[ vooraf ]
---
De Montage

---
[ recensies ]
---
De Stadskrant Verse Patattest
---
Tuesday Night Live
---
In gevecht met een luipaard in Namibië
---
[ verder ]
---
|Column|
Intrigant

---
Nijmeegse Zaken
---
[ cartoon ]
---
Nijmeegse archeologen misleid
---
[ meest gelezen ]
---
Artikel:
Het buurtgevoel van Jan Linders
Editie: december 2005

---
Artikel:
Niet de Grotestraat maar de Nonnenstraat
Editie: mei 2009

---
Artikel:
IJs dat geen ijs is

Editie: september 2012
---
Artikel:
Onzekere tijden voor cultuurspinnerij Vasim
Editie: november 2005

---


De Stadskrant Verse Patattest

door Mike Donkers

Het Engelse woord voor aardappel is ‘potato’ en is verwant aan ons woord ‘patat’. Patat wordt gemaakt van aardappels, dat weet iedereen. Maar de manier waarop is meer bepalend voor de smaak dan menig Nederlander beseft. Nederlandse friet is vaak wat de Engelsen ‘reconstituted’, opnieuw vormgegeven, noemen. Die benaming is goed gekozen. In gigantische fabrieken zoals die van Aviko in Steenderen worden tonnen aardappels eerst tot pulp vermalen en vervolgens in elke gewenste vorm gespoten.
De Burcht
foto's: Jan Lintsen
Gelukkig heeft elke zichzelf respecterende stad wel op zijn minst één friettent die deze eenheidsworst tegengaat door nog ouderwets met de hand gesneden patat te bakken. In Nijmegen was Vuurens op de hoek Smetiusstraat–In de Betouwstraat jarenlang de enige. Dit jaar zijn er echter twee zogeheten ‘verse friet’ tenten in Nijmegen bijgekomen. Op de hoek Burchtstraat-Hoogstraat is er sinds de Zomerfeesten Vlaamse friettent De Burcht, en onlangs kwam er ’t Patathuys bij op de hoek Lange Hezelstraat-Hessenberg.
De Burcht probeert Vuurens van zijn troon te stoten door het op de Vlaamse toer te gooien. Wat meteen opvalt is dat er niets Vlaams is aan de sauzen. Geen Belgische mayo, geen mammoetsaus en andere typisch Belgische sauzen, maar gewoon Nederlandse zoete fritessaus en curry en zelfs de satésaus komt FEBO-style uit een pompje. De friet zelf is niet slecht maar onderscheidt zich nauwelijks van goed gebakken gewone fabriekspatat. ’t Patathuys doet een betere poging tot een ambachtelijke uitstraling. De friet wordt geschept in een grote puntzak. De klant kan zelf koude sauzen toevoegen naar eigen inzicht. Hoewel ’t Patathuys niet pretendeert een Vlaamse frituur te zijn, kun je naast de Hollandse fritessaus ook Belgische mayo op je friet doen en zelfs aan de ouderwetse piccalilly en zure bom is gedacht. De friet smaakt prima en is goed gebakken.

Over Vuurens is al veel geschreven, dus daar kunnen we kort over zijn. Superieure friet die eerst wordt voorgebakken en daarna afgebakken waar je bij staat. Vuurens had altijd al de zure bom en piccalilly. Daarnaast is er voor de liefhebber de halve haan en zelfs ‘ham and eggs’. En de satésaus en het stoofvlees van Vuurens zijn ongeëvenaard. Vuurens is en blijft een instituut.

 

Webmaster: Joris Teepe