodeh (groentemix in kokosmelk) en de Tjap Tjoy. De Tjap Tjoy bevat verse, knapperige groente die verder niet spraakmakend is. Wel beter dan de Sayor Lodeh, waarin de kokossmaak ver te zoeken is, wellicht omdat er te veel zout in het gerecht zit. Bovendien zijn de groenten doodgekookt. Meer en meer ontstaat het vermoeden dat we hier met een gewone afhaalchinees van doen hebben die mee probeert te varen op de woktrend. Het hipst aan deze tent is het uithangbord.

Errol staat voor zijn zaak.
foto: Jan Lintsen

Aan de Lange Hezelstraat 96a is de Eastern Express gevestigd. Van buitenaf ziet de Eastern Express er niet bijster spectaculair uit. Eenmaal binnen worden we echter vriendelijk bediend en ook het eten is niet slecht. De Woei Wok Mix bevat goed gekruid, maar helaas wat vet vlees. De Mihoen Met Groenten smaakt ook goed. Beide gerechten worden in de karakteristieke kleine vouwbakjes geserveerd.

Food XL zit midden in de Augustijnenstraat. Naast een Nijmeegse vestiging heeft deze keten zes andere vestigingen in Nederlandse steden. Het aanbod van Food XL bestaat uit vier verschillende keukens: Vietnamees, Indisch, Thais en Surinaams. Alle gerechten smaken uitstekend, zijn niet vet en prima gekruid. Ook blijven de individuele smaken van de ingrediënten en culinaire stijlen bewaard en is de groente vers en knapperig. Opvallend is dat eigenaar Errol zelf uit Turkije komt. Wel heeft hij koks uit het Verre Oosten in dienst. Complimenten aan de kok, vooral voor de Vietnamese groentemix en de makreel, zowel de heet gekruide als die met gembersaus!

Net als met de falafel van Maoz (zie Stadskrant mei 2006) wint opnieuw de keten. Zo krijgt de uitdrukking ‘boven aan de voedselketen’ een nieuwe betekenis.

 

Webmaster: Joris Teepe